VVD Stelt vragen over gebruik eigen bijdrage als melkkoe

Op deze manier worden de financieringsuitdagingen, die er zijn nu een groot deel van de taken op het terrein van zorg, jeugd en werk met een bezuinigingstaakstelling naar de gemeenten zijn overgeheveld, het hoofd geboden. De inwoner met een midden- en hoger inkomen als melkkoe! De VVD Alphen aan den Rijn is voor een eigen bijdrage. Wij zien dat als een goed middel om betrokkenheid en bewustzijn van mensen die ondersteuning nodig hebben, te borgen. Onnodige zorgconsumptie wordt zo voorkomen, mensen realiseren zich dat zorg geld kost en het is reeel dat ook zij aan hun zorg meebetalen en niet alles ten laste komt van de maatschappij

Recent werd de VVD opgeschrikt door een artikel in het Financieel Dagblad, waarin staat dat gemeenten op grote schaal het instrument "eigen bijdrage" misbruiken en middel- en hogere inkomens als melkkoe te gebruiken wanneer iemand een WMO-voorziening aanvraagt.

Echter eigen bijdragen die boven de kostprijs uitkomen en of extra zwaar 'landen' bij middel-of hogere inkomens roepen vragen op. Of iemand zorg nodig heeft staat niet in relatie tot diens inkomen en solidariteit in de zorg is een groot goed. Uit een rapport van het CPB blijkt dat deze solidariteit in de zorg onder druk staat. Hoger opgeleiden maken minder vaak gebruik van de zorg, terwijl zij steeds meer moeten bijdragen aan de zorgkosten van anderen. De eigen bijdragen staan niet meer in verhouding, waardoor mensen regelmatig zelfs afzien van zorg! Iemand die hard werkt en spaart wordt op deze manier bestraft. Dit kan nooit de bedoeling zijn en is voor de VVD ontoelaatbaar. De VVD-fractie wil graag weten hoe de situatie in Alphen aan den Rijn is en stelde daarom de volgende vragen aan het college:

Art 40 Vragen

Recent verscheen in het Financieel Dagblad een artikel genaamd "Veel gemeenten gebruiken de eigen bijdrage WMO als melkkoe". Veel gemeenten hebben de eigen bijdragen die burgers moeten betalen voor zorg flink verhoogd. Vooral voor mensen met een gemiddeld inkomen of hoger zijn de kosten voor zaken als begeleiding en dagbesteding fors gestegen. In enkele gevallen komt de eigen bijdrage voor deze groep per uur zelfs hoger uit dan wat de gemeente aan de zorgaanbieder betaalt. Dat stellen ook verschillende zorgaanbieders. Zij zien de ontwikkeling dat bestaande cliënten afhaken en nieuwe cliënten afzien van de zorg, omdat ze de kosten te hoog vinden. 

Gemeenten mogen zelf bepalen welk deel van de kosten van de zorg bij de burger in rekening wordt gebracht. Daarbij geldt slechts een maximum, dat wettelijk is vastgelegd en dat afhankelijk is van het inkomen. Uit bovengenoemd artikel blijkt dat er bedragen per uur in rekening worden gebracht tot wel 70 euro. Dit knelt vooral bij middel- of hogere inkomens en mensen die maar van weinig uren zorg per week gebruik maken. Het bovenstaande roept bij de VVD-fractie de volgende vragen op:

  • Herkent het college het hierboven geschetste? In hoeverre speelt dit in de gemeente Alphen aan den Rijn? 
  • In het Alphense beleid is bepaald dat de eigen bijdrage nooit hoger kan zijn dan de waarde van de voorziening. Betekent dat in de praktijk dat in Alphen de in rekening gebrachte eigen bijdrage altijd onder de kostprijs van de voorziening blijft? 
  • Wij verzoeken het college ons te informeren over de uitwerking van het Alphense eigenbijdrage-beleid op de middel- of hogere inkomens. Is het ook in Alphen zo dat de gemeente bij vooral mensen met een middel- of hoger inkomen een fors hogere bijdrage vraagt voor zaken als begeleiding en dagbesteding? Kan het college een schatting maken van het aantal cliënten dat na indiening van de aanvraag vanwege de hoge eigen bijdrage uiteindelijk afziet van de gevraagde voorziening? 
  • Eigen bijdragen, die boven de kostprijs uitkomen en of extra zwaar 'landen' bij middel-of hogere inkomens en cliënten die vanwege de hoge bijdrage maar geen gebruik meer maken van zorg vindt de VVD-fractie niet in lijn met de doelstelling van het instrument "eigen bijdrage". De eigen bijdrage is bedoeld om onnodige zorgconsumptie te voorkomen en spaarzaamheid te bevorderen en niet om forse inkomenseffecten op diverse groepen in de samenleving te bewerkstelligen. Onderschrijft het college dit uitgangspunt? ​

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.