Politiek

« Vorige - Volgende »

Gemeenteraad: theater Castellum is goed voor ons

16 juni 2017 - 20:44  •  reacties

Gemeenteraad: theater Castellum is goed voor ons

Alphen aan den Rijn - Uitzonderingen zijn VVD, RGL en GHD. Pauline Heijkoop (GHD) vindt het theater een luchtkasteel. Ank de Groot (RGL) vindt dat een theater winstgevend moet zijn: "We missen aandacht voor horeca. Daar kun je geld mee verdienen. Als het gezellig is, blijven mensen langer binnen." Bas Wienbelt (VVD) houdt het op: "Er is nu alweer een tekort."

Culturele plicht
De andere negen politieke partijen zien in dat het Alphense theater structureel veel te weinig subsidie kreeg vergeleken met theaters in andere gemeenten. "Ons theater heeft altijd te weinig geld gekregen, dus was er ook altijd een tekort. Dat is een structureel probleem", meende Ernst Jan Straver (PvdA). Daar sluit Beter Alphen zich bij aan. "Een goed theater is goed voor de gemeente en goed voor de mensen", aldus Erik van Zuylen (GroenLinks). "Als gemeente hebben we een culturele plicht", voegde Harre van der Nat (SP) toe. De SGP doet mee, maar blijft wel kritisch meekijken.
Ook vier van de vijf coalitiepartijen zijn voorstander van een goed uitgewerkt toekomstscenario voor Castellum. "We willen nu een structurele oplossing en niet langer pleisters plakken", was een mooie vergelijking van Monique Romeijn (CU). "Ondanks veel onduidelijkheden zien wij een duidelijke visie van het theater zelf. Als het gekozen scenario is uitgewerkt, willen we ook zien hoe het er met de financiën voorstaat", aldus Mark Vermeulen (CDA). Ook Nieuw Elan houdt een oogje op het grote geld. "We zien graag de uitwerking van het scenario tegemoet, maar het wordt géén carte blanche", aldus Robert Blom. Richard Middelraad (D66) is gewoon blij. Blij met het voorstel, blij met scenario 2 en blij met het goede gesprek.

Uitwerken scenario
Wethouder Kees van Velzen laat nu scenario 2 uitwerken en komt eind van het jaar met een plan en een voorstel. Op dat moment kan de raad besluiten om dit voorstel goed te keuren of om alsnog anders te besluiten. De kern van scenario 2 is het omvormen van Theater Castellum naar een Hart van de Stad. Het theater krijgt aanzienlijk meer maatschappelijke functies dan tot nog toe.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Markt