Haalt raadslid Middelraad 100 dagen zonder restafval?

Leven zonder restafval, is dat mogelijk? D66-raadslid Richard Middelraad doet mee met de actie 100-100-100 en probeert 100 dagen lang zo min mogelijk restafval te produceren en vertelt over zijn ervaringen.

Ik ben uitgedaagd door wethouder Hoekstra om mee te doen met deze actie. Geen probleem, dacht ik, want we scheiden immers toch al heel veel afval. Sinds de gemeente naast GFT, papier en plastic nu ook metaal en drinkpakken inzamelt (PMD), houden we sowieso nog maar weinig overig afval over. Deze actie is dan een leuke kans om te zien wat ons minimum aan restafval eigenlijk is.

Ik moest nog wel even de rest van het gezin overtuigen. Want naast een milieubewuste echtgenote heb ik ook nog 3 opgroeiende tieners is huis, waarbij spullen op de juiste plek leggen nu eenmaal niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat.
In de basisschool zijn ze nog wel enthousiast over het redden van de aarde en kunnen er niet genoeg zonnepanelen en windmolens geplaatst worden. Maar eenmaal op de middelbare school is dit idealisme ondergeschikt aan gemak en is het redden van de wereld iets voor later…
Maar enigszins schouderophalend werd ook door hen ingestemd met dit stapje extra in afvalscheiden.

We hebben de  30 liter-vuilnisemmer in de keuken vervangen in een klein bakje met een pedaalemmerzakje om niet meer onbewust iets bij het restafval te gooien. En dat werkt! De eerste dagen klinkt er meerdere malen “Waar hoort dit bij?” door het huis. En nog steeds ontstaan er af en toe discussies over wat bij het restafval hoort en wat nog gescheiden kan worden.

Onze score is gemiddeld 300 gram restafval per week. Dat is best een mooie score, zeker als je bedenkt dat het landelijk gemiddelde op 9 kg per week per huishouden ligt. En daarvoor hoeven we niet eens zo heel veel extra moeite te doen. Het meest ingrijpende is dat wij zaken die wij op het Ecopark (afvalbrengstation) nog kunnen scheiden even verzamelen en dat één keer in de zoveel weken daar even langsbrengen.

En dan de vertaling naar de Alphense politiek. Het college bereidt een voorstel voor waarbij in Alphen aan den Rijn betaald moet worden voor restafval, het zogenaamde diftar-systeem. Ik ben behoorlijk kritisch geweest op de eerste versie van deze plannen, aangezien deze uit de lucht kwamen vallen en matig onderbouwd waren.
Wel is D66 vóór het principe van ‘de vervuiler betaalt’ en iemand die wel wil afvalscheiden mag best een financieel voordeel ondervinden t.o.v. iemand die niet scheidt. Maar op veel plekken, met name in flats, is het veel lastiger om je afval gescheiden aan te leveren. Daar staat de restafvalcontainer voor de deur, terwijl je veel meer moeite moet doen om glas, papier of PMD netjes kwijt te raken. En je in een flat ook weinig mogelijkheden hebt om afval gescheiden te bewaren.

Ook het dumpen van afval is een reëel probleem, ook al wordt er steeds gesteld dat dit probleem ‘beheersbaar’ is. Zodra er een manier is om kosten te besparen, zullen er mensen zijn die daar gebruik van zullen maken. Ook al is dat ten koste van de leefomgeving van anderen.
Alleen de prikkel om geld te besparen levert altijd ongewenste situaties op. Afvalscheiden moet -meer dan nu- een normale houding worden, dat het normaal is om je best te doen om onze omgeving leefbaar te houden.

Ondertussen blijven wij ook na de 100 dagen gewoon zo min mogelijk restafval produceren. De winst voor het milieu is er al. En wellicht in de toekomst ook nog een financieel voordeel.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.