Programma Jeugd 2011-2014

Op donderdag 3 november is heeft de raadscommissie zich gebogen over het  nieuwe Programma Jeugd 2011-2014. Waar in het oude programma een onderscheid werd gemaakt tussen de leeftijdscategorieën 0 - 4 jaar en 4 – 19 jaar is in het nieuwe deze tweedeling niet gemaakt en behelst het rapport de gehele leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. Men is begonnen met de vraag te stellen: Hoe staan we ervoor? Het rapport vermeldt dan dat Alphen aan den Rijn een bovengemiddelde problematiek kent waar het jeugd betreft en ook dat er relatief meer jongeren naar de geïndiceerde jeugdzorg wordt doorverwezen. Voorts is er sprake van zwaardere problematiek aldus de signalen van zorgaanbieders. En ik besluit met het citaat dat mensen zich in sommige (met name genoemde) wijken tot wel 3x zo onveilig voelen als het gemiddelde van de respondenten. Al met al niet erg opwekkend maar er ligt wel een zware taak om dit te beteugelen.

Wij als CDA vinden dat onze jeugd alle kansen verdienen, want zij zijn immers de volwassenen van morgen en daarom is het goed dat enkele jaren geleden dit onderwerp bij de kop gepakt is. Maar wat is er tot nu toe gepresteerd? Verschillende instanties in de jeugdhulpverlening zijn samengegaan in een nieuw concept/gebouw: Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) – gevestigd aan de Meteoorlaan. Een 2e centrum wordt binnenkort geopend maar toch blijft de CDA fractie bezorgd omdat er wel veel over de probleemgevallen wordt gesproken maar aan daadkracht is nog te weinig te bespeuren. M.a.w. wordt de hulpvraag nu wel op een adequate en efficiënte wijze afgehandeld? Welke mogelijkheden heeft de gemeente die als partners zich niet aan afspraken houden? Graag zouden wij zien dat men nagaat waar het is mis gegaan bij de oprichting van het Bureau Jeugdzorg, wellicht kunnen zo dergelijke problemen bij het CJG worden voorkomen. Dus gemeente: vinger aan de pols! Ook zijn we benieuwd naar de extra taken die nog op ons af komen als gemeente. Daarnaast hebben we te maken met het overhevelen van budgetten voor al deze zorg van Rijk naar gemeenten en waarop het Rijk landelijk voor € 300 miljoen gaat bezuinigen. Het Rijk geeft aan dat hulpverlening efficiënter en goedkoper kan als dit dicht bij de burger is. De fractie is wel blij met deze insteek, echter wij moeten nog bezien of dit werkelijk zoveel goedkoper kan.  


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.