Inbreng voorjaarsnota

De voorjaarsnota, een te nemen besluit door de Raad. Uitgangspunt voor de begroting van onze gemeente. Zoals gebruikelijk gaat dat met veel opwinding gepaard, politieke partijen zien dit als het moment om hun ambities goed vertaald in de begroting te krijgen. Dit jaar is het anders, wij staan voor bezuinigingen, maar dat maakt de opwinding niet minder.

Bezuinigen is geen populaire bezigheid maar een noodzaak. Bezuinigen is niet minder geld uitgaven aan zaken die niet als belangrijk worden gezien, nee het is een keuze voor zaken die wij als nog belangrijker zien en dus ontzien zouden moeten worden. Wij zijn blij dat Alphen aan den Rijn niet min of meer gedwongen is om draconische maatregelen te nemen, wij zijn in staat om zaken die wij heel erg belangrijk vinden (minima regelingen, uitvoering WMo, WWb, cultuur) overeind te houden, sterker nog wij kunnen de open einde regelingen in stand houden. Dat is mogelijk omdat Alphen aan den Rijn voorzichtig en behoedzaam begroot heeft in het verleden. Als ik collega’s van mijn partij hoor hoe het bij een aantal van hen moet, mogen wij nog van geluk spreken.

Maar, leg dat maar is uit aan mensen in Alphen  die geraakt gaan worden. De peuterspeelzaal bijvoorbeeld heeft aangeven wat volgens hen mogelijk is. Als dank worden ze als zodanig gekort, dat is zuur. Op een commissieavond hebben de fracties oog in oog gestaan met organisatie’s die het aan de lijve gaan ondervinden. Elk voor zich is, heel begrijpelijk, van mening dat er argumenten zijn waarom zij buiten schot zouden moeten blijven. De ambtelijke organisatie krijgt weer een (bezuiniging) taakstelling. Dat klinkt onschuldiger dan dat het is. Dat gaat na de eerdere taakstellingen van de Raad bij vorige Voorjaar nota’s wringen in de organisatie, medewerkers van de gemeente merken dat. Tegelijkertijd vinden wij dat de inhuur van expertise tot het minimum beperkt moet worden en als Raad willen wij het nodige. Dat is een vat vol tegenstellingen, daar moeten wij ons van bewust zijn.

Een belangrijk instrument om de gevolgen van de bezuinigingen te beperken is de OZB. Wij waren verrast dat uit Alphen in Balans bleek dat mensen helemaal niet zo’n bezwaar hadden als veel politici denken, dat gevoegd bij het feit dat Alphen al jaren een zeer behoedzaam gemeentelijke lasten beleid voert zien wij het als gerechtvaardigd om wat extra’s te vragen aan burgers en bedrijven, zij krijgen er een mooie stad en een sociale stad voor terug, ook in deze tijden. Uiteindelijk is de lasterverzwaring slechts 1.3%

De voorstellen vanuit de Raad om de gelden voor de Maximabrug niet te reserveren, de herstructurering Rijnhaven te temporiseren (naar achteren schuiven) en om het cultuurgebouw niet te bouwen delen wij niet. De Maximabrug maakt onderdeel uit van de ontsluiting van Alphen en Rijnwoude, dat samen met de grote rondweg zien wij als cruciaal. De Maximabrug met alleen de kleine rondweg zien wij als onwenselijk omdat de verkeersafhandeling dwars door Alphen heen veel bewoners opzadelt met fijnstof. De Rijnhaven moet nodig aangepakt worden, dat wacht al te lang. Het cultuurgebouw maakt onderdeel uit van de lage zijde plannen, een punt daaruit lichten en naar achteren schuiven is het feitelijk naar achteren schuiven van de lage zijde plannen. Dat is ongewenst. Nog langer wachten kunnen wij de bewoners niet aandoen.

Wij konden ons wel vinden in het afbouwen bij de stedenband met Outshoorn, gemaakte afspraken komen wij na. Het afschaffen van het CROSS overleg en de Parkendag. Het wachten met besparingen op de burocratie bij de WMo  tot na de evaluatie. Minder besparen op groenonderhoud en participatie. En het terugbrengen van de frictie kosten bij de komende Fusie met Rijnwoude en Boskoop. De gemeentes gaan inzetten op het brengen van werk naar werk voor de mensen die boventallig zijn. Dat is niet alleen goedkopen maar ook veel socialer.

Tot slot. Als Raad het goede voorbeeld geven als gemeenteraad. Er lagen voorstellen om de raadsvergoeding te korten en van ons lag het voorstel om de internet en ICT vergoeding stop te zetten omdat de raad gaat overstappen op papierloos werken en daarvoor middelen beschikbaar krijgt. Uiteindelijk hebben wij ingestemd met een onderzoek naar wat wettelijk mogelijk is om als Raad het goede voorbeeld te geven.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.