Nieuwsbrief fractie van Nieuw Elan - april

In deze nieuwsbrief van de fractie van Nieuw Elan staan onze recente politieke standpunten, uitslag BIZ Stadshart Alphen, voortgang omgeving Thorbeckeplein, parkeren in Stadshart en een uitnodiging voor een Politiek Café in Boskoop. Kortom: Wat vinden wij als fractie van Nieuw Elan? 

Recente politieke standpunten
- Nieuw Elan is VOOR  vaststellen Actieplan Spoedzoekers
- Nieuw Elan is VOOR  procesvoorstel SWA eindrapportage financieel onderzoek
- Nieuw Elan is TEGEN  een motie van afkeuring voor het College inzake het SWA-rapport
- Nieuw Elan is TEGEN  een motie voor een extern onderzoek naar een integraal beleid
- Nieuw Elan is VOOR  vaststellen Beleidsvisie Externe veiligheid
- Nieuw Elan is VOOR  vaststellen Verordening wet inburgering
- Nieuw Elan is VOOR  vaststellen aangepast Bestemmingsplan Pastorie Koudekerk
- Nieuw Elan is VOOR  vaststellen Bestemmingsplan Alphen Stad
- Nieuw Elan is VOOR  vaststellen Bestemmingsplan Lage Waard Koudekerk
- Nieuw Elan is VOOR  openen diverse grondexploitaties
- Nieuw Elan is VOOR  besluit op bezwaar Beter Alphen inzake terugbetaling fractiebudget

Actieplan Spoedzoekers
Nieuw Elan is blij met het Actieplan Spoedzoekers. Het actieplan voorziet in een manier om mensen snel aan een tijdelijke woning te helpen. Hiervoor worden onder meer leegstaande kantoorpanden ingezet. "Het is goed dat er nu andere nieuwe vormen van huurwoningen komen. Zo kan verdringing op de woningmarkt worden voorkomen. Statushouders is een grote groep, maar de woningen voor spoedzoekers zijn ook geschikt voor anderen die urgent een woning nodig hebben. Op deze manier worden bijvoorbeeld ook mensen die in een echtscheiding zitten niet vergeten", aldus woordvoerder Petra Hoogenes. 

SWA eindrapportage
e gemeente Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen jaren telkens andere eisen gesteld en heeft de Sociale Werkvoorziening (SWA) laten opdraaien voor de gevolgen van deze eisen. Dat is de conclusie uit het AEF-rapport over de ‘rode cijfers’ van de SWA. Nu moet worden gesproken over de toekomst van de SWA en vooral over het voortbestaan van beschutte werkplekken. Hiervoor is door de wethouders een procesvoorstel gemaakt. De gemeenteraad heeft ingestemd met dit voorstel.

Oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks, SGP en RGL zijn ook voor een motie van afkeuring over de handelwijze van de wethouders inzake het dossier SWA. Nieuw Elan is hier tegen. "Het op deze manier zoeken van een zondebok steunen wij als Nieuw Elan niet. Wij willen geen bijltjesdag. Als er een motie van afkeuring voor de hele gemeenteraad had gelegen, dan had ik die wel willen steunen’, aldus fractievoorzitter André de Jeu. "Als wij allemaal in de spiegel kijken, dan zien we een vervelend beeld."

Dezelfde partijen zijn voor een motie voor een extern onderzoek naar integraal beleid. Deze motie haalt het eveneens niet. Nieuw Elan is een van de tegenstemmers. "Dit vinden wij te vroeg. We willen eerst het gesprek voeren."

Bezwaar Beter Alphen
Beter Alphen heeft gerechtskosten t.b.v. haar fractievoorzitter betaald uit het fractiebudget. Het gaat om de zaak waarbij raadslid Wil Verschuur (BA) is veroordeeld voor het beledigen van raadslid Pauline Heijkoop (GHD). Formeel mag het niet en dus ligt een besluit voor om van Beter Alphen te eisen dat het geld wordt teruggestort. Het grootste deel van de gemeenteraad vindt dat dit onderling opgelost moet worden en stemt tegen het besluit. Nieuw Elan denkt hier anders over en wel om formele redenen.

BIZ Stadshart
Nu alle stemmen zijn geteld, is het duidelijk dat de Business Investerings Zone (BIZ) Stadshart Alphen er gaat komen. "Ik ben hier heel blij mee", zegt wethouder Van As. "Je ziet dat een betere communicatie tot een goed en gewenst resultaat leidt."

Van de in totaal 136 uitgebrachte stemmen is 80 procent voor een BIZ. De nieuwe BIZ gaat direct na publicatie in en geldt voor de komende 5 jaar. Het Alphense Stadshart heeft nu een BIZ voor de winkeliers en een BIZ voor de vastgoedeigenaren. De winkeliers, verenigd in VOC, en de eigenaren werken samen met de gemeente en het Centrummanagement aan een sfeervol en gezellig Stadshart.

Omgeving Thorbeckeplein
Rond het Thorbeckeplein vorderen de werkzaamheden gestaag. Momenteel worden verschillende oude panden gesloopt. In de maand juni worden zowel het nieuwe Thorbeckegebouw als Rijnkade-zuid opgeleverd. Dezelfde maand wordt begonnen met de nieuwbouw Rijnkade-noord. In deze complexen worden appartementen gebouwd met in de plint winkels, horeca en eventueel andere kleine bedrijven.

Donderdag 21 april werd over alle plannen informatie gegeven tijdens een openbare informatiemarkt.

Maandag 18 april zijn de gevelornamenten uit de Prins van Oranje verwijderd. Deze worden teruggeplaatst in de nieuwbouw. Wethouder Gerard van As ging hiervoor ‘in het bakje’ naar boven.

Parkeren in Stadshart
Fractievoorzitter André de Jeu was zaterdag 2 april gast bij De Alphense Talkshow. Het hele panel heeft vraagtekens bij de stelling dat gratis parkeren dé oplossing is om meer winkelend publiek naar het Alphense Stadshart te trekken. "Belangrijker zijn de beschikbaarheid van parkeerplekken en de aantrekkelijkheid van het centrum om daar naar toe te gaan", meent De Jeu.

Politiek Café in Boskoop
Het activiteitenteam van Vereniging Nieuw Elan organiseert voor dinsdag 14 juni een Politiek Café in Grand Café De Hoek, Zijde 175 in Boskoop. Aanwezig zijn wethouder Gerard van As, fractievoorzitter André de Jeu, een aantal fractieleden en een aantal bestuursleden. Op de agenda staan actuele onderwerpen zoals Greenport Boskoop en de toekomst van het voormalige Raadhuis. Het Politiek Café begint om 19.30 uur. Aanmelden graag bij EZevenbergen@alphenaandenrijn.nl.

Word lid van Nieuw Elan! 
Kunt u zich vinden in de politieke standpunten van de fractie? Past onze manier van politiek bedrijven bij uw idee over ‘echte’ politiek? Heeft u ideeën en meningen die u graag terug zou zien in de lokale politiek? Word dan lid van Vereniging Nieuw Elan en praat met de gemeenteraadsfractie mee!

Aanmelden voor Nieuw Elan kan via de website www.nieuwelan.nl/steun-onsContact n.a.v. de nieuwsbrief kan via adejeu@alphenaandenrijn.nl 

Uitgangspunt van de fractie in de gemeenteraad
"De gemeenteraadsfractie van Nieuw Elan vormt haar mening over alle voor de gemeente relevante onderwerpen op basis van inhoudelijke kennis van zaken, voortschrijdend inzicht en signalen vanuit de inwoners. Dit betekent dat Nieuw Elan wel uitgangspunten hanteert, maar weinig vooraf vaststaande standpunten heeft."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.