SP stemt niet in met de programmabegroting

Op donderdagavond 29 oktober werd de programmabegroting besproken in de gemeenteraad. De SP stemde niet in met de programmabegroting, omdat er te weinig aandacht is voor de mensen. Hierop heeft de SP-fractie een ludieke actie bedacht en zette een kruiwagen vol goud middenin de raadszaal. Lees hieronder de bijdrage van SP-raadslid Lidie Voorend:

"Dankuwel voorzitter.
We beslissen vanavond over de begroting. Dit is eigenlijk een financiële vertaling van de kadernota, de plannen van het college voor 2016 en verder. Ik ben daarom mijn betoog over de kadernota maar eens gaan teruglezen en een aantal vragen die ik toen neerlegde daar komt nu langzaam maar zeker duidelijkheid over.
Bijvoorbeeld op mijn vraag van toen: Hoe pakken de bezuinigingen op sport, welzijn en cultuur uit wat zijn daar de maatschappelijke effecten van? Daar kan je nu op antwoorden: Een groot aantal mensen verliest hun baan, er heerst onzekerheid en onrust bij leden en vrijwilligers van vrijwel het hele Alphense verenigingsleven. Voorzieningen die ingebed zijn in onze wijken en kernen staan zwaar onder druk. En deze begroting, eigenlijk een actieprogramma voor de komende jaren stemt mij niet hoopvol dat daar snel verbetering in gaat komen.
Het is goed om middels een doelenboom en indicatoren duidelijk aan te geven op welke maatschappelijke effecten je wilt gaan sturen en een indicator te formuleren die je als maatstaf gaat gebruiken. Zorg dan wel dat je beiden helder definieert.
Zomaar een voorbeeld: In de beleidsbegroting Ruimtelijke Ontwikkeling staat onder het kopje wonen dat het gewenste maatschappelijke effect is dat de het woningaanbod aansluit op de woningbehoefte – lijkt me een prima effect. De indicator: tevredenheid over hun woning scoort tenminste een 7. Voorzitter, waarom niet als indicator: de wachtlijsten voor mensen voor een sociale huurwoning terugbrengen naar 6 maanden.
En zo kan ik er veel meer noemen. Door het vaag te houden kan je alle kanten op, tussentijds bijsturen is vrijwel onmogelijk want je hebt geen idee waar je staat en eigenlijk gaat alles altijd goed. Zo is het makkelijk op stoom blijven en neem je het verantwoording afleggen niet serieus.

Nu kan je ervoor kiezen om nu tijdens dit begrotingsdebat al die maatschappelijke effecten en indicatoren te amenderen. Dat hebben we in een eerdere periode al eens geprobeerd en dat was kansloos. We benaderen dat nu dan ook anders. We gaan ervanuit – en als dat anders is dan horen we dat graag van het college – dat zij de methodiek van doelenboom, maatschappelijke effecten en indicatoren omarmen. Dat betekent dat wij bij ieder beleidsstuk dat het college ontwikkelt duidelijk omschreven willen zien wat de maatschappelijke effecten worden en welke indicatoren zij daarbij definiëren. Dat moet een integraal onderdeel worden van het voorstel en debat. Zo hou je elkaar scherp. Het sturen op maatschappelijke effecten is immers de kern van het Nieuw en Anders werken.
Er wordt gesproken over een stringent begrotingsbeleid waarbij tekorten in een programma opgevangen dienen te worden met gelden uit dat zelfde programma. We blijven dat herhalen De SP vindt dat veel te kort door de bocht en dat geldt met name voor programma 1 de Sociale Agenda. Vandaar dat wij ons vorige maand ingediende amendement nogmaals indienen. Het kan niet zo zijn dat als we in het Sociale Domein geld tekort komen we dit door middel van bezuinigingen in dat zelfde sociale domein gaan opvangen, immers op de andere onderdelen van het Sociaal Domein wordt, met dank aan dit PvdA en VVD-kabinet, al enorm bezuinigd.
Voorzitter, voor de SP is dat niet acceptabel. Wij zijn dan ook een voorstander van het creëren van een reserve Sociaal Domein. Als we geld binnen programma overhouden – ik kan het me haast niet voorstellen – dan blijft dat gereserveerd voor het sociaal domein.
Voorzitter, we hebben een structureel begrotingsoverschot van zo’n vijf miljoen euro en ons weerstandsratio loopt op naar 2,9. De raad heeft vastgesteld dat een weerstandsratio tussen de 1 en 1,4 acceptabel is. De wethouder waarschuwt voor risico’s maar laten we niet te voorzichtig zijn en gewoon realistisch blijven.

In deze begroting praten we over abstracte bedragen en een overschot van vijf miljoen is niet te bevatten. Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben om dit te visualiseren met deze kruiwagen vol geld. Het is heel gemakkelijk om deze kruiwagen leeg te storten in het diepe donkere gat van de algemene reserve. Daar kiezen wij niet voor.

Het college het heeft over een strategische investeringsagenda dan denken wij onmiddellijk: die gaan aan investeren in stenen.
Voorzitter, een kruiwagen wordt gebruikt in de bouw. De SP wil dat het geld uit die kruiwagen, de structurele ruimte van vijf miljoen, dat die gebruikt wordt om te bouwen aan onze relatie met onze inwoners.
Er is nu tijd en de mogelijkheid om structureel zaken aan te pakken. Het college komt begin 2016 met een beleidskader om deze structurele ruimte in te vullen.

De SP neemt alvast een voorschot met onze prioriteiten:
We willen inzetten op een serieus Armoedebeleid, zodat de tweedeling niet verder toeneemt. Laten we er nu voor gaan zorgen dat de voedselbank in onze gemeente niet meer nodig is.
We gaan voor beschutte werkplekken voor die mensen die dat nodig hebben.
Cultuur en sport moet een belangrijke plaats in blijven nemen in Alphen aan den Rijn en betaalbaar voor iedereen.
De voorzieningen in de wijken en kernen gaan we opbouwen en niet verder afbreken. We betrekken onze inwoners hierbij en geven hen verabntwoordelijkheid en een budget om ook echt wat te betekenen.
Voorzitter ik sluit af: laten we na een periode van onzekerheid en afbraak gaan bouwen aan onze relatie met de Alphenaren en durf te investeren in mensen!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.