Nieuw Elan: er is veel bereikt het afgelopen jaar

Aan het einde van 2014 is het tijd om terug te kijken op het eerste jaar nieuwe gemeente, nieuwe coalitie en nieuwe manier van werken. Maar, vindt André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan: “We hebben veel bereikt, de echte uitdagingen komen pas in 2015 op onze weg.”

De nieuwe coalitie van CDA, Nieuw Elan, VVD, D66 en ChristenUnie – sinds 1 januari aan het roer van de fusiegemeente Alphen aan den Rijn - wil haar beleid voeren rond een lijst van speerpunten. Daarom is het coalitieakkoord een akkoord in hoofdlijnen. Veel onderwerpen worden wel benoemd en staan ook op de agenda, maar zonder dichtgetimmerde ‘oplossing’. Dat betekent dat de rol van de gemeenteraad groter is dan voorheen.

Dat neemt niet weg dat duidelijk herkenbaar is welke onderwerpen Nieuw Elan belangrijk vindt. Uit het verkiezingsprogramma zijn inmiddels een aantal punten gerealiseerd, aldus De Jeu. “Er komt een referendumverordening, er wordt hard gewerkt aan het verminderen van de regelgeving, de contacten met het bedrijfsleven zijn aangehaald en onze wethouder Gerard van As is er in geslaagd om Stadshart Lage Zijde eindelijk uit het slop te halen.”

De Jeu zet zwaar in op vertrouwen in en binnen het nieuwe Sociaal Domein 2015: “We moeten vertrouwen geven. Vertrouwen in mensen en in organisaties. Gemeenten kunnen maatwerk maken. Maar niet als er te veel regels zijn. Elk kwartaal een rapportage is prima, elke dag in gesprek is beter.”

“Als je als gemeente maatwerk wilt leveren, betekent dat automatisch dat mensen juíst verschillende soorten hulp krijgen”, vult Petra Hoogenes, raadslid voor Nieuw Elan, aan. “Wij willen als Nieuw Elan ook een aantal nieuwe projecten in gang zetten. We denken daarvoor bijvoorbeeld aan een veel grotere samenwerking tussen jeugdzorg, sport en cultuur.” Nieuw Elan wil naast maatwerk op bestaande taken dus ook preventie en nieuw beleid prioriteit geven.

Verder pleitte De Jeu in de gemeenteraad voor minder ‘scherp op de snede’ spelen: “We moeten elkaar niet om de oren slaan met elk klein foutje. Veel beter is een gesprek over verbeterpunten.”

Dat standpunt sluit aan op de wens van een andere bestuurscultuur. Helaas werd dit jaar – vooral in de media en social media – overschaduwd door de ‘kwestie rond de griffie’ eindigend met de aangifte wegens belediging tegen een van de raadsleden.

De fractievoorzitter van Nieuw Elan was ‘not amused’. “Het leek alsof we in de gemeenteraad over straat rolden. Het was echter een kwestie van emotionele en persoonlijke tegenstellingen tussen twee raadsleden.”

Inmiddels wordt hard gewerkt aan het veranderen van de bestuurscultuur onder leiding van de waarnemend griffier Bert Schouten. Als voorzitter van de werkgeverscommissie is De Jeu blij met deze benoeming. “We hebben behoefte aan een zakelijke benadering van grote onderwerpen, anders gaat het fout.”

De sloop van het ‘oude’ stadshart rond het Thorbeckeplein is in volle gang. De nieuwbouw begint in 2015. In 2017 moet er leuk gewoond en gewerkt worden aan de Lage Zijde. Horeca en winkeltjes concentreren zich dan rond de Kromme Aar. “Nu het Thorbeckeplein ontwikkeld wordt en we aan de slag gaan met plannen voor Aarhof en Aarplein is het ook zaak om de rest van het centrum compact en levendig te maken”, zegt Gerard van As, wethouder van Nieuw Elan. Hij is een van de ondertekenaars van een Intentieverklaring om het Alphense centrum ‘weer op de kaart te zetten’.

De samenwerking met bedrijfsleven is door Van As het afgelopen jaar vol opgepakt. Niet alleen door het Alphense centrum aan te pakken, maar ook door het stimuleren van woningbouw en samenwerking met het bedrijfsleven. “We bezoeken veel bedrijven, vooral omdat groei en uitbreiding uit de ‘eigen’ bedrijven komt. De leegstand op bedrijventerrein Molenwetering is opgelost. De Hoogewaard wordt uitgebreid. We werken aan de detailhandelsnota. De Julianastraat is vol en de Aarhof onderneemt actie. Wat wil je nog meer?”

Deze houding resulteerde in december in het uitroepen van Gerard van As tot ‘Machtigste Alphenaar’ door het zakenblad Alphen IntoBusiness. “Zo’n titel moet je natuurlijk niet helemaal serieus nemen, maar ik ben wel vereerd!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.