De Groene Kikker

De cursus van de Haya is van start gegaan. Er zijn maar liefst 12 deelnemers, mensen die willen leren hoe onze samenleving in elkaar steekt en daar mee vorm aan willen geven. De enthousiaste groep bestaat uit alle leeftijden; van 18 tot 56 jaar. Een gemêleerd gezelschap. Net zo enthousiast als de deelnemers zijn de cursusgevers. De wethouder Hoekstra, fractievoorzitter Prins, de ex-partijraad voorzitter Kerremans en ex-wethouder ten Hage terwijl de gedeputeerde Vermeulen liet zich ver excuseren door de griep.

Vandaag ging de cursus over het presenteren van een verhaal: jezelf voorstellen, de elevator pitch ( in de lift in 60 sec de andere persoon interesseren voor je onderwerp) en een uitleg over een kernwaarde. De cursisten waren in het begin zenuwachtig, en uiteraard werden hun verhalen daarna beloond met Tops en Tips. Top is wat je goed doet, en Tip is wat je kunt verbeteren. Er werd met name ook gewaarschuwd voor de Groene Kikker.

Uitgebreid werd er stilgestaan bij de 5 kernwaarden van het Liberalisme. Alle aanhangers van het Liberalisme hangen deze 5 waarden aan, de interpretatie is toch wel persoonlijk. Dat bleek uit de presentatie van de cursisten en de discussie die daarop volgde. Een leuke discussie ging over het principe van de verdraagzaamheid. Een belangrijk punt op het moment omdat onze samenleving op de proef wordt gesteld door de ontvangst en behandeling van vele vluchtelingen. Van oudsher heeft Nederland een naam dat het verdraagzaam is naar mensen van andere culturen en geloof. In de discussie kwam naar voren dat in het verleden de verdraagzaamheid ook raakvlakken had met onverschilligheid. De andere kernwaarde: verantwoordelijkheid oftewel zorgen voor, was nog niet zo wijdverbreid een aantal eeuwen geleden.

De andere partijen in Nederland hangen natuurlijk deze kernwaarden ook aan. Dat is het goede van een redelijk homogene samenleving qua waarden. Het is een kwestie van nadruk leggen op punten als bv.: de verantwoordelijkheid aanspreken van het individu voordat de overheid voor je gaat zorgen.

De deelnemers uit Nieuwkoop, Boskoop, Hazerswoude, Alphen werden ook ingelicht over de werking van de gemeente. Max Kerremans heeft nog een aantal punten toegelicht over de verandering in de partij door de veranderende samenleving. De slogan is: van Bolwerk naar Netwerk. Daar wordt mee bedoeld dat de mensen met interesse voor liberale ideeën mee gaan doen met de bepaling van de standpunten van de VVD. En die hoeven niet per se lid te zijn.

Wat is de Groene Kikker nou? Dat is een onderwerp wat de persoon in zijn presentatie aansnijdt, maar verder niet toelicht. De toehoorders blijven denken: wat bedoelt de spreker er mee? Komt het nog terug? Is het belangrijk en moet ik het onthouden? En dat leidt de aandacht af van het eigenlijke verhaal.

De Groene Kikker komt uit het sprookje: Roodkapje liep door het bos, en plukte de bloemetjes. Ze liep langs het water en de bomen. Achter een boom zat een Groene Kikker. Ze liep verder naar het huisje waar haar grootmoeder woont. Etc. etc. en de kikker komt niet meer ter sprake.

Een interessante en intensieve dag. Ik kan niet wachten tot de volgende keer, van de 12 sessies in totaal.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.