Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Archeon geen extra grond gegund

13 januari 2017 - 16:34  •  Dirk Kuijper  •  reacties

Archeon geen extra grond gegund

Alphen aan den Rijn - Archeon wil al jaren graag het park uitbreiden richting Burggooi en de N11, zodat ze ruimte heeft voor het geplande Romeins Scheepvaartmuseum.  Met het nieuwe museum en de tentoonstelling van de Zwammerdamschepen maakt Archeon haar potentie waar en zal het park internationaal meetellen- vanaf 2021 zelfs als werelderfgoedmuseum!

Maar… het mag niet van de Alphense wethouders. Ontwikkelaar BPD (het voormalige Bouwfonds), dat villa’s in Burggooi heeft gepland, houdt het college namelijk stevig in de tang. Wat overblijft voor Archeon is niet een aangrenzend stuk park, maar een smal strookje dat naar het scheepvaartmuseum toeloopt, met huizen vlak tegen het park aangebouwd. Zo is niet alleen het park onhandig in twee stukken opgesplitst, maar is het ook vragen om klachten aangezien het recreatieve park midden in een luxe villawijk komt te liggen.

GroenLinks stelde hier vragen over. De problemen zouden immers voorkomen kunnen worden door enkele aanpassingen aan het plan van BPD. Twintig huizen minder of kleinere kavels (heeft Alphen behoefte aan een groep grote villa’s?) zouden genoeg speling opleveren voor de contouren van het park. Kleinere kavels zijn bovendien makkelijker te verkopen, een win-winsituatie zou je denken. Maar zowel BPD als de gemeente geven geen millimeter mee.

In de raadsvergadering van 7 juli 2016 zei de wethouder ons toe dat er geen weg naar de villawijk zou worden aangelegd voordat er met de gemeenteraad overlegd was. Raad eens? Die weg ligt er al.

Twintig huizen winnen het van onze lokale trots: Archeon. Voor 5 miljoen euro (ter vergelijking: de gemeente geeft tientallen miljoenen uit aan overbodige wegen en bruggen) is er een eenvoudige en veilige oplossing mogelijk, waardoor het scheepvaartmuseum de ruimte krijgt die het verdient. Daarmee is de toekomst voor Archeon voor de komende decennia veilig gesteld.

Archeon blij, omwonenden blij, heel Alphen blij.

Maar nee. De band met BPD is blijkbaar belangrijker.

Dirk Kuijper
GroenLinks

Fotograaf: Josh Walet
Markt
Archeon.'
Archeon

In het Archeon beleef je zelf de geschiedenis.