Nieuw Elan stelt vragen over verkoopprijs Scala-college

Aanvraag spoeddebat i.v.m. verkoop gebouw en grond voormalig Scalacollege, Burgemeester Visserpark 19.

Geachte Voorzitter,

Zoals u wellicht weet, staat er op de lijst van mededelingen van de raad van 31 oktober a.s. ter kennisname, de verkoop aan Blauwhoed Eurowoningen van het voormalige Scalagebouw aan het Burgemeester Visserpark 19 inclusief grond, ter grootte van ca 6.381m², voor een bedrag van 1,3 mln. euro zie onderstaande link ter informatie:

http://bri.aadr.nl/index.php?mediumid=1&pagid=6&stukid=2205&month=09&yea...

Het is u bekend, dat – namens de fractie van Nieuw Elan – over deze zaak diverse malen door mij art. 43 vragen zijn gesteld aan het College c.q. de verantwoordelijk wethouder Lyczak.

De beantwoording van deze art. 43 vragen zijn nogal tegenstrijdig van aard en spreken elkaar tegen; ik citeer hier enige antwoorden n.a.v. de brief van het College d.d. 17 april 2012, kenmerk 2012/14748 (zie bijgaand wordattachment) waarin ik duidelijk heb gevraagd hoe het zat met het feit, dat dit pand nog steeds in handen was gebleven van de curator en dat deze hierdoor financieel voordeel zou kunnen behalen, door ons gemeente-eigendom - dat nimmer is afgenomen noch betaald- zomaar te kunnen doorverkopen!

Antwoord College: De volledige eigendom van het voormalige pand van het Scalacollege aan het Burgemeester Visserpark ligt bij de gemeente. Het pand is niet door Variant afgenomen en evenmin in handen van de curator gegeven. De gemeente heeft de volledige beschikking over het pand. Alle financiële voor- en nadelen zijn dus voor de gemeente.

Bovenstaand antwoord staat dus haaks op het volgende:

In de raadsvergadering van 30 augustus 2012 ben ik wederom op deze zaak teruggekomen middels mondelinge vragen aan wethouder Lyczak, die hij ten tijde van deze raadsvergadering niet kon beantwoorden, maar schriftelijk zou afdoen. Bij brief van 4 september 2012, kenmerk 2012/43989 (zie bijgaand wordattachment) wordt thans over het voormalige Scalagebouw het volgende gezegd:

Zoals gemeld in de raadscommissie van 10 november 2011, zijn de curator en Blauwhoed overeengekomen dat Blauwhoed na contractsovername een bedrag overmaakt aan de curator. Dit bedrag zal de curator vervolgens inzetten voor uitkeringen aan de schuldeisers. De gemeente is geen partij geweest in deze afspraak en evenmin in de bepaling van het bedrag.

Uit bovenstaande blijkt overduidelijk dat de gemeente de curator een douceurtje heeft toegespeeld, door het betreffende object in diens handen te laten houden.

Het resultaat is dat Blauwhoed Eurowoningen een object van 6.381 m² plus het gebouw in handen heeft gekregen tegen een prijs van 1,3 mln. euro of gemiddeld 204 euro per m² op één van de mooiste en duurste locaties van onze gemeente namelijk aan en bij het Burgemeester Visserpark. Hiervoor worden in het voormalige Scalagebouw 9 appartementen en 23 nieuwe appartementen op het terrein er achter gerealiseerd inclusief parkeervoorzieningen. Gemiddelde grondprijs per appartement bereken ik op 40.625 euro excl. btw en exclusief parkeren dat ook geld moet kunnen opbrengen!

De hierboven genoemde prijs is nog minder dan de grondprijs, die men moet betalen voor bedrijfsterrein, want daarin staat in de Nota Gemeentelijk Prijzenbeleid van 1 januari 2011 een m²-prijs genoemd van 300 euro per m² excl. btw. Voor vrije kavels in de woningbouw minimaal 600 euro per m² excl. btw en voor maatschappelijke voorzieningen 135 euro per m² excl. btw. Deze prijzen zouden volgens voornoemde nota marktconform zijn!

Daar er nog steeds geen exacte duidelijkheid is over de (definitieve) huisvesting van zowel de Bibliotheek, het Streekarchief, Sta-art en de Volksuniversiteit; het financiële exploitatietekort Stadshart Lage Zijde de komende jaren alleen nog maar zal toenemen, evenals de exploitatietekorten van o.a de Bibliotheek en de overige Sociaal-culturele instellingen, waardoor er nog meer beslag op de financiële middelen van de gemeente zal worden gelegd, is het onverantwoord om dit object plus grond tegen een dergelijk laag bedrag te verkopen.

Mede om die reden vraag ik dan ook een spoeddebat aan met het College c.q. de verantwoordelijke wethouder voor de komende raadsvergadering van donderdag 31 oktober a.s. Dit verzoek wordt mede ondersteund door de fracties van D’66, SP, Groen Links en RijnGouwe Lokaal.

Onze vragen betreffen o.a.:

  1. Waarom heeft uw College al die jaren – terwijl de Variant al lang failliet was - voornoemd object in handen gelaten van de curator?
  2. Hoe groot is het totale bedrag van alle gemeentelijke kosten voor onderhoud, energie en anti-kraak over al die jaren dat dit gebouw in handen was van de Variant c.q. curator?
  3. Heeft de curator in deze kosten bijgedragen c.q. zijn deze door hem vergoed?
  4. Waarom wijkt de overeengekomen verkoopprijs van 1,3 mln. euro aan Blauwhoed Eurowoningen aanzienlijk af van die van de Variant, t.w. 2.150.000 euro excl. btw (prijspeil 1 januari 2005), terwijl uw College in uw antwoordbrief van 4 september 2012 schrijft, dat tegen die prijs e.e.a. zou worden overgenomen?
  5. Hoe is de berekening van de betreffende verkoopprijs aan Blauwhoed Eurowoningen tot stand gekomen?
  6. Waarom wijkt deze prijs af van de grondprijzen, welke u voor woningbouw hanteert volgens de Nota Gemeentelijk Prijzenbeleid?
  7. Hoe groot is het bedrag dat door Blauwhoed Eurowoningen aan de curator is betaald?
  8. Waarom heeft uw College een dergelijk douceurtje aan deze curator geaccepteerd?
  9. Heeft deze betaling aan de curator niet geleid tot een lagere koopprijs aan de gemeente door Blauwhoed Eurowoningen?
  10. Indien uw College zo nodig tot verkoop van de grond plus gebouw wilde overgaan, waarom is dit object dan niet op de vrije markt bij (openbare) inschrijving te koop aangeboden?
  11. Wat is de reden, dat uw College het enige en laatste stuk grond inclusief gebouw, pal liggend achter het huidige Stadhuis, waardoor er nimmer meer sprake kan zijn van enige (toekomstige) uitbreiding, tegen zo’n lage “dumpprijs” wil verkopen?

Gaarne verzoek ik dit dossier, met alle relevante informatie zoals verkoop aan de Variant, correspondentie met de curator, Blauwhoed Eurowoningen enz. tijdig ter inzage te leggen voor de betreffende raadsvergadering van 31 oktober a.s.

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van Nieuw Elan.

Gerard.P. van As


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.