Politiek

« Vorige - Volgende »

Alphense centrumgebied moet aantrekkelijker worden

13 oktober 2017 - 09:34  •  reacties

Alphense centrumgebied moet aantrekkelijker worden

Alphen aan den Rijn - SP en VVD willen per se een parkeerproef zonder goede financiële onderbouwing doordrukken. In een motie vragen de partijen om een revitaliseringsplan en een proef met een halfjaar gratis parkeren. De benodigde 1,1 miljoen euro zou betaald moeten worden uit de Algemene Reserve, de gemeentelijke spaarpot.De andere partijen zien dit niet zitten. "Er is een wethouder opgestapt om deze parkeerproef. Het prijskaartje is te hoog en het effect van gratis parkeren duurt maar anderhalf jaar", aldus André de Jeu (Nieuw Elan). "Het is ook belachelijk om te denken dat de winkeliers en de VOA ooit de kosten van 2 miljoen euro per jaar kunnen betalen."

Alternatief
De coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA, D66 en ChristenUnie gesteund door gedoogpartners SGP en GroenLinks schoten niet alleen het voorstel van SP en VVD af, maar kwamen ook met een alternatief. De twee speerpunten uit dit voorstel: er moet een aantal parkeermaatregelen direct worden uitgevoerd en er moet samen met de ondernemers worden onderzocht hoe het centrum aantrekkelijker kan worden. Deze motie werd gesteund door RGL, Lijst Bontekoe en door verantwoordelijk wethouder Gerard van As. Ook de VVD schoof schoorvoetend aan.

Maatregelen
Een aantal maatregelen kan direct worden uitgevoerd. Het gaat daarbij om overal per minuut betalen, overal betalen met mobiele telefoon, parkeerautomaten optimaliseren, gratis parkeren op zondag voortzetten en een goed voorstel van de wethouder om de fietsenstalling Fossapad aan te passen zodat de entree op het Rijnplein komt.

Onderzoeken
Er wordt onderzocht of het dagtarief ‘achter de slagbomen’ kan worden aangescherpt. Er wordt met de ondernemers in het centrumgebied bekeken wat zij kunnen doen om hun eigen klanten korting te geven op het parkeertarief. Om meer maatregelen te kunnen betalen, wordt onderzocht of een investeringsfonds een goede optie is. En, er wordt een degelijk onderzoek gehouden over klanttevredenheid onder de bezoekers aan het centrumgebied.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Restaurantweek