Twijfels PvdA over Rijnhavengebied

PvdA is blij dat de gemeente ‘bottum-up’ met bedrijven samenwerkt om het Rijnhavengebied in beweging te krijgen en zo te revitaliseren. De markt wordt o.a. gestimuleerd tot herontwikkeling middels partnerships en flexibele bestemmingsplannen. Het Rijnhavengebied moet weer een aantrekkelijk en goed functionerend deel van de stad worden. Tijdens de klankbord bijeenkomsten zag het er veelbelovend uit.

De PvdA twijfelt over de kosten en risico’s voor de herstructurering van het Rijnhavengebied. Er ontbreekt in dit voorstel ook een risicoanalyse. De PvdA heeft expliciet in de raadscommissie van 12 september om een risicoanalyse aan de gevraagd en de wethouder heeft toegezegd dit naar iedereen toe te sturen. Op deze manier kunnen we ons een goed oordeel vormen over alle risico’s van het voorliggend besluit.

Voor de herstructurering van Rijnhaven is een budget beschikbaar van € 11 miljoen in het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van de Oude Rijnzone en € 10 miljoen in het Herstructureringsfonds bedrijventerreinen van de gemeente. Met de in totaal € 21 miljoen wordt de Rijnhavenbrug verhoogd, de brugbediening geoptimaliseerd, komt er een aansluiting van de Genielaan op het tracé van de Maximabrug, een bijdrage in de onrendabele top van de gebiedsontwikkeling Havengebied Baronie én het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten van Biesterfeld en Helm Chemicals.

PvdA maakt zich zorgen en wil graag ingaan op twee belangrijke onderdelen van het voorliggend voorstel en wij hebben hier ook schriftelijke technische vragen aan het college over gesteld. Ten eerste, de vervuiling bij Biesterfeld. En ten tweede, de particuliere grondexploitatie (Grex *) van Green RealEstate bij de Baronie Havengebied.

Het belangrijkste onderdeel van dit voorstel is de vervuiling bij Biesterfeld. Deze locatie heeft grondvervuiling en we twijfelen aan de sanerings- en financiële risico’s rondom Biesterfeld. Het voorstel is om als gemeente deze grond te kopen. Maar, omdat de grond van functie verandert (van chemisch bedrijventerrein naar jachtwerf en overige functies), moet er natuurlijk ook weer aanvullend gesaneerd worden. Mede door deze sanering moeten we een Grex openen, waarop we gelijk een enorm netto verlies hebben. Een ander dilemma waar de PvdA meezit bij het gebied Baronie/haven (grotendeels eigendom Green RealEstate) is de particuliere Grex van Green RealEstate? Daar zit een flink gat van € 1,6 miljoen negatief. Nu is het voorstel of de gemeente dat wil gaan dichten.

PvdA vindt het uitgeven van een totaalbedrag van ruim 9 miljoen nú als gemeente behoorlijk onverantwoord, omdat we nog niet weten hoe hard onze Grex aan de Lage Zijde onderuit gaat. En wat de verdere juridische implicaties zijn vanwege allerlei contractuele verplichtingen (met o.a. gedwongen verhuizingen) aan de Lage Zijde?

Kortom de PvdA heeft genoeg punten waar het zich zorgen over maakt tijdens de gemeenteraad van donderdag 26 september 2013 als er een besluit moet worden genomen. De PvdA vindt het opmaken van gemeenschapsgeld omdat dit nu beschikbaar en straks misschien niet géén doel op zich.

Het probleem Rijnhaven is vervelend, maar dat is er al jaren. Voor onze inwoners hebben wij grotere opgaven zoals een aantrekkelijk centrum aan de Lage Zijde.

* In een bouwgrondexploitatiebegroting, een zogenaamde GREX, staat wat de kosten en de opbrengsten zijn van alle gronden in een bouwplan tot en met het moment van uitgifte van de laatste gronden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!