Fractieupdate: de Raadscyclus van januari

In deze eerste raadsvergadering van het jaar stonden er naast een aantal bespreekstukken ook heel wat hamerstukken op de agenda. Omdat er nog veel vragen waren over de hamerstukken en er flink gedebateerd werd over de bespreek stukken werd het een latertje. Op de agenda stonden onder andere: Verlening Roemer, Urgent woningzoekenden, Verplaasting Hoogvliet en investeringen verkeersprojecten.

Verlengen Roemer
Om de verkeersdruk en overlast van vrachtwagens op de Parklaan in Boskoop te bestrijden heeft de raad besloten om de Roemer te verlengen. In de voormalige gemeente Boskoop was namelijk toegezegd dat deze maatregelen zouden worden genomen als er een alternatief was gevonden. Bij de inpassing van de maatregelen aan de Roemer en de begraafplaats wordt rekening gehouden met de plaatselijke omstandigheden bij de begraafplaats en de zorgen van aanwonenden meldde wethouder Hoekstra.

Naast de verlenging van de Roemer wordt de zoektocht naar meer robuustere oplossingen voortgezet om de leefbaarheid in Hazerswoude-Dorp en Boskoop verder te verbeteren.

Urgent woningzoekenden
Gemeenten hebben te maken met een groeiende groep urgent woningzoekenden. Hierbij kan je denken aan statushouders, jongeren gescheiden mensen, mensen die hulp nodig hebben bij het wonen en arbeidsmigranten. Voor statushouders heeft de gemeente een jaarlijkse opgave. Voor de gemeente Alphen aan den Rijn betekent dit dat wij dit jaar naar verwachting ongeveer 300 mensen met een status in Alphen aan den Rijn moeten huisvesten.

In de startnotitie heeft de gemeente vastgelegd dat wij een faciliterende rol spelen bij de huisvesting van deze groepen. Dit betekent dat de gemeente faciliteert en niet zelf woningen realiseert voor deze groepen. Uitzondering hierop is de eerder genoemde groep statushouders waar de gemeente een iets ruimere rol heeft mocht de markt onvoldoende aanbod creëren. Zo’n faciliterende rol van de overheid sluit natuurlijk prima aan bij de visie van de VVD. Wij hebben dan ook volmondig ingestemd met dit voorstel van het college. Wel hebben wij nog een aantal aandachtpunten naar voren gebracht :

- Voorkomen gettovorming - Bij de beoordeling van plannen moet voorkomen worden dat gettovorming ontstaat bij grootschalige projecten. Voorkomen moet worden dat deze groepen onvoldoende onderdeel van de gemeenschap vormen
- Aandacht voor verdeling over de gemeente - De kleine kernen hebben een ander profiel dan de kern Alphen en deels Boskoop. Dat betekent dat de invulling van het uitvoeringsplan ook rekening houdt met dit specifieke karakter. Dit bevordert een soepele integratie Regionale afstemming doelgroepen De VVD heeft aangedrongen op goede regionale afstemming zodat een evenwichtige verdeling, ook qua samenstelling, van met name statushouders wordt gerealiseerd. Dit mede ook met het oog op de eerder genoemde gettovorming
- Aandacht voor andere groep - VVD heeft aandacht gevraagd voor de positie van andere woningzoekenden. Het mag niet zo zijn dat deze groepen, zoals bijvoorbeeld mensen die al lang op zoek zijn naar woonruimte, op achterstand komen te staan.

Verplaatsing Hoogvliet
De raad nam een coördinatiebesluit om Hoogvliet van de Hoge Rijndijk te verplaatsen naar de Willem Kloosstraat. Het voornemen voor deze verplaatsing werd als hamerstuk behandeld en was niet vooraf in een commissie besproken. De heer Konincks ondernemer in Koudekerk sprak in de raad namens een flink aantal oud Rijnwoudse ondernemers in en uitte zijn zorg over het in gang gezette proces. Het beoogde aantal vierkante meters voor Hoogvliet vormt het voornaamste twistpunt, omdat het afwijkt van hetgeen in de raad van Rijnwoude was overeengekomen. Hij uitte ook stevig bezwaar namens velen vanwege het feit dat er geen gelegenheid voor belanghebbenden was geweest om in te spreken. De verantwoordelijk wethouder van As zegde in de raad toe dat er bij de behandeling van het bestemmingsplan voldoende ruimte zou zijn voor raadsleden om hun visie kenbaar te maken en dat er voor belanghebbenden dan ook voldoende ruimte was om hun mening te geven over de plannen en zienswijzen in te dienen. De in de raad gestelde vraag of de gekozen route van het coördinatiebesluit vanwege tijdwinst verstandig was bleef onbeantwoord. De tijd zal het leren...

Investeringen verkeersprojecten
De raad heeft kennis genomen van een afwegingskader investeringen verkeersprojecten. Kortweg gaat het hier om welke keuzes we willen maken de komende jaren voor investeringen in mobiliteit in onze gemeente. Dit voorstel werd vooraf in een commissie behandeld. Na een goede, politiek inhoudelijke discussie koos de commissie ervoor om het voorliggende document in de raad niet vast te stellen maar voor kennisgeving aan te nemen. De reden hiervoor was dat het stuk een groot aantal (kandidaat) projecten beschreef en daar een waardering aan toekende, maar zonder concrete keuzes. De commissie pleitte o.a. voor extra aandacht voor fietsroutes als genoemd in de ambitie van het coalitieakkoord. Verbetering van bereikbaarheid was daarnaast een belangrijke invalshoek voor de commissie. De commissie concludeerde verder dat de algemene lijn en vooral de inzichtelijkheid van alle (kandidaat) projecten de komende jaren een goede basis waren voor verdere discussie. Tenslotte vroeg de commissie de wethouder op korte termijn en mn voor de kadernota in de raad te komen met een concreet actieplan verkeersprojecten met dekking voor 2016 en verdere jaren.

N11
Voor lag een bestemmingsplan dat meerdere oude bestemmingsplannen omvatte waarvan de oudste zelfs 30 jaar oud. In zo’n periode veranderen veel regels en normen. Hert betrof een conserverend plan waarin geen ruimte werd geboden voor nieuwe bouwplannen. Na uitvoerige discussies in commissie verband met vele insprekers lag er nu een plan voor dat nog niet alle insprekers tot tevredenheid stemde. Dat gold in het bijzonder voor een bedrijf dat in het oude plan in milieucategorie 3 viel maar nu een maatbestemming kreeg met strikte voorwaarden en terugval naar categorie 2 na beëindiging van het bedrijfsproces. Na de benodigde discussie werd duidelijk dat een hogere categorie er niet in zat vanwege de naastgelegen woningbouw maar wel werd uiteindelijk toegezegd dat een nadere inventarisatie van het bedrijf zou plaats vinden en dat dit echt tot duidelijkheid voor dit bedrijf zou leiden.

Coffeeshops
In opdracht van de gemeente heeft Bureau Beke een onderzoek uitgevoerd naar overlast in de Hooftstraat, specifiek rond de coffeeshops, en de mogelijke oorzaken hiervan. De raad besloot naar aanleiding van de uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek om extra maatregelen te nemen tegen de (verkeers- en parkeer)overlast. De raad besloot ook om een besluit over de geplande tweede fase van het onderzoek pas te nemen na evaluatie van de extra maatregelen. Deze tweede fase van het onderzoek zou zich richten op de mogelijkheden en consequenties van verplaatsing van (één van) de coffeeshops. Het college heeft aan de raad voorgesteld om op basis van de evaluatie af te zien van de tweede fase van het onderzoek.

Als VVD begrijpen wij het voorstel van het college, desondanks hebben wij toch ingestemd met een amendement wat de evaluatieperiode verlengd, aangezien een groot deel van de Hooftstraat de afgelopen maanden door alle werkzaamheden beperkter bereikbaar was. Door de evaluatie periode te verlengen kan er over een aantal maanden een reëler beeld worden geschetst en kan er op een gefundeerd besluit worden genomen of de 2de fase van het onderzoek door moet gaan ja of nee.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.