Bijdrage voor Alphens Erfgoedfonds is verdubbeld

Het nieuwe Erfgoedfonds kan meteen goed van start. De gevraagde bijdrage is bij voorbaat verhoogd naar 200.000 euro. Wethouder cultuur Kees van Velzen is er blij mee. Het Erfgoedfonds is vooral bedoeld voor kleinere initiatieven vanuit de inwoners.

De gemeenteraad heeft het instellen van een Alphens Erfgoedfonds goedgekeurd. Omdat het gevraagde bedrag voor het fonds al bij voorbaat te weinig is, kwam Petra Hoogenes van Nieuw Elan met een voorstel om dit te verdubbelen. De raad ging akkoord en stopt nu 200.000 euro in het Erfgoedfonds. Wethouder Van Velzen reageerde blij verrast. Hij had zijn zorg al uitgesproken over het te lage bedrag, maar meende 'toch ergens te  moeten beginnen'.

Ook uit de achterliggende stukken bleek dat 100.000 euro al heel snel op zou raken. Er zijn bij voorbaat al zoveel projecten waarvoor een aanvraag wordt voorbereid dat het oorspronkelijke bedrag te weinig is. Het fonds moet lopen tot 2022 en er zit al zoveel in de pijplijn dat het geld in 2018 zeker op is. "We willen het Erfgoedfonds wel een goede start geven. Het is zonde om 'nee' te verkopen, terwijl je al weet dat er veel kleine initiatieven zijn vanuit de inwoners. Het is wel óns erfgoed", betoogde Hoogenes.

Halifax
Harre van der Nat van de SP geloofde niet meteen in de goede bedoelingen van Nieuw Elan. Een van de redenen dat de motie is ingediend is echter de passie voor erfgoed van wijlen fractiegenoot Sjaak Blaazer. "Onze Sjaak heeft zich altijd heel sterk gemaakt voor ons erfgoed. Dat willen we wel in ere houden."
Ook kon Hoogenes zomaar met een mooi voorbeeld komen van een geschikt project. "Er zijn nu nog oudere inwoners die verhalen kennen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo is een Halifax neergestort tegen de Dijksloot. Er is onderzoek gedaan en we weten zelfs wie de bemanning was. Dat verhaal moet bewaard blijven met minimaal een informatiebord om het te laten voortleven."

Verkiezingen
De motie van Nieuw Elan werd gesteund door GroenLinks, CDA en Lijst Schotanus. PvdA, SGP, RGL en SP stemden ook voor een verhoging van het fonds. Beter Alphen is tegen het instellen van een Erfgoedfonds. De andere partijen vinden een structurele bijdrage en een verhoging van het fonds een mooi onderwerp voor de verkiezingen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.