Fractieflits CDA december 2013

Uitslag verkiezingen en onderhandelingenWoensdag 13 november was een glorieuze dag voor het CDA in Alphen aan den Rijn. Fietsend naar het stadhuis bereikte mij al het eerste bericht: we gaan aan kop. Zo was het en zo bleef het. Met 7 zetels boekten we een

Op 14 november is de CDA fractie in nieuwe samenstelling voor de eerste keer bijeengekomen. Marjon is daarbij aangewezen als onze voorzitter. Samen met de fractievoorzitters van de andere partijen is besloten Bauke de Haan te vragen om snel als informateur met alle partijen om tafel te gaan en de mogelijkheden van een nieuwe coalitie te verkennen. Bauke heeft 25 november zijn bevindingen gepresenteerd in een rapport "Nieuw en Anders'. Daarin verwoordt hij de wil van alle partijen om een nieuwe start te maken en te komen tot een veel opener bestuursstijl. Bauke geeft aan dat CDA samen met Nieuw Elan de basis zou moeten vormen van een nieuw, breed samengestelde coalitie. Op basis van dit rapport zijn we als CDA het gesprek aangegaan met NE. Op basis daarvan hebben we besloten D66 uit te nodigen. Gedrieën hebben we gekozen voor een vervolg met VVD en SP.  Zodoende hebben we een breed samengestelde coalitie van partijen die bij de verkiezingen hebben gewonnen, aangevuld met de 3e partij qua grootte, de VVD. Donderdagavond 28 november hebben deze partijen gezamenlijk besloten om - onder mijn voorzitterschap - de formatie van een nieuwe coalitie ter hand te nemen en de onderhandelingen te starten. Maandagavond 2 december heeft een eerste sessie plaatsgevonden. Deze is in een goede sfeer verlopen. Aan de orde kwamen de bestuursstijl en de stand van de financiën.

In een volgende fractieflits zullen we verder verslag doen van het verloop en de uitkomst van de onderhandelingen. Op de gemeentelijke website is een dossier formatie geopend.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl 

Scala bomen
De vroegere HBS, nu het oude Scala college, gaat verbouwd worden. Dat is een goede zaak, maar er staan een aantal monumentale bomen rond dit gebouw. Een paar daarvan zijn ziek, maar de rest is nog gezond. Met name gaat de discussie over een monumentale plataan: een reus van een boom. Moet deze boom nu gekapt worden om het nieuwe gebouw meer ruimte te geven of zeg je dat het nieuwe gebouw maar iets kleiner moet worden. Uiteraard zullen de gekapte bomen gecompenseerd worden. Dat is het probleem niet. Er is nu met het college afgesproken dat er eerst in de commissie over wordt gesproken en dat er in de tussentijd geen onherroepelijke besluiten worden genomen bijv. door een kapvergunning of bouwvergunning te verstrekken. Daarnaast willen we ook de omwonenden hierbij betrekken.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl 

Bestemmingsplannen Alphen Noord en Zaans Rietveld
Bij het opstellen van dergelijke plannen merk je dat het voor een gemeente lastig opereren is tussen de individuele wensen van burgers en het algemeen belang. Dat schuurt vaak. Belangrijk is dan dat er goed naar elkaar geluisterd wordt en met elkaar wordt gesproken. We hebben de indruk dat daar nog wel wat aan verbeterd kan worden. Immers vaak merken we dat bij de behandeling van dit soort plannen dat burgers toch niet voldoende gehoord zijn. Soms begrijpelijk maar soms ook niet. Bij het plan Alphen Noord speelt aan de Heuvelweg/J.de Bosch Kemperstraat de vraag of er op een sierteelt perceel ten noorden van deze weg een burgerwoning gebouwd mag worden. Twee burgers willen dat maar het kan niet voor beiden. Hoe ga je daar nu mee om, als ook de provincie eigenlijk wil dat daar helemaal niet gebouwd mag worden. We hebben voorgesteld om een vorm van mediation of rijdende rechter toe te passen. Wordt dus vervolgd.

In het Zaans Rietveld krijgt de Camping Polderflora de ruimte om twee ecolodges te bouwen mits dit wordt ingepast in een stukje natuur/landschap.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl 

Aanpassingen APV 2014
Tijdens de laatste Klankbordvergadering voor de fusie ABR stond onder andere het APV 2014 op de agenda. De Algemene Plaatselijke Verordening stelt gemeenten in staat om hun eigen huishouding te regelen zoals zij dat graag willen. De APV geldt voor iedereen binnen de gemeente en heeft tot doel om de gemeente netjes en leefbaar te houden. In de APV worden zaken geregeld op het gebied van openbare orde, horeca, evenementen, bescherming van het milieu en andere onderwerpen betreffende de huishouding van de gemeente. In het kader van de fusie tussen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude zijn de drie APV's van de gemeenten geharmoniseerd tot één APV voor de nieuwe gemeente.

Dit nieuwe APV wordt op de eerste raadsvergadering van 2014, op 2 januari vastgesteld.

Op 2 verordeningen hebben wij als CDA een opmerking gemaakt:

Door de Vernieuwde Drank en Horecawet (VDH) is de APV aangepast voor de para commerciële verenigingen. Zij zouden pas vanaf 16.00 uur ’s middags drank mogen schenken. Dit is voor vele sportclubs een ramp. Zij moeten juist uit commerciële activiteiten hun opbrengst halen om zo te zorgen dat de contributies laag kunnen blijven. Vooral in het weekend willen zij na de eerste wedstrijd ook een biertje kunnen schenken. Met diverse clubs heeft wethouder Du Chatinier een overleg gehad en daaruit volgend zijn de tijden aangepast. Of ieder al tevreden is weten we nog niet, geruchten gaan dat er toch een amendement volgt...

Ook treft deze aanpassing van de VDH Pleyn68 in Hazerswoude-Rijndijk en de andere jongerensociëteiten in Rijnwoude. Zij kunnen niet met het regime mee van de sportclubs, daarom heeft de wethouder beloofd dat er voor hen een aparte regeling komt. We houden een vinger aan de pols!

We zijn tevreden dat er het APV 2014 weer een distelverordening is opgenomen. Dit hadden wij als CDA fractie bepleit in de vaststelling van APV 2013. Dit verplicht eigenaren van bermen en percelen om op tijd distels te maaien voordat zij gaan zaaien. Hierdoor worden agrariërs niet belast met zaaisels van dit ongewenste kruid. Echter voor de boomkwekers zou deze verordening uitgebreid moeten worden met andere onkruiden die hun teeltgronden bedreigen. Vooral op ongebruikte percelen woekeren nogal wat soorten, die ook niet met gewasbeschermingsmiddelen te lijf kunnen worden gegaan en dus met de hand moeten worden gewied. Dit levert de sector hoge onkosten op. Dit probleem werd door het college beaamd, er is in het verleden een onkruidenverordening geweest, hier zal naar worden gekeken. En in de loop van volgend jaar zal hier gevolg op worden gegeven.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl 

Vergadercyclus december 2013
- Maandag 11 december is er een gezamenlijke ALV CDA in zalencentrum de Bron om 20.00 uur
- Donderdag 19 december is de laatste raadsvergadering in de oude opstelling om 19.00 uur (geen inhoudelijke zaken)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.