Van regionale naar nationale ombudsman

In de Raadsvergadering van 10 april is het besluit gevallen dat de gemeente Alphen aan den Rijn met de Nationale Ombudsman gaat werken. Boskoop deed dat altijd al, maar de andere voormalige gemeenten waren aangesloten bij de regionale ombudscommissie. De

De gemeenteraadsleden hebben zich goed laten informeren door zowel de regionale als de Nationale Ombudsman. Er is uitgebreid stilgestaan en gedebatteerd over de voor- en nadelen van elk instituut. Dat er gekozen moest worden werd bepaald door De Gemeentewet, artikel 81p e.v.

SP-gemeenteraadslid Lidie Voorend is blij met de omslag. “Als inwoner van de gemeente wil ik het gevoel hebben dat ik word bijgestaan door een volkomen onafhankelijke deskundige, wanneer ik een klacht heb tegen een overheidsorganisatie. De Nationale Ombudsman heeft enorm veel kennis en ervaring in huis en werkt voor bijna 300 gemeenten. Zij heeft de beschikking over een grote verscheidenheid aan specialisten. Die kunnen we straks misschien nog hard nodig hebben na de invoering van de drie decentralisaties (over WMO, Jeugd en Participatie). De gemeente staat immers voor grote veranderingen en moet in totaal 10 miljoen euro bezuinigen. Dat gaat veel mensen en organisaties pijn doen. Natuurlijk zullen de ambtenaren alles zo goed mogelijk proberen te organiseren, maar fouten maken is menselijk en niemand mag daar de dupe van worden. Van de regionale ombudsman werd gezegd (o.a. door het CDA) dat hij dicht bij de inwoners staat en op de hoogte is van de lokale situatie. In de praktijk bleek hij echter niet zo toegankelijk te zijn.

De Nationale Ombudsman reageert snel op telefoontjes, e-mails e.d. en komt ook bij de mensen thuis, als dat nodig is. Deze bemiddelt niet alleen vanwege ‘slechte bejegening’, maar behandelt alle soorten klachten en probeert zelfs klachten te voorkomen. Afijn, ik kan nog meer voordelen van de Nationale Ombudsman noemen, zoals zijn toegang tot een enorm netwerk en zijn grote impact bij het uitbrengen van onderzoeksrapporten. Wat mij betreft heeft de raad er goed aan gedaan te kiezen voor de Nationale Ombudsman; hij staat garant voor kwaliteit.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.