Waar geen wil is, is geen weg

Wat was er aan de hand? Aan de machineweg bij het Aarkanaal staat een gemaal (Neptunes) en het bovengenoemde sluisje. Het hoogheemraadschap heeft beide objecten in eigendom. Ondanks een positief advies, heeft de gemeente jaren geleden nagelaten het sluisj

‘Het sluisje moet behouden blijven’, was kort samengevat de reactie van de meerderheid van de gemeenteraad op het feit dat het monumentale sluisje plaats moet maken voor een nieuw gemaal. Middels een PvdA-motie werd het college gevraagd om in overleg met het hoogheemraadschap te bezien wat nog mogelijk is om de sloop van het eeuwenoude sluisje aan de Machineweg te voorkomen. De motie was laat maar niet te laat.

In de hierboven genoemde PvdA-motie werd gevraagd naar een onderzoek. Dit onderzoek moest de mogelijkheden in kaart brengen voor het behoud van het sluisje. Het conserveren (afdekken met zand) van het sluisje oftewel het uitstellen van de renovatie was één van deze mogelijkheden. Uit het onderzoek bleek dat onze gemeente het sluisje kon behouden, indien het nieuwe gemaal op een andere plek zou worden geplaatst. Daarvoor was overleg met de naastliggende roeivereniging noodzakelijk, omdat deze vereniging gebruik maakt van de grond waar een permanente oplossing voor het sluisje gevonden kan worden. Dat kon geen probleem opleveren, omdat de roeivereniging deze grond huurt van de gemeente. Kortom met een portie goede wil en overleg zouden er mogelijkheden moeten zijn.

Helaas heeft er geen overleg plaatsgevonden tussen de hoogheemraadschap en de Roeivereniging, omdat dit overleg niet zinvol leek vanwege de kosten die gemoeid zijn met het renoveren van het sluisje. Die kosten moesten volgens het hoogheemraadschap daarom vergoed worden door de provincie en de gemeente. Blijkbaar vindt het hoogheemraadschap, als democratisch orgaan van het eerste uur, het niet noodzakelijk om te zorgen voor monumenten die tot hun bezit behoren. Met de niet herroepbare vergunningen in de hand heeft het hoogheemraadschap het lot van het sluisje bepaald. Het sluisje is dus niet meer te redden.

 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.