Precariobelasting: Onzin!

Veel Alphenaren werden deze week onaangenaam verrast door een brief van Oasen. Oasen blijkt aan de gemeente precariobelasting te moeten betalen en dat bedrag wordt doorberekend aan de Alphense bevolking. Het lijkt erop dat een gemiddeld gezin ongeveer € 25,00 per jaar meer aan lasten zal moeten gaan betalen. Onze fractie heeft daarover de volgende vragen:

1. De oude gemeente Alphen aan den Rijn heeft al een aantal jaren geleden de precariobelastingen afgeschaft, omdat het meer kostte dan het opbracht. In de gemeenten Boskoop en Rijnwoude was sprake van precariobelasting voor terrassen, uitstallingen etc. In de gemeente Rijnwoude was daarnaast nog sprake van precariobelasting ter zake het hebben van buizen, kabels, draden of leidingen. In het eindrapport “Eén gemeente, één tarief” wordt voorgesteld de precariobelasting af te schaffen. Wat is de reden waarom u dat niet gedaan heeft ten aanzien van de kabels etc. en wel voor de terrassen etc.?

2. Wanneer heeft daarover discussie met de huidige gemeenteraad plaatsgevonden?

3. In het verleden was het zo dat de energielevering een overheidstaak was. Daarna is dat overgenomen door nutsbedrijven. In veel gemeenten was sprake van duurovereenkomsten: private afspraken over kabels en leidingen in gemeentegrond. In die overeenkomsten is precariobelasting bijna altijd uitgesloten. Heeft de gemeente alle overeenkomsten opgezegd met de diverse nutsbedrijven en nieuwe afspraken gemaakt?

4. Hoeveel gaat deze door Oasen te betalen belasting opbrengen na aftrek van de kosten?

5. Hebt u ook afspraken gemaakt met andere leveranciers van energie, zoals NUON, Eneco etc. Zij hebben immers ook kabels, leidingen etc. in de grond zitten en als Oasen moet betalen, ga ik ervan uit dat andere energiebedrijven ook moeten betalen. Kortom, moet de Alphense bevolking op nog meer verhogingen rekenen?

6. Hoe verhoudt zich deze verhoging met uw mededeling dat de gemeentelijke lasten nauwelijks verhoogd worden? Deze belasting is weliswaar niet terug te vinden op het gemeentelijk aanslagbiljet maar is natuurlijk wel een gewone gemeentelijke belasting?

7. Als u inderdaad aanslagen hebt opgelegd aan andere nutsbedrijven, wat gaat dat opbrengen en welke kosten zijn daaraan verbonden?

8. Bent u op de hoogte van de landelijke discussie om precariobelasting voor nutsbedrijven af te schaffen en nutsbedrijven een zelfde behandeling te geven als telecombedrijven. Laatstgenoemde bedrijven hoeven namelijk niet betalen voor kabels etc.

9. Bent u bereid deze precariobelasting aan de nutsbedrijven kwijt te schelden en met ingang van 2016 niet meer in rekening te brengen, waardoor recht gedaan wordt aan uw toezegging dat de gemeentelijke lasten niet verder zullen stijgen.

10. Tenslotte merk ik op dat ik mij enigszins misleid voel door deze precariobelasting, immers deze belasting was in het oude Alphen al lang afgeschaft en heeft ook nooit betrekking gehad op kabels etc. Het lijkt erop alsof via een achterdeur getracht wordt geld binnen te halen bij nutsbedrijven, waarvoor de Alphense burger vervolgens opdraait.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Ank de Groot-Slagter, fractievoorzitter RijnGouweLokaal


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.