Nieuws uit de raadsfractie

Nieuws uit de raadsfractie

 

De afgelopen periode heeft de fractie te maken gehad met veel extra vergaderingen in verband met de werkgroep Werk naar Vermogen, klankbordgroep fusie en Stadshart Lage Zijde en de oriënterende bijeenkomst van de drie CDA fracties van de fusiegemeente. Daarbij komt ook bij dat de nieuwe vergadermethode toch wel meer druk legt op de fractie vanwege de doorstroming van de onderwerpen en besluitvorming hierover. Maar na bijna twee jaar met deze samenstelling bezig te zijn, vormen we een hecht team en zijn we aardig thuis in onze portefeuilles. Hieronder een overzicht van de belangrijkste besluiten van oktober en november.

 

Begroting 2012

 

De CDA fractie was in zijn geheel tevreden over de begroting, maar op onderdelen kritisch. Dit betreft met name het weerstandsvermogen, dat tot het door de raad gestelde minimum zal gaan dalen; het voor de voorjaarsnota beschikbaar komen van het vernieuwde WMO-beleid, zodat de financiële gevolgen daarvan tijdig verwerkt kunnen worden en het werken aan een meer duurzame wereld. Volgend jaar zullen we daar een besluit over moeten nemen omdat de rijkssubsidie voor klimaatmaatregelen dan wegvalt.

De crisis houdt nu zo lang aan dat we in 2012 toch iets moeten gaan doen aan het terugverdienen van gemeentelijke investeringen in de aankoop van grond. Bijvoorbeeld; niet meer kopen, ons verlies nemen, minder kwaliteit accepteren of een actieplan verkoop bedrijfsterrein maken.

Wat betreft mobiliteit wil de fractie de voor de Rijn Gouwelijn gereserveerde gemeentelijke bijdrage van ca. 8-9 miljoen euro gereserveerd houden voor een spoorverdubbeling naar Leiden, als de provincie genoemde lijn afblaast. Ook ten aanzien van het autoverkeer in de stad Alphen moeten we keuzes maken, bijvoorbeeld meer verkeer rond de stad geleiden of/en door een deel van de stad via een binnenring of/en meer lokaal auto verkeer (0-5 km) tegengaan. Eind november volgt hierover een belangrijk debat in de raad.

 

Wel/niet openstellen “Oudshoornseweg”

 

Indertijd is deze weg afgesloten vanwege feitelijk optredende en nog te verwachten toenemende verkeersoverlast en verkeersonveiligheid ter plekke. De ondernemers in het westelijk deel van de Hooftstraat stellen dat hun omzet o.a. is teruggelopen door deze afsluiting en willen weer een gedeeltelijke openstelling. De buurt is hierover verdeeld, hetgeen betekent dat een eventuele openstelling lang op zich zal laten wachten door gerechtelijke procedures. Wellicht is de weg iets te vroeg afgesloten, maar daar nu op terug komen levert weer veel andere problemen op. Daarom heeft de CDA fractie tegen dit voorstel gestemd en onze wethouder opgeroepen met de betrokken ondernemers aan tafel te gaan zitten, om te kijken of een betere aanvoerroute en bebording mogelijk is.

 

Een nieuwe cultuurvoorziening voor de stad!

 

Op 28 oktober heeft de Gemeenteraad ingestemd met de realisatie van het Cultuurgebouw aan de noordzijde van het Thorbeckeplein met 21 voor en 11 stemmen tegen. Hiervoor is een krediet beschikbaar gesteld van ruim 24 miljoen euro. De meerderheid in de Raad is er van overtuigd dat deze plek de juiste is, om een nieuwe cultuurvoorziening te realiseren. Een haalbaarheidsonderzoek heeft aangetoond dat de clustering van meerdere culturele organisaties haalbaar en realistisch is.

De CDA fractie heeft er alle vertrouwen in dat deze cultuurvoorziening een groot succes gaat worden. Wel hebben wij in de commissiebehandeling er op aangedrongen, om ook andere culturele organisaties dan nu in beeld zijn, de mogelijkheid te bieden tot de samenwerking toe te treden of anders gebruik te kunnen maken van de diverse ruimtes in het Cultuurgebouw. Deze grote investering is niet alleen een investering in stenen, zoals de tegenstemmers zeggen, maar voor onze fractie toch zeker ook een investering in mensen; vele mensen kunnen hier gebruik van maken. Binnen onze fractie hebben we uitvoerig gedebatteerd of deze investering wel past, met de zware tijden op komst. Maar we hebben het afgesproken in ons verkiezingsprogramma en in het coalitieakkoord. Daarom hebben wij in onze stemverklaring gevraagd dat als onvoorzien de risico's veranderen, het college ons hierin op tijd meeneemt en met passende voorstellen komt.

 

Programma Jeugd 2011-2014

 

Op donderdag 3 november is heeft de raadscommissie zich gebogen over het nieuwe Programma Jeugd 2011-2014. Dit behelst de gehele leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. Het rapport vermeldt dat Alphen aan den Rijn een bovengemiddelde jeugdproblematiek kent en dat er relatief meer jongeren naar de geïndiceerde jeugdzorg worden doorverwezen. Onze fractie vindt, dat onze jeugd alle kansen verdient, want zij zijn immers de volwassenen van morgen en daarom is het goed dat enkele jaren geleden dit onderwerp bij de kop gepakt is. Maar wat is er tot nu toe gepresteerd? Verschillende instanties in de jeugdhulpverlening zijn samengegaan in een nieuw concept/gebouw: Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) –gevestigd aan de Meteoorlaan. Een tweede centrum wordt binnenkort geopend, maar toch blijft de CDA fractie bezorgd, omdat er aan daadkracht nog te weinig valt te bespeuren. De vraag rijst of dit samengaan verbetering brengt in een adequate en efficiënte afhandeling van hulpvragen. En welke mogelijkheden heeft de gemeente, als partners zich niet aan afspraken houden? Dus gemeente: vinger aan de pols! Het Rijk geeft aan dat hulpverlening efficiënter en goedkoper kan als dit dicht bij de burger wordt uitgevoerd en bezuinigt zo’n 300 miljoen euro op de betreffende budgetten. De fractie is op zich blij met de gekozen insteek, echter wij moeten nog bezien of dit werkelijk zoveel goedkoper kan. in dat deze cultuurvoorziening een groot succes gaat worden. Wel hebben wij in de commissiebehandeling er op aangedrongen, om ook andere culturele organisaties dan nu in beeld zijn, de mogelijkheid te bieden tot de samenwerking toe te treden of anders gebruik te kunnen maken van de diverse ruimtes in het

 

Integrale veiligheid

 

Tijdens de gemeenteraad van 24 november jl. is gesproken over het plan van aanpak integrale veiligheid. De CDA fractie heeft dat plan omarmd, omdat het een aantal goede ambities bevat, om de veiligheid van en in Alphen aan den Rijn te versterken. We hebben – ondanks het schietincident in De Ridderhof – ook een naam op te houden, in de positieve zin van het woord. De CDA fractie vindt het terecht, dat in het plan is gekozen voor een wijkgerichte benadering, beginnend bij de eigen verantwoordelijkheid van burgers. We vinden ook de aandacht voor de jeugd van belang, maar we missen aandacht voor het aspect veiligheidsbeleving van onder meer ouderen. Ouderen kunnen situaties die objectief misschien niet onveilig zijn, wel als onveilig ervaren. Verder hebben we gepleit voor het consequent toepassen van veiligheid effectrapportages bij nieuwe projecten. Ook willen we dat sociale media, zoals twitter, actief worden ingezet bij het attenderen van burgers op onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gladheidsituaties in de komende winter.

 

Last but not least hebben we onze zorg uitgesproken over de op handen zijnde vorming van een nationale politie en het dreigende verlies van gemeentelijke zeggenschap over de politie als gevolg daarvan. We hebben burgemeester Bas Eenhoorn gevraagd om zijn netwerken te gebruiken en zijn invloed aan te wenden voor behoud van voldoende zeggenschap van de gemeenten op de politie.

 

Marjon Verkleij

 

fractiesecretaris CDA


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.