Samen tegen een weg door het Bentwoud

Zo’n 60 belangstellenden waren op 10 maart op initiatief van GroenLinks in debat over het Groene Hart. Tot veler verrassing gaf VVD-statenlid Frits Paymans GroenLinks- kandidaat statenlid Berend Potjer gelijk dat er geen weg door het Zaans Rietveld hoeft te komen: “voor mij hoeft er geen nieuwe N207 aan de westkant van de Gouwe, dat is maatschappelijk niet wenselijk”. Ook over duurzame bedrijventerreinen en groen recreëren konden bruggen worden geslagen tussen sprekers met verschillende achtergronden.

Theo Vogelzang, die het debat voorzat, concludeerde dat samenwerking tussen gemeenten, politici, werkgevers en maatschappelijke organisaties richting de provincie goed mogelijk is. Dat kan door gezamenlijke projecten, maar ook door meer bekendheid te geven aan dit unieke landschap.

Er was eensgezindheid om géén wegen aan te leggen door de Ecologische Hoofdstructuur of door het Zaans Rietveld, zoals de nieuwe N207. Helemaal nu uit gesprekken met kwekers uit Boskoop blijkt dat er nauwelijks behoefte aan deze weg is. Berend Potjer, GroenLinks-kandidaat voor de Provinciale Staten, schetste een toekomst waarin hij minder auto’s verwacht: “als we wegen hebben gebouwd die over 20 jaar leeg zijn, hebben we wel voor 100 jaar het landschap verpest”.  Hij wilde straks de petitie tegen nieuwe wegen rond Alphen a/d Rijn, die momenteel door velen wordt ondertekend, wel in de provinciale staten als burgerinitiatief inbrengen. Vanuit een initiatiefnemer van ‘Maak het Hart niet Hard’ kwam een inspirerende strategie om wegen tegen te houden: “alleen tégen zijn is niet voldoende, geef de grond die anders zou verdwijnen meer kwaliteit, maak er bijvoorbeeld een dierenbegraafplaats van.” De heer Paymans gaf aan dat er wel mobiliteitsproblemen in het Groene Hart zijn. De VVD’er bleef van mening dat er onder voorwaarden wel nieuwe wegen moeten komen om die problemen op te lossen. De kritiek van GroenLinks op de gereserveerde 4,4 miljard euro deelde hij niet.

Er was een sterk pleidooi om het Groene Hart als merk meer bekendheid te geven, zodat er meer toerisme en recreatie komt. Al dat moois is niet bekend, zei Kitty Kusters, van Merk en Marketing Groene Hart: “er is branding nodig van het gehele gebied, door de versnippering ziet de door de bomen het bos niet meer.” Kees van Velzen, CDA-wethouder uit Alphen, gaf aan dat er twee harde feiten zijn: bodemdaling en vergrijzing. ‘Hier moeten we vanuit gaan bij de strategie rondom het Groene Hart: recreatie biedt dan veel kansen, ook op werkgelegenheid en extra inkomsten’. Hij wil samenwerking tussen gemeenten in het Groene Hart bevorderen om het Groene Hart op de kaart te zetten als merk. Mens en natuur moeten inderdaad samengaan, vond iedereen. Het gaat om het maken van verbindingen tussen gebieden en tussen gebruikers. Berend Potjer benadrukte dat het groen van het Groene Hart versterkt moet worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.