Terugblik 2015

Het jaar 2015 is een bewogen jaar geweest. De vernieuwende bestuursstijl Nieuw en Anders gaat haar vruchten afwerpen. Dit is te merken op het gebied van sport waarin "Alphen Beweegt" een waardevolle bijdrage levert, aan veranderingen in het sociaal en maatschappelijk domein en de participatiesamenleving die steeds meer een levensstijl gaat worden. Daarbij hebben vluchtelingen een plaats in Alphen gevonden. Echter, Alphen heeft ook vervelende gebeurtenissen het hoofd moeten bieden zoals het kraanongeluk Julianabrug. Dit en meer in onze terugblik.

Participatiesamenleving
De samenwerking tussen inwoners en gemeente verloopt goed. Initiatieven worden aangedragen en de gemeente faciliteert waar nodig en mogelijk is. De participatiesamenleving wordt in Alphen aan den Rijn uitgevoerd door bijvoorbeeld meer zelfbeheer over bijvoorbeeld een gebouw en meer zeggenschap over de eigen leefomgeving. Ook in het sociaal en maatschappelijk domein is Nieuw en Anders niet weg te denken. Veranderingen op het gebied van WMO, Welzijn en Jeugdzorg slaan aan. Kerwoorden zijn samenwerking, wederzijdse interactie en verantwoordelijkheid.

Opvang vluchtelingen
Ook Alphen heeft een bijdrage geleverd in de opvang van vluchtelingen. Wij zien het als onze plicht vluchtelingen op te vangen en van de noodzakelijke levensbehoeften te voorzien. Tot nu toe verloopt de opvang naar tevredenheid. Waakzaamheid blijft echter geboden. Niet alle groepen vluchtelingen kunnen goed met elkaar overweg. Ook verveling ligt op de loer en is een punt van aandacht.

Zwarte cijfers
Bij de behandeling van de begroting 2016, in oktober jl. bleek dat Alphen er financieel goed voor staat. Het is niet iedere fusiegemeenten gegeven om zo kort na een fusie alleen maar zwarte cijfers te kunnen presenteren. Dat is voornamelijk te danken aan onze ChristenUnie wethouder Michel du Chatinier die een strikt begrotingsbeleid heeft doorgevoerd. Wij zijn voorstander deze lijn ook in 2016 door te zetten. Als mocht blijken dat in het sociaal domein meer geld nodig is dan kan daar ook in worden voorzien.

Kraanongeluk Julianabrug
Kraanongeluk Julianabrug heeft grote impact gehad op de Alphense samenleving. Dat er geen gewonden en/of slachtoffers zijn gevallen mag een groot wonder heten. Inmiddels is gestart met de bouw c.q. herbouw van de woningen, winkels en restaurant. De planning is dat eind 2016 de (her)bouw voltooid is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.