Begroting 2012 - 2015

De gemeenteraad kent jaarlijks twee marathonzittingen. Die beginnen dan ’s middags om 16.00 uur en eindigen doorgaans laat in de avond. Bij de eerste staat de Voorjaarsnota op de agenda en de tweede was afgelopen donderdagmiddag en –avond 27 oktober voor

In de tweede motie vroegen wij de wethouder in contact te treden met Connexxion en de provincie om te bewerkstelligen dat buslijn 370 weer zoals vanouds de Marnixstraat in Amsterdam als eindbestemming zou krijgen. Sinds enkele maanden eindigt lijn 370 namelijk bij Schiphol Plaza, dit tot grote ergernis van veel Alphenaren die Amsterdam willen bezoeken. Zij worden nu gedwongen bij Schiphol over te stappen en dit leidt er helaas toe dat velen nu liever weer de auto nemen.

Tot onze grote verbazing bracht de wethouder naar voren dat het aantal passagiers sinds de wijziging was toegenomen. Reden voor ons om de wethouder te vragen dit te onderbouwen. De motie werd derhalve ingetrokken in afwachting van de nadere gegevens. Maar we blijven alert en komen op deze zaak terug.

Hieronder staat de inbreng van de PvdA-fractie tijdens de behandeling van de begroting. De behandeling vond plaats in 3 blokken. Namens de fractie werd per blok het volgende ingebracht:

Blok 1:

Meneer de voorzitter,

De PvdA wil dat alle Alphenaren, met name jongeren en jonge gezinnen met hun talenten en met hun inkomen een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen. In dit blok wil ik graag inzoomen op de talenten. De PvdA is namelijk van mening dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om kansen creëren.

In Nederland hebben we op dit moment twee realiteiten die naar onze mening door de PvdA motie volwassenonderwijs soepel in elkaar kunnen overvloeien met hele positieve gevolgen van dien. Aan de ene kant hebben we in de samenleving te maken met beroepen waar een tekort is aan medewerkers, zoals in de zorg etc. Aan de andere kant hebben we de laaggeschoolde en laaggeletterde werknemers die vanwege de krapte op de arbeidsmarkt voor productiewerk niet aan de bak komen. Zij zijn immers in tijden van crisis vaak de eersten die op straat komen te staan. De kans op een baan wordt uiteraard nog kleiner als de leeftijd ook nog meespeelt. Zo is de kans voor laaggeschoolde werknemers van 45+ erg moeilijk om zich te ontworstelen uit de werkloosheid of de bijstand.

Als wij nu investeren in een zogenaamde omscholing of een opleiding voor de laaggeschoolde werknemers die nu bezig zijn met een re-integratietraject, dan zorgen we voor:

- meer arbeidsparticipatie,

- minder bijstandsuitkeringen en

- voor het opheffen van het tekort in de zorg en andere beroepen.

Het is een kwestie van kiezen. En de PvdA kiest voor het creëren van kansen, zodat Alphenaren met hun talent en inkomen een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen.

Blok 2:

Het zou naïef zijn te veronderstellen dat datgene wat er door de regeringsleiders de afgelopen dagen in Brussel is besproken niet van invloed zou zijn op datgene wat er in Alphen gebeurt en gaat gebeuren. Het zou naïef zijn om te denken dat het lage dekkingspercentage van de pensioenfondsen geen gevolgen zou kunnen hebben voor de Alphense burgers. Het zou naïef zijn om ons financieel volkomen veilig te weten in ons – met een knipoog naar onze voorzitter – vertrouwde ‘Bas’tion.

Nee, ook Alphen maakt deel uit van deze boze wereld. En helaas moeten we constateren dat zelfs onze eigen regering keuzes maakt die niet de onze zijn. Er staat ons nog heel wat te wachten. En een ding is zeker: die Wet Werken naar Vermogen komt eraan en zal ingrijpende beslissingen nodig maken, ook in Alphen! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de komende veranderingen in de Jeugdzorg. Ook die zullen hun tol eisen. We krijgen wel de taken maar niet de financiële tools! Over deze problematiek maken wij ons grote zorgen.

Genoeg sombertaal! Als we kijken naar de voorliggende begroting dan zien we dat die een keurige uitwerking is van de in de Voorjaarsnota genoemde doelstellingen. En dat rechtvaardigt een groot compliment aan het college. Veel van de doelstellingen van de PvdA kunnen we terugvinden in deze begroting. En wat wij willen, zal bij de meesten genoegzaam bekend zijn, maar ik ga het toch nog maar even naar voren brengen.

Kort gezegd komt het erop neer dat wij willen dat alle Alphenaren, niemand uitgezonderd en met name jongeren en jonge gezinnen met hun talenten en met hun inkomen een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen.

Wij zijn dan ook heel blij dat het college niet gaat bezuinigen op de uitkeringen, niet op het minimabeleid en niet op de schuldhulpverlening. En ook dat de voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur en sport onveranderd blijven bestaan. Wij, als raad verdienen een compliment omdat we unaniem hebben uitgesproken de kwetsbare groepen in onze gemeente volledig te willen ontzien. Ook heeft de fractie van de PvdA er grote waardering voor dat de openeinderegelingen WMO en WWB in deze financieel moeilijke tijden blijven gehandhaafd en dat onverhoopt grotere uitgaven voor deze regelingen opgevangen zullen worden door een verhoging van de OZB. Dit waren dan de loftuitingen.

Dat de kwetsbare groepen in onze samenleving onze zorg nodig hebben, zal iedereen duidelijk zijn. Toch wil de fractie van de PvdA ook uw aandacht vragen voor een andere groep die behoorlijk in de knel dreigt te komen, namelijk de groep van de middeninkomens en met name die van de lage middeninkomens. Deze groep wordt geconfronteerd met tal van kostenverhogingen die op hem afkomt, de zgn. stapeling. Jonge gezinnen, bij voorbeeld, die, vaak noodgedwongen, een duur huis hebben gekocht, dreigen financieel het hoofd niet boven water te kunnen houden. Zij krijgen o.a. te maken met hogere kosten voor levensonderhoud, hogere kosten voor de zorgverzekering en hogere kosten voor de kinderopvang. Juist die hogere kosten voor de kinderopvang zijn er de oorzaak van dat werkende tweeverdieners met een relatief laag inkomen in de moeilijkheden komen. Op lokaal niveau is dit probleem moeilijk op te lossen maar we hopen dat het college hieraan aandacht wil besteden, want ook voor deze Alphenaren geldt ons uitgangspunt:

Wij willen dat alle Alphenaren, niemand uitgezonderd en met name jongeren en jonge gezinnen met hun talenten en met hun inkomen een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen.

Blok 3:

De PvdA wil dat alle Alphenaren, met name jongeren en jonge gezinnen niet alleen leven in een schone, groene en veilige wijk, maar ook dat zij met hun inkomen een betaalbaar huis in die wijk kunnen kopen of huren. De Europese regelgeving ten aanzien van sociale huur legt een grote druk op middeninkomens om een betaalbaar huis te kunnen kopen. De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar we moeten gedwongen uithuiszettingen zoveel mogelijk voorkomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.