Vernieuwing BOZP risico voor gemeente

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2012 sprak burgemeester Bas Eenhoorn over het feit dat Veiligheid voorop staat, en dat we als gemeente Alphen op moeten passen dat we niet links en rechts worden ingehaald door het landelijk beleid en door de lobby van de grote steden. Voor je het weet loop je als middelgrote gemeente achter de landelijke ontwikkelingen aan met alle gevolgen van dien. Eén van de landelijke ontwikkelingen die Alphen goed moet volgen betreft de vernieuwing van de wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ). De BOPZ maakt het de burgemeester mogelijk om een psychiatrische patiënt tegen zijn wil op te nemen als er gevaar dreigt. Nederland kent de meeste dwangopnamen en separaties (opsluitingen in een isoleercel) in Europa. Wie het nieuws de afgelopen maanden goed gevolgd heeft weet dat het rijk van mening is dat de BOPZ hard aan vernieuwing toe is. De wetgever wil de rechtspositie van psychiatrische patiënten verbeteren en het aantal dwangopnamen en separaties terugbrengen. Daarvoor moet de wet aangepast worden. Dat is een nobel streven, dat nieuwe perspectieven en kansen biedt, maar zeker ook de nodige risico’s voor een gemeente als Alphen met zich meebrengt.

Ten eerste vereist minder dwangopname meer ambulante behandeling en bemoeizorg. De kans dat een patiënt dan ‘uit het zicht’ van de zorg raakt is groter. Zeker gelet op de bezuinigingen in de GGZ en het toch al onder druk staande personeel. Daarnaast zal door de invoering van een eigen bijdrage voor de GGZ het aantal zorgmijders verder toenemen. Ook om die reden kunnen patiënten die eigenlijk hulp nodig hebben, uit het zicht van de GGZ raken. Patiënten mogen niet tussen wal en schip raken om vervolgens een gevaar voor zichzelf of de samenleving te worden.

Ten tweede leidt meer ambulante hulpverlening, meer bemoeizorg, meer zorgwensen van patiënten tot meer bureaucratie, toezicht en controle en meer verantwoordelijkheid voor het college om er ‘bovenop’ te zitten. Ongetwijfeld zullen extra kosten door het rijk worden afgewenteld op de gemeente.
Ten derde gaat vernieuwing van de BOPZ mogelijk gepaard met uitbreiding van burgemeestersbevoegdheden. Het gevaar van deze uitbreiding zit hem onder meer in het feit dat een burgemeester of wethouder Zorg zoveel bevoegdheden krijgt dat ‘opdracht’ gegeven kan worden aan een crisisdienst of arts tot opname van ‘overlastgevende, zieke en/of gevaarlijke’ personen. Als burgemeester moet je niet op de stoel van een arts willen zitten. Een medical expert moet tot dit oordeel komen vanuit zijn onafhankelijk oordeelsvorming en expertise.

Al met al voldoende redenen om zich als gemeente Alphen aan den Rijn actief met de landelijke discussie over de nieuwe opzet van de BOPZ te bemoeien.

Anthony Polychronakis


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!