Fractieflits CDA

Fractieflits CDA fractie Alphen aan den Rijn - 1 juli 2015 

Inhoudsopgave
- Alphen ligt op koers! We gaan door
- Investeren in economische ontwikkeling
- Bibliotheekvisie
- Bijeenkomst ‘Samen Duurzaam Doen’ 23 juni In Park Villa
- Tegel eruit, dit plantje erin
- Bezoek scouting Boskoop
- Vergadercyclus juli 2015

Alphen ligt op koers! We gaan door
Plannen maken, monitoren, bijsturen, rapporteren, grote projecten in de gaten houden. Er komt heel wat bij kijken om het waar te maken.

Gelukkig liggen we op koers met de plannen. We schrijven zwarte cijfers, grote projecten lopen goed, de risico’s zijn afgedekt. Ook het weerstandsvermogen groeit.

Dat is geen reden om meteen de vlag uit te steken of extra plannen te maken. Want, een deel van de bezuinigingen moet nog worden ingevuld, en je kunt niet uitsluiten dat je met tegenvallers te maken krijgt. We moeten ons goed realiseren dat op een begroting van rond de € 300 miljoen we het hebben over een overschot van jaarlijks tussen de 0,5 en 2 procent. Dat is beter dan een tekort, maar het is wel “dun ijs”. Het CDA pleit altijd voor solide financiën, dus laten we voorzichtig zijn en alert blijven.

We liggen op koers met bijvoorbeeld:

- Ontwikkeling Lage Zijde

- Aanleg Maximabrug over de Oude Rijn

- Herinrichting van het sociaal domein: iedereen ontvangt de zorg die noodzakelijk is, dat heeft het CDA steeds als uitgangspunt gehanteerd. Het is een omvangrijke klus onder leiding van wethouder de Jager, met ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven van veel Alphenaren. Daarom wordt de uitvoering goed gemonitord. De wethouder heeft gevraagd knelpunten vooral ook te melden op het gemeentehuis. Dan kan er mogelijk wat aan gedaan worden, maar dan moet het wel gemeld worden!

Waar wordt nog hard aan gewerkt:

- Herinrichting maatschappelijk domein

- Uitgangspunten economisch programma, met het benoemen en verder ontwikkelen van de sterke punten van de Gemeente Alphen.

- Duurzaamheid

- Groene gemeente, aanleg en beheer van de openbare ruimte, betrekken van bloeiend Boskoop bij de plannen, en de structurele financiering krijgt vorm.

- De aanpak van de wijken en kernen.

- Decentralisatie van de Jeugdzorg. Dat is een spannend traject, want vanuit den Haag is fors gekort op het budget.

Waar is extra aandacht voor nodig:

de onderwijshuisvesting; dat is een lastige opgave. Grote verwachtingen en een kleiner budget, door de bezuinigingen vanuit het Rijk. Het College is volop in gesprek met het onderwijsveld. Ruimte geven aan het onderwijsveld binnen de kaders, dus ook binnen de financiële kaders. Dat is geen gemakkelijke opgave. Koersvast blijven, dat is het motto van het College, ook bij dit punt, en het College heeft daarbij de steun van het CDA.

de aanpak van wijken en kernen. We horen daar veel positieve geluiden over. De gebiedsadviseurs hebben hun plaats wel gevonden. Goed contact en proberen goede en praktische oplossingen te vinden. Het gevaar is dan dat de verbinding tussen de gebiedsadviseurs en de organisatie op het stadhuis gaat wringen. Af en toe vangen we daar geluiden van op. We hopen dat het aanloopproblemen zijn. Voor het CDA geldt Nieuw en Anders, dus werken van buiten naar binnen. Dan is gelijk ook duidelijk hoe de verhoudingen zijn.

de bereikbaarheid van de Greenport en daaraan gekoppeld de verkeerssituatie rondom Boskoop. De CDA fractie heeft aan het College gevraagd om de verbeteringen van de infrastructuur binnen de Greenport niet uit te stellen maar direct aan te pakken.

Toename van de containervaart per schip over de Gouwe, de hefbruggen vaker open, de hefbruggen vaker kapot met alle stremmingen van dien, de oost-west verbinding in Boskoop die de verkeersstroom niet aan kan, en de noord-zuid verbinding in Hazerswoude dorp die op termijn vraagt om een oplossing.

De Provincie heeft geld voor de korte termijn-maatregelen bij de hefbrug in Boskoop toegezegd. Voetgangerslichten, een app voor wachttijden, dat soort zaken; vervolgens duurt het allemaal erg lang. De CDA fractie heeft aan het College gevraagd daar snel wat aan te doen. Het gaat om de leefbaarheid in de kern en het is een essentiële randvoorwaarde voor de economie; het CDA vindt dat bijzonder belangrijk.

En nu de hefbrug in Waddinxveen er uit ligt, beseft Waddinxveen waarschijnlijk ook hoe belangrijk een alternatief voor de hefbrug is. Nu is het juiste moment om met Waddinxveen contact te leggen en samen op pad te gaan naar de Provincie en aan te dringen op een onderzoek naar de kosten/baten afweging van een extra tunnel onder de Gouwe tussen Boskoop en Waddinxveen. De CDA fractie heeft het College opgeroepen daar mee aan de slag te gaan en het College is er al aan bezig.

Hoe sturen we en houden we controle?

Daarvoor hebben we het Coalitieakkoord, het Collegeprogramma Nieuw en anders, de Programmarekening 2014, het meerjarenprogramma Grondexploitaties 2015, de Voorjaarsrapportage 2015 en de Kadernota 2016-2019. Veel leesstof voor de liefhebbers; u kent nu alvast de hoofdlijnen.

Voor meer informatie: Jos Ensing, raadslid CDA, jensing@alphenaandenrijn.nl

Investeren in economische ontwikkeling
Tijdens de gemeenteraad van 25 juni is ingestemd met de startnotitie voor een nieuw economisch actieprogramma tot 2020. Doelstelling is een sterke en groene economie in het Groene Hart en de Randstad met een aantrekkelijk ondernemers- en leefklimaat. Hoewel de bespreking eerder in de raadscommissie rommelig en heel kritisch was gegaan, ging het er in de raad relatief makkelijk doorheen. Dat had te maken met een nadere onderbouwing en uitleg die het College na de raadscommissie had opgesteld. En ook omdat we nu geen budget hoefden vrij te geven. Dat doen we later dit jaar als er een uitwerking ligt. Wel is in de Kadernota een flink bedrag gereserveerd. Het nieuwe economisch beleid zal worden gericht op 4 speerpunten en 3 programma’s. De speerpunten zijn: Ondernemerschap, Duurzaamheid & innovatie, Onderwijs-arbeidsmarkt/ werkgelegenheid, Vestigingsklimaat. De programma’s zijn: Beste gemeente voor ondernemers, Green Alphen / Green Delta, Recreatieve en aantrekkelijke woonstad. Bedoeling is dat bij de uitwerking van het economisch actieprogramma heel nauw wordt opgetrokken met de VOA. Namens de CDA fractie heb ik gevraagd om een scherpe analyse (SWOT). Het moet gaan om economische structuurversterking en de banen die we willen creëren, moeten duurzaam zijn. Als CDA willen vooral de groene economie van Alphen versterken. We hebben gevraagd om concrete criteria bij de uitwerking ervan. Met name de onderwijs- en kennissector is in onze regio relatief zwak ten opzichte van andere regio’s. De wethouder heeft toegezegd hier aandacht aan te gaan geven. Ook hebben we gewezen op het grote belang van de greenport en de agrarische sector. Hulde aan de VOA voor zijn betrokkenheid en het nemen van verantwoordelijkheid maar ook andere sectoren en partners moeten worden meegenomen! Verder is voor het CDA van belang dat we onze ligging in Groene Hart en Randstad benutten maar dat vereist wel een betere bereikbaarheid (denk aan bruggen-ellende en tekortschietende N207). Het CDA kijkt vol verwachting naar de concretere voorstellen. Goed dat het College deze belangrijke prioriteit van het coalitieakkoord nu handen en voeten geeft.

Voor meer informatie: René Vrugt, raadslid CDA, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Bibliotheekvisie
Ontwikkelingen van de bibliotheken in onze gemeente zijn geen uitgelezen boek. Er zijn al verschillende hoofdstukken geschreven en besproken, met goede en slechte afloop.... bepaalde hoofdstukken hadden misschien anders moeten eindigen. De bibliotheekvisie biedt ruimte aan de huidige bibliotheken en eventueel nieuwe deelnemers. Visie geeft aan dat zoveel mogelijk inwoners gebruikt moeten kunnen maken van een bibliotheekvoorziening. Dit om te kunnen lezen, leren en informatie op te zoeken.

Mooi is dat de bieb waar mogelijk wordt gehuisvest in bestaande gebouwen met een maatschappelijke en sociale functie zoals bv. een seniorencomplex, scholen, etc. Daarmee wordt een bezoek aan de bieb laagdrempelig, bereikbaar en voegt deze waarde toe. De visie is gelukkig niet van À t/m Z gedicteerd door de gemeente maar laat ruimte voor de professionals met deels huidig beleid én nieuwe ontwikkelingen.

Het CDA heeft ingestemd met een amendement om in elke kern een uitgiftepunt met onder andere een collectie voor jeugd en volwassenen. Boeken dichtbij in de verschillende kernen om inwoners ook via deze voorziening elkaar te laten ontmoeten, dit is iets wat het CDA ondersteunt!

Voor meer informatie: Mark Vermeulen, raadslid CDA, mvermeulen@alphenaandenrijn.nl

Bijeenkomst ‘Samen Duurzaam Doen’ 23 juni In Park Villa
Een zestigtal geïnteresseerde inwoners waren naar Park Villa gekomen om samen na te denken over het verduurzamen van Alphen aan den Rijn. Duurzaamheid is niet alleen een zaak van de gemeente, maar van de hele samenleving. Om in 2050 Alphen aan den Rijn fossiele brandstofvrij en CO2- en energieneutraal te zijn, zullen we met elkaar aan de slag moeten. De gemeente maakt onderscheid in het nieuwe duurzaamheidsbeleid in wat de gemeente zelf doet en waar ze goede ideeën een handje verder kan helpen of burgers kan stimuleren. De avond begon met een inleiding van Professor Ellen van Bueren van de Technische Universiteit Delft. Zij stelde dat duurzaamheid kan én moet voor een leefbare planeet. Het is belangrijk om na te denken over ‘kringlopen’ waarbij bijvoorbeeld afval als grondstof dient voor nieuwe producten. Haar boodschap is om de handen uit de mouwen te steken en klein te beginnen. Daarna volgden drie workshops over Mobiliteit, Groen en Energie. Zelf zat ik bij de workshop Groen, waar vele creatieve ideeën werden voorgedragen: zoals bij herbestrating open stenen te gebruiken, waar water weg kan lopen en gras kan groeien; pluk- en kruidentuinen in het openbaar groen; meer groene daken. Meer lezen: www.duurzaamalphen.nl

Voor meer informatie: Marjon Verkleij, raadslid CDA, mverkleij-lemmers@alphenaandenrijn.nl

Tegel eruit, dit plantje erin
Zaterdag 13 juni heeft de CDA fractie meer dan 500 planten uitgedeeld in de diverse winkelcentra van Alphen aan den Rijn. Onder het motto ‘tegel eruit en dit plantje erin’ brengt het CDA het belang van groen in de privétuin onder de aandacht. Groen is niet alleen mooi, maar dat meer in tuin. Het groen draagt bij aan de afvoer van overtollig water bij hevige regenval. Vele mensen waren door dit gebaar positief verrast, zeker omdat het gebeurde buiten de campagnetijd. In het kader van permanente campagnevoering zal het CDA met grote regelmaat deze acties uitvoeren.

Voor meer informatie: Helma van der Louw, raadslid CDA, HvanderLouw-Vergeer@alphenaandenrijn.nl

Bezoek scouting Boskoop
De CDA fractie vindt het belangrijk om met regelmaat organisaties binnen de gemeente te bezoeken. Afgelopen week was het de beurt aan Buitencentrum De schouw in Boskoop. We maakten kennis met de nieuwe voorzitters en werden rondgeleid door enthousiaste bestuursleden. Goed om te zien hoe deze organisatie met veel inzet van vrijwilligers en met ruim 700 leden zich de grootste scouting van Nederland mag noemen.

Voor meer informatie: Helma van der Louw, raadslid CDA, HvanderLouw-Vergeer@alphenaandenrijn.nl

Vergadercyclus juli 2015
Donderdag 2 juli is er raadscommissie, op de agenda staat:
- Bestemmingsplan buitengebied Boskoop
- Verkenning uitgangspunten nieuw welstandsbeleid
- Garantstelling schietsportvereniging Alphen

Maandag 6 juli vergadert de CDA fractie
Donderdag 9 juli is er Raadsvergadering om 20.00 uur


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.