Gemeente maakt geld vrij voor uitbreiding Archeon

Wethouder Kees van Velzen is heel blij dat de kogel door de kerk is: Archeon kan uitbreiden! De aanloop verliep moeizaam, vooral door tegenwerking van BPD (voorheen Bouwfonds) de projectontwikkelaar van Burggooi. De gemeente koopt echter BPD uit voor 1.7 miljoen euro.

BPD bouwt de wijk Burggooi en wilde aanvankelijk haar plannen ongewijzigd doorzetten. Dit betekende echter dat Museumpark Archeon aan alle kanten klem zou zitten tussen dure woningen. Er is na jaren onderhandelen nu overeenstemming over een uitbreiding tussen het museumpark en de parkeerplaats. De gemeente Alphen aan den Rijn is van plan om BPD ‘uit te kopen’. Er wordt 1.7 miljoen euro op tafel gelegd en daarvoor in de plaats ziet BPD af van een aanzienlijk aantal dure woningen.

Plannen
De plannen van het museumpark bestaan uit de uitbreiding met een scheepvaartmuseum, de vernieuwing van de entree en betere logische aansluiting tussen de verschillende tijdperken die in Archeon te zien zijn. Het ‘pad’ wordt aanzienlijk breder en er kan daardoor een nieuwe entree worden aangelegd. Ook kan zo het geplande Romeinse Scheepvaartmuseum op de plek van de parkeerplaats komen en toch een goede verbinding hebben met Archeon.

Weg
De gemeente legt een weg aan ten behoeve van Burggooi. Hiervan wordt ook een deel door BPD betaald. Dit betekent dat voor de aanleg van deze weg per saldo ongeveer 1 miljoen euro door de gemeente moet worden betaald.
Aan de gemeenteraad wordt in januari in totaal een bedrag van 2,5 miljoen euro gevraagd om eindelijk aan de uitbreiding van Museumpark Archeon te kunnen beginnen.

Werelderfgoedlijst
Wethouder Kees van Velzen is erg blij dat er vooruitgang is geboekt: “Museumpark Archeon is voor Alphen aan den Rijn een belangrijke toeristische attractie. Daarnaast is in het museum het verleden van onze gemeente te zien. Het Romeins Scheepvaartmuseum is ook een belangrijke aanwinst in het kader van de Limes. We staan op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco met deze oude Romeinse grens waarvan Alphen aan den Rijn een belangrijk onderdeel is.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.