Politiek

« Vorige - Volgende »

GroenLinks overweegt gedoogsteun aan coalitie

30 augustus 2017 - 19:58  •  reacties

GroenLinks overweegt gedoogsteun aan coalitie

Alphen aan den Rijn - Na het opstappen van wethouder Tseard Hoekstra en het vertrek van de VVD uit de coalitie heeft het Alphense bestuur een minderheid in de gemeenteraad. Dit betekent dat de oppositie besluiten kan torpederen. Dat is voor de gemeente Alphen aan den Rijn een ongewenste situatie.

Dinsdagavond was er crisisberaad tussen de coalitiepartijen onderling. Marjon Verkleij (CDA) verklaarde na afloop tegen Studio Alphen: "De coalitiepartijen willen doorgaan met de overgebleven vier partijen. Er komt geen nieuwe wethouder bij. We zullen gedoogsteun moeten zoeken bij de oppositie."

GroenLinks heeft de afgelopen jaren constructief oppositie gevoerd en is het op veel punten eens met de coalitie. "Wij lopen niet weg voor de verantwoordelijkheid, maar vinden een wethouder erbij inderdaad te veel van het goede. Dat zou voor zo’n korte periode onnodig veel geld kosten", zegt fractievoorzitter René Driesen. "Vandaar dat wij gedogen een goede oplossing vinden. De gemeente moet zo goed mogelijk bestuurd worden. Als we het eens worden, kan ook een aantal speerpunten van GroenLinks worden uitgevoerd."

Tijdens de raadsvergadering moet blijken wat de politieke partijen vinden van de ontslagbrief van de wethouder en het splijten van de coalitie. Als de gemeenteraad vindt dat de coalitie door kan gaan, komt de gedoogsteun dus waarschijnlijk uit de hoek van GroenLinks.  

Fotograaf: Eveline Verhoeve