SP: 'Het roer moet om in de zorg'

De macht van de zorgverzekeraars reikt tot diep in het solidariteitsgevoel tussen mensen. Het roer moet om en snel. In Hengelo, Den Helder en Woerden dreigen de streekziekenhuizen te worden gesloten simpelweg omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. In Alphen aan den Rijn en Leiderdorp staan nu de huisartsenposten ook onder druk. Eerder verdween al de Alphense nachtapotheek.

De SP heeft zich indertijd samen met honderden Alphenaren actief verzet tegen de sluiting. Net als toen wordt ook nu de discussie met verkeerde insteek gevoerd. Hoeveel mensen maken er in de nachtelijke uren gebruik van de diensten van de artsen op de huisartsenpost? En hoe efficiënt is het nu helemaal om die huisartsenpost open te houden? Dit zijn vragen die een bedrijf zich moet afvragen, dit zijn vragen die een boekhouder zou kunnen stellen. Maar we hebben het hier over de zorg, onze zorg en dan zijn die vragen vanuit een gedachte van solidariteit tussen mensen niet te beantwoorden. 

De zorgverzekeraars bepalen in dit land de scheidslijn van het toelaatbare. Met een enkele pennenstreep van achter een bureau dicteert zij of tussen de 10 en 15 patiënten die in de nacht hulp nodig hebben afdoende zijn of niet om de kosten te dekken. Zij en niet de mensen die je als inwoner eens in de vier jaar kan kiezen om je te vertegenwoordigen maken uit hoe je gezondheid en mogelijkheden in de zorg eruit zien. Ook de mensen die verstand hebben van de zorg zelf, de artsen en verpleegkundigen, hebben er niets over te zeggen.

Een groot aantal politieke partijen hebben de vrije markt haar intrede laten doen in de zorg en de gevolgen zien we elke dag. Dienstverlening en klantvriendelijkheid leggen het steeds vaker af tegen het maken van winsten en een sterkere positie op de beurs. Met het intreden van de marktwerking in de zorg hebben zij onze solidariteit verkocht. De krokodillentranen van deze partijen bij de uitverkoop van de diensten van ons Alphense ziekenhuis verdienen niet eens afgeveegd te worden met het goedkoopste zakdoekje.

We kunnen nu twee dingen doen. Of we kijken lijdzaam toe hoe de zorg in ons land, in onze gemeente en daarmee onze solidariteit verder wordt afgebroken of we pakken de zorg terug. De macht van de zorgverzekeraars breken. Je aansluiten bij het Nationaal Zorgfonds en alles op alles zetten om de sluiting van onze huisartsenpost (ook in de nacht) te voorkomen. De SP kiest voor dat laatste.

Harre van der Nat, fractievoorzitter SP Alphen aan den Rijn


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.

Advertorial Overige gisteren 13:42

Neem jij het roer over van AlphensBootverhuur.nl?

AlphensBootverhuur.nl is een bloeiend bedrijf in de bootverhuur gevestigd in Alphen aan den Rijn en klaar om overgenomen te worden. Deze kans biedt een compleet pakket, inclusief de goed ontwikkelde website, twee boten met trailer, een uitgebreid klantenbestand en een efficiënt boekingssysteem. 

Evenementen gisteren 12:18

Shirma Rouse komt zingen op Haaspop!

Haaspop, een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt tijdens het paasweekend, staat bekend om zijn eclectische mix van muzikale genres, van rock tot dance en nu ook gospel. Op eerste paasdag, te midden van de bruisende festiviteiten, zal de getalenteerde Shirma Rouse, ook wel bekend als de Queen of Soul, haar opwachting maken met het ZO! Gospel Choir uit Amsterdam Zuid-Oost.

Blog Sport gisteren 11:01

ARC moet stevig aan het werk zaterdag tegen BOL

Bijna alle amateurvoetballers mogen van een lang paasweekeinde genieten. Alleen degenen die in het eerste elftal van ARC spelen moeten aan de bak. En stevig ook, want voor hen staat in Broek op Langedijk een uitermate belangrijke wedstrijd tegen BOL op de rol.