Beperking schenktijden: voor welk probleem is dit een oplossing?!

De D66 fractie in Alphen aan den Rijn vraagt zich af voor welk probleem het voorstel van het college, om schenktijden (alcohol) voor sportclubs en verenigingen te beperken, eigenlijk een oplossing is? Indien er geen probleem is, moeten sportclubs en verenigingen zoveel mogelijk vrijheid hebben hun activiteiten te ontplooien, aldus D66 raadslid Richard Middelraad.

D66 vertrouwt traditioneel op de eigen kracht van mensen. Dat wil zeggen dat zij vindt dat de overheid creativiteit, vindingrijkheid en zelfstandigheid van mensen en dus ook verenigingen moet ondersteunen. Daarbij past niet het onnodig beperken van inkomstenbronnen en vrijheid van handelen van deze verenigingen.
Het zijn daarbij dezelfde vrijwilligers van deze clubs en verenigingen waarop de gemeente steeds vaker een beroep doet om zich breed in te zetten voor de medemens in de zgn. participatie-samenleving. Wanneer je als overheid terugtreedt, moet je aan de andere kant niet nodeloos optreden.

Er worden steeds 2 argumenten gebruikt voor het instellen van beperkte schenktijden: oneerlijke concurrentie met commerciële instellingen (horeca) en de overtuiging dat sport en drank niet samengaan. Voor de oneerlijke concurrentie ziet D66 geen concrete aanwijzingen: mensen drinken na het sporten graag een biertje en zullen gewoon eerder naar huis gaan als dat niet kan. Dit is niet positief voor de vereniging en levert ook geen bijdrage aan de omzet van de commerciële horeca.
Bij het tweede argument, het tegengaan van overmatig alcoholgebruik, heeft D66 meer gevoel. Maar daarvoor helpen schenktijden niet of nauwelijks; mag men binnen de schenktijden zich dan wel een stuk in de kraag drinken? D66 ziet veel meer in voor samenwerking met verenigingen in de vorm van convenanten dan voor het van bovenaf opleggen van regels.

D66 is ervan overtuigd dat (sport)verenigingen zeer goed in staat zijn eventueel alcohol misbruik in vroeg stadium aan te pakken, het is immers niet goed voor de club waar ook hun kinderen actief zijn. Algemene regels kunnen onmogelijk recht doen aan alle verschillende verenigingen.
Kortom D66 pleit voor het handhaven van de bestaande vrijheid van schenktijden en vertrouwt op de kracht van de verenigingen en vrijwilligers daar waar het gaat om het matig gebruik van alcohol.

Achtergrond
Momenteel wordt door het college de algemeen plaatselijke verordening (APV) voor de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn opgesteld. Een gemeentelijke verordening is een regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente, en die tot doel heeft de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Een onderdeel hiervan zijn de zogenaamde regels voor paracommerciële rechtspersonen. Het betreft hier simpel gezegd (sport)verenigingen en stichtingen met een horecagelegenheid. De Drank- en Horecawet verplicht gemeenten hiervoor regels te stellen waaronder regels met betrekking tot de schenktijden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.