Wethouder van graaicultuur

Er lijkt geen einde te komen aan de rij frauderende, rommelende en wanprestaties leverende bestuurders bij de overheid, woningbouwcorporaties, scholen en ziekenhuizen. Hoeveel diefstal kan een land verdragen, voordat het naar de knoppen gaat?

We lopen wel te schelden op Griekenland, maar Nederland is net zo’n bananenrepubliek. Reken maar, dat slechts het topje van ijsberg in de openbaarheid komt. Het grote graaien gaat nog steeds door, ondanks het feit dat er inmiddels ruim 1 miljoen mensen op of onder de armoedegrens leeft.

En maar hopen, dat het met de economie weer goed gaat. Nou vergeet het maar! Zonder een kentering in het morele gedrag komt het niet meer goed. De tijd dat we over de rug van “domme” landen uit Azië en Oost-Europa,  in luxe konden leven is voorbij. Als het niet stopt met de achterkamertjescorruptie, komen we niet uit de crisis.

Niet alleen komt het economisch niet goed, ook bestuurlijk blijft het aanmodderen met mensen met een dubbele agenda. Of het juridisch nou net wel of net niet door de beugel kan, zal me een worst wezen. Een falende manager van een school kan volgens zijn contract wel recht hebben op een miljoen afvloeiing: moreel gezien deugt er niks van.

Een ambtenaar, die met de VUT gaat en direct daarna voor een veel hoger bedrag gewoon weer bij de overheid terugkeert, deugt ook niet. Niet alleen is het dubbel vangen, maar ook ontneem je een jonger iemand de kans op een baan.

Afgelopen week kwam ik bij toeval achter zo’n constructie. In Rijnwoude, de fusiepartner van Alphen aan den Rijn, zit wethouder Job Dresden. Hij werkte tot 2005 bij het ministerie van VROM. Heeft daar op uw en mijn kosten nooit hard hoeven werken en stevig kunnen studeren. Rond zijn 57e mocht Job met de VUT. Je zou denken, dat hij blij en dankbaar wat voor de maatschappij ging terug doen als vrijwilliger of zo, maar nee hoor: Job had niet genoeg. Hij ging gewoon weer, maar wel voor het dubbele tarief, bij de overheid bijbeunen. Niet een klein beetje (dat mocht), maar heel veel (dat mocht niet van het pensioenfonds, dus werd er een rookgordijn opgeworpen. Job richtte “Dresden Juridisch Advies BV” op. Van daaruit stuurde hij facturen ondermeer aan Sira Consulting BV te Nieuwegein en aan het ministerie, voor hetzelfde werk, dat hij daarvoor als ambtenaar deed. In zijn BV kon hij de nodige bonnetjes, etentjes, de auto en andere onkosten als aftrekposten kwijt. Dan leef je riant met je vette VUT-regeling. Wat hij niet nodig had, liet hij heel slim in zijn BV zitten, dus op zijn aangifte  inkomstenbelasting kon hij zonder blikken of blozen een klein bedrag invullen en dat ook aan het ABP vertellen.

Toen Job wethouder werd, vertelde hij dat wel netjes het pensioenfonds. Maar…. Job verzweeg, dat hij direct daarna de opgespaarde centjes uit zijn BV haalde en dus uiteindelijk toch een vet salaris van een paar ton stiekem had bijverdiend.

Die Job toch, belast met sociale zaken, moet juist hij over uitkeringsfraude oordelen. Uitgerekend onder zijn leiding maakt de gemeente Rijnwoude procesverbaal op en doet aangifte bij het openbaar ministerie wanneer er meer dan 12.000 Euro ten onrechte uitkering is gegeven. Cultuur zit ook in zijn portefeuille. Ook daar heeft hij verstand van. Vooral van graaicultuur.

Machiel van der Schoot  


Naschrift
Ik heb over dit onderwerp diverse mails gestuurd en van Job Dresden ook reacties gekregen. Niet altijd het antwoord op mijn vragen. Ontwijkend, politiek, soms gewoonweg niet waar, zoals "ik mocht bijverdienen van het ABP". Daarbij vertelde Job niet dat het maar 20% mocht zijn. Ik heb daarna het concept van deze blog gestuurd en gevraagd om commentaar.

Als Job mij had gezegd, dat hij zoveel verdiende in zijn BV, dat hij de uitkering helemaal niet nodig had, was ik trots op hem geweest. Nu kreeg ik een halve waarheid als antwoord. Ik denk dus dat het klopt wat ik beweer. Verder schreef Job me nog dat hij verder geen antwoorden meer gaf.  "Dat zal ik niet doen. Ik wens je prettige kerstdagen toe. Ik ben er even niet: genieten van mijn teveel verdiende geld!" 

Direct daarna heb ik het college en de gemeenteraad van Rijnwoude om onderzoek gevraagd. De volgende dag! vrijdag 14 december kreeg ik al bericht van de burgemeester, dat de raad en het college van Rijnwoude een gezamenlijk onderzoek gaan doen. Ik wilde nog even wachten met deze blog, maar inmiddels staat het verhaal al in de krant en daarom plaats ik hem ook maar. 

Publicatiedatum 15 december 2012, Alphens.nl


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!