GroenLinks: Alphense duurzaamheidsconferentie succesvol

Op de eerste Duurzaamheidsconferentie Alphen aan den Rijn, afgelopen zaterdagochtend, zat het gemeentehuis volgepakt met mensen die zich willen inzetten voor een duurzamere gemeente. GroenLinks raadslid Erik van Zuylen, één van de organisatoren van de conferentie, is zeer tevreden. "Het was een dag vol goede ideeën. Dit is echter natuurlijk nog maar het begin: we moeten nu doorpakken. Dat betekent de juiste doelen stellen en die met de Alphense samenleving, bedrijven en instellingen realiseren."

Zo was Van Zuylen bijvoorbeeld onder de indruk van de aanwezige energiecoöperatie Entral. "Entral heeft een compleet plan bedacht om Boskoop energieneutraal te maken, op een manier dat burgers en bedrijven er maximaal van profiteren. Het college zou zo'n plan moeten omarmen, maar de coöperatie krijgt tot nu toe voorzichtige en lauwe reacties." Ook op het gebied van transport zijn er volgens Van Zuylen kansen: "Op de conferentie vertelde manager Van Grieken van distributiebedrijf NedCargo dat er plannen zijn om producten van grote klanten als Heineken energieneutraal te vervoeren. Als GroenLinks zijn we ook kritisch op multinationals als NedCargo, maar we zien ze graag dit mooie plan verwezenlijken. Van Grieken zei dat het bedrijf bereid is om de kennis op dit vlak te delen, dus de Greenport en andere Alphense bedrijfstakken kunnen daarvan profiteren."

Volop ideeën dus. Maar hoe moeten we volgens GroenLinks verder? "De weg vooruit is co-creatie. We moeten niet alles zelf willen doen als overheid. Maar wat we zeker niet moeten doen is de verantwoordelijkheid afschuiven op de samenleving of het bedrijfsleven. We moeten samen doelen stellen, plannen bedenken én uitvoeren. Dat is de weg vooruit." Volgens Van Zuylen is het vooral de gevestigde politiek die vooruitgang op dit gebied tegenhoudt. "De provincie Zuid-Holland blokkeert bijvoorbeeld de komst van zonnepaneelvelden in Boskoop en Hazerswoude. Dan denk ik: 'in welke wereld leven jullie?' Bij sommige politici ontbreekt elk gevoel van urgentie om het klimaatprobleem op te lossen."

Ook het Alphense college mag een stapje harder lopen, als het aan GroenLinks ligt: "Een jaar geleden werd onze motie voor een energieconvenant met het bedrijfsleven raadsbreed aangenomen. Dat is mooi, maar het college heeft daar vervolgens niets mee gedaan." Van Zuylen heeft wel een idee waarom veel politici zo terughoudend zijn. "Ze denken dat duurzame energie geld kost, dat is het grootste probleem. En natuurlijk: eerst moet je investeren, maar daarna levert het juist geld óp. Durf vooruit te kijken. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn om een Alphens energiebedrijf in het leven te roepen. Daarin kunnen zowel de gemeente, energiecoöperaties, bedrijven en inwoners investeren. Zo delen we de opgave, maar ook de opbrengst."

Van Zuylen is blij dat er steeds meer raadsleden zijn die zich bewust zijn van de mogelijkheden van duurzaam investeren in Alphen aan den Rijn. Hij is dan ook vol optimisme: "Hopelijk lukt het om nu samen echt stappen te zetten."

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.