Open brief: Kappen grote bomen houdt maar niet op

Het moet iedereen opgevallen zijn: de gemeente is voortdurend bezig met het kappen van grote bomen. Soms gaat het om een alleenstaand exemplaar, zoals op het Gouweplein in Boskoop. Soms om groepen bomen die het beeld van een plek of langs een route bepalen. En telkens worden er argumenten genoemd die deze kap 'noodzakelijk' maken.

In het Heempad Journaal van begin maart schreef Hans van Dam het volgende artikel:

Bomen in verdrukking bij bomenbeleid Alphen?
Burgers konden meedenken voor opmaak van een nieuw bomenbeleid voor de gemeente Alphen aan den Rijn. Intussen merken we veel beweging op in datzelfde bomenbeleid. Beweging daadwerkelijk (met motorzaag) en op papier (in planologie). Inmiddels vragen we ons af, is het bomenbeleid er voor behoud en uitbreiding van bomen areaal?

Of om het bomenbestand af te stemmen op het economisch gewin van de mens (wegen, woningbouw, bedrijven)? Een aantal voorbeelden wat zich de laatste tijd afspeelt, al dan niet via publicaties bekend gemaakt (ik noem enkel projecten zonder de zin en noodzaak). Wat speelt er zich af?.

  • Een deel van de beuken/eikengroep moet wijken voor aanleg Station Snijdelwijk Boskoop.
  • Een rij gezonde watercypressen (Metasequoia glyptostroboïdes) moet wijken voor herontwikkeling Kalverdans (woningbouw) Kalverdans Boskoop.
  • Een rij gezonde populieren zijn gekapt voor herontwikkeling Voorofsche Zoom, Boskoop.
  • Een deel van het Spoorbos (t.o. Station Boskoop/ achter Wellant) is gekapt.
  • Een beeldvormende boom op het Gouweplein wordt, om niet verklaarbare redenen, gekapt.
  • Bomenkap wilgen onvermijdelijk aan de Nachtegaal- en Leeuwerikstraat Alphen?.
  • Bernhardlaan dicht voor hoognodige bomenkap, wegens ziekte en wegwerkzaamheden.
  • Bomen Bentwoud maken plaats voor vervanging hoogspanningsmasten.
  • Plan Bentwoudlaan stagneert boomplantplannen oostkant Bentwoud.
  • Kaalslag in Snijdelwijk Boskoop (2013), in 2017 nog niet naar wens gecompenseerd.
  • Resolute kap bomen Peppellaantje (achter Noordeinde) een verarming.
  • Geen compensatie voor kap bomengroep nabij station Snijdelwijk.

Natuurlijk is bovenstaand een eenzijdige belichting. Er zijn wel degelijk bomen geplant in de periode vanaf de fusie. Onduidelijk is hoeveel, waar en hoeveel er nog in de planning zit. Wat moet er nog meer wijken voor woningbouw en wegenaanleg?. Wat heb ik over het hoofd gezien? Er is een bomen-app die alle gegevens over bomen in de gemeente openbaar maakt. Slechts en enkele kenner zal hier wegwijs (bomenwijs) uit worden. Alphen moet Groene Stad met Lef worden? Dan moet men eerst stoppen met kappen van bomen voor wegen-, woningbouw en industrie. Dan moet men in snel tempo het bomenareaal flink uitbreiden, Herplant uitvoeren, verdubbelen waar mogelijk. Een boom is in een handomdraai gekapt. Een jonge boom heeft 20 jaar nodig om beeldvormend te zijn. Struiken langs snelwegen vangen fijnstof op, zet ze dan ook neer, het liefst waar industrieën het beeld langs wegen verstoren. Wat is er belangrijk aan bomen? Mooie kop boven activeren van burgers om mee te denken. Dat kan dus ook gaan over minder bomen, meer wegen en verkeerplaatsen. Alphen aan den Rijn moet meer lef tonen, met inspraak van deskundigen, waar en hoeveel en vooral hoe snel er meer bomen moeten komen om een droom werkelijkheid te laten worden: een Groene stad met lef. Geef de boom het eerste recht. Alleen met duurzaamheid, natuur en meer (veel meer) bomen is dat te bereiken.”

GroenLinks is het zeer met hem eens. Wij kunnen er nog wel een paar in het oog springende kapperijen uit het recente verleden aan toevoegen:

  • aan de rand van de Zegerplas
  • in het Bospark in Alphen (waaronder vele beschermwaardige bomen)
  • in de Bomenbuurt in Alphen
  • in de Sterrenwijk in Alphen
  • bij het oude Scala college
  • in Benthuizen bij de nieuwbouw
  • aan de Steekterweg (77) waaronder zéér oude exemplaren

De 13 beschermwaardige kastanjebomen langs de Prins Bernhardlaan kunnen zeker deels gespaard worden als bij het begin van het ontwerpproces veel meer prioriteit wordt gegeven aan het behoud van deze beschermwaardige bomen. Nu de asfalttrein eenmaal gaat rollen is er zelfs voor de bomenliefhebbers binnen het gemeentelijk apparaat geen houden meer aan. De keuze ligt dus veel vroeger in het proces, namelijk op het moment dat besloten wordt tot bouwactiviteiten. Of het nu om wegen, woningen of bedrijven gaat. Herplant is natuurlijk belangrijk, maar het gaat ons om actieve zorg voor het behoud van oude bomen die vaak beeldbepalend zijn voor de stad en de dorpen. Een nieuwe boom heeft toch zeker 10 tot 20 jaar nodig om beeldbepalend te worden….

Wij zullen erop toezien dat bij de formulering van het nieuwe bomenbeleid hier veel meer aandacht voor zal komen.

Namens GroenLinks Alphen aan den Rijn,
Marijke Kottenhagen, Pauline Hoogeveen en Dirk Kuijper


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.