Nieuw Elan in april

Wat vinden wij? In deze nieuwsbrief staan de politieke standpunten van de fractie van Nieuw Elan in de gemeenteraad in de maand april. Speciale aandacht gaat uit naar de gang van zaken rond het nieuwe Werkbedrijf.

Recente politieke standpunten april

Nieuw Elan is VOOR vaststellen nota ‘Duurzaam gemeentelijk vastgoed’

Nieuw Elan is VOOR vaststellen Evenementenbeleid

Nieuw Elan is VOOR vaststellen bestemmingsplan Rijnzate

Nieuw Elan is VOOR vaststellen Bodemkwaliteitskaart Regio Midden-Holland

Nieuw Elan is VOOR vaststellen nota ‘Samen Gezond’

Nieuw Elan is VOOR ‘Geen bedenkingen 102 woningen Park Nieuwe Sloot’

Nieuw Elan is TEGEN motie ‘Positionering Werkbedrijf’

MOTIE POSITIONERING WERKBEDRIJF
Deze motie `vreemd aan de orde’ van oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en RGL, gesteund door GHD, zorgde voor een vervelende sfeer in de gemeenteraad. Het onderwerp staat niet op de raadsagenda en loopt ongewenst vooruit op het afgesproken `spoorboekje’ dat zegt dat de raad hierover in juni/juli wordt geïnformeerd en dan een besluit neemt over het gehele plan en niet een los onderdeel.

In het kort komt de motie ‘Positionering Werkbedrijf’ erop neer dat verantwoordelijk wethouder Ed de Leest (D66) een opdracht krijgt om een onafhankelijk werkbedrijf te creëren met een directeur die rechtstreeks valt onder de gemeentesecretaris (directeur van de ambtelijke organisatie).

Nieuw Elan is ook voorstander van een sterk werkbedrijf met `eigen uitstraling’ en wil dat dit werkbedrijf zo optimaal mogelijk samenwerkt met de andere onderdelen binnen het gemeentelijk apparaat en met werkgevers, VOA en onderwijs. Over de aansturing daarvan wacht Nieuw Elan het complete voorstel af, zoals eerder afgesproken.

Tijdens de raadsdiscussie is coalitiepartner VVD aan het twijfelen geslagen. Deze fractie besluit na een schorsing om met de motie van de oppositie mee te stemmen. De motie haalt het net niet met 17 voor en 19 tegen.

Het ‘meestemmen’ van de VVD wordt voor een bestuurspartij als ‘niet gepast’ beschouwd. Dit zorgt na afloop van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 20 april dan ook voor een pittige discussie. De gemoederen zijn tijdens een later overleg tot bedaren gebracht.

Evenementenbeleid
Nieuw Elan houdt wel van feestjes. Alleen al daarom zijn wij blij dat er nu een Evenementenbeleid ligt voor de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Gelukkig is ook de gemeenteraad het hiermee eens en dus is het Evenementenbeleid ongeschonden aangenomen in de raad van 20 april. 

Geen alliantie met FvD
Nieuw Elan staat als lokale partij voor de gemeente Alphen aan den Rijn. Er is dus geen sprake van een alliantie met een landelijke partij, ook niet met Forum voor Democratie. “Wij willen niet landelijk werken en Baudet niet lokaal”, meldt fractievoorzitter André de Jeu in het AD Groene Hart. “Dus van een alliantie kan geen sprake zijn.”

Alphen-Stad van boven bekeken
We love Alphen 

Voormalig raadhuis Boskoop
Van As is in zijn nopjes met de plannen voor het voormalige raadhuis, want het had wel wat voeten in aarde om een goed plan voor elkaar te krijgen. “Bij het maken van de plannen hebben wij echt rekening gehouden met wat de Boskopers willen”, meldt Van As. “Boskoop wil als kern een aantal functies graag houden én het monumentale deel moest ook behouden blijven. Daar zijn we nu in geslaagd. Het nieuwe deel van het raadhuis wordt gescheiden van het oude deel. In de nieuwbouw wordt het Coenecoop College gehuisvest. Het achterstallig onderhoud van het monument wordt weggewerkt. Beneden kan de bibliotheek en boven kunnen trouwfeesten en bijeenkomsten worden gehouden in de voormalige raadzaal.”

Volg de fractie op facebook @NieuwElanAlphen

De gemeenteraadsfractie van Nieuw Elan vormt haar mening over alle voor de gemeente relevante onderwerpen op basis van inhoudelijke kennis van zaken, voortschrijdend inzicht en signalen vanuit de inwoners. Dit betekent dat Nieuw Elan wel uitgangspunten hanteert, maar weinig vooraf vaststaande standpunten heeft.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.