Antwoorden op vragen over terugloop (ver)bouwvergunningen

Aan de Fractie van Nieuw Elan

Geachte Heer van As,

U heeft op 18 juni jl. vragen gesteld op grond van artikel 43 van het raadsreglement van orde, in verband met terugloop (ver)bouwvergunningen. Hieronder beantwoorden wij uw vragen verder puntsgewijs.

  1. Bent u bekend met het betreffende artikel uit de Telegraaf?
  2. Herkent u dit probleem ook bij onze gemeente en zo ja, hoeveel ambtenaren dreigen bij onze gemeente door teruglopende werkzaamheden boventallig te worden.

Ja, wij zijn bekend met het betreffende artikel uit de Telegraaf.

Wij zien de ontwikkelingen in het land, maar wij herkennen dit niet in Alphen aan den Rijn. In de gemeente Alphen aan den Rijn is het aantal omgevingsvergunningen (voorheen bouwvergunningen) in de afgelopen jaren redelijk gelijk gebleven, zie de tabel hieronder.

Aantal ingekomen omgevingsaanvragen en sloopmeldingen in 2011, 2012 en in 2013

Aantal

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Totaal jaar
2011

42

72

62

64

59

45

41

37

57

34

45

29

587

2012

39

37

57

59

50

51

59

33

40

37

45

40

547

2013

40

49

42

49

47

53

           

280

In vergelijking met 2012 zijn er tot 1 juli 2013 in 2013 13 minder aanvragen binnengekomen.

Bovendien beschikken wij niet over een ruime capaciteit. De beschikbare capaciteit op het gebied van vergunningverlening bedraagt in de jaren tot en met 2011 4,8 fte (3,8 fte vergunningverlening, 1 fte constructie). De capaciteit voor vergunning verlening is door natuurlijk verloop terug gegaan naar 3 fte.

  1. Hoe groot bedraagt de inkomstenderving aan bouwleges en hoe groot is de omvang van het betreffende personeelsbudget dat hiermee is gemoeid?

De inkomsten uit bouwleges nemen inderdaad al enkele jaren af (niet omdat het aantal bouwplannen verminderd, maar omdat er minder aanvragen voor bouwplannen met een hoge bouwsom worden ingediend en meer aanvragen met lagere bouwsommen en doordat de raad een maximum tarief heeft ingesteld). Dit is ook steeds gerapporteerd bij de voorjaarsnota, de business review en het jaarverslag. De inkomsten zijn dit jaar structureel met 1 miljoen naar beneden bijgesteld.

Zoals hierboven al is aangegeven zijn wij terug gegaan in bezetting van 3,8 fte naar 3 fte voor vergunningverlening. Dat is een afname van 0,8 fte. Het budget daarvoor was € 50.000. Dit budget wordt deels ingeleverd bij de fusie en is deels ingezet voor de verbreding van het SCA.

  1. Welke maatregelen heeft u in gedachte om deze boventallige ambtenaren, binnen de gemeentelijke organisatie een alternatief te bieden?
  2. Is hier al met hen over gesproken?

Deze vragen zijn gelet op het bovenstaande niet van toepassing.

Wij menen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,
de secretaris,                                             de burgemeester,


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.