Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Gemeenteraad akkoord met 1,7 miljoen voor Archeon

12 januari 2018 - 09:16  •  reacties

Gemeenteraad akkoord met 1,7 miljoen voor Archeon

Alphen aan den Rijn - De gemeente wil uiteindelijk gaan tot 16 of 17 miljoen euro aan investeringen in en rond Museumpark Archeon. Het gaat daarbij om kosten voor de aanleg van wegen en parkeerterreinen en om het museumgebouw. Uiteraard spreekt Archeon ook andere fondsen aan en doet het zelf veel investeringen. Hoewel de meeste partijen de financiën met argusogen volgen, zien zij bijna allemaal in dat dit de juiste manier is om met dit belangrijke museum om te gaan.

Historisch besluit
Voor nu gaat het echter om een vergoeding voor BPD (voorheen Bouwfonds) dat een stuk bouwgrond afstaat en om de aanleg van een weg tussen Burggooi en de Goudse Schouw. In de gemeenteraad van 25 januari wordt dit historische besluit genomen, aldus voorzitter René Vrugt in de raadscommissievergadering van donderdag 11 januari. Wethouder Kees van Velzen vindt het niet meer dan billijk dat de gemeente Archeon steunt bij de uitbreidingsplannen. “Dat hebben wij ook in de gemeenteraad zo afgesproken.”

Masterplan
Het masterplan voorziet in een aantal zaken. Zo wordt het nieuwe Romeins Scheepvaartmuseum gebouwd inclusief aanzienlijk ruimere entree, museumwinkel en een aantal zalen. Er is de aanleg van een grotere nieuwe parkeerplaats en parkeerplaatsen langs beide zijden van de Archeonlaan. De routing in het museumpark wordt veranderd, zodat deze weer historisch correct en dus logisch is. Op termijn wil Archeon een historisch evenemententerrein aanleggen.

Parel
Met de investering wil de gemeente Alphen aan den Rijn voorkomen dat Archeon op termijn doodbloed bij gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden. “We hebben het wel over een parel in onze gemeente”, merkte Petra Hoogenes (Nieuw Elan) op.  “De meeste musea draaien op subsidie, Archeon niet. Ik zie nu een goede samenwerking tussen gemeente en museum ontstaan. En, de nieuwe weg is goed voor de wijk.”

Foto 1: De flessenhals bij de entree van Archeon wordt breder.
Foto 2: Er was veel publieke belangstelling voor de behandeling in de raadscommissie.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Markt
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.