Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Archeon: plek voor Werelderfgoed in Alphen

12 januari 2018 - 10:23  •  René Driesen  •  reacties

Archeon: plek voor Werelderfgoed in Alphen

Alphen aan den Rijn - Deze maand neemt de Alphense gemeenteraad een besluit over de uitbreiding van Archeon. Het park krijgt een ruimere jas en zal met haar nieuwe Romeins Scheepvaartmuseum veruit de belangrijkste publiekstrekker in Alphen aan de Rijn zijn en blijven. Dit is zo’n moment waarop je als partij echt het gevoel heb iets bij te dragen aan de toekomst van je gemeente.

Zoals u misschien wel weet, had het besluit namelijk behoorlijk wat voeten in de Romeinse aarde. Zowel bij het college als bij bouwbedrijf BPD, dat villa’s wilde bouwen op de benodigde grond, was aanvankelijk veel weerstand tegen de plannen. Dat terwijl door het schrappen van een strook woningen, een veel ruimere en veiligere toegang tot het park mogelijk is. Deze vernieuwing is nodig voor de komst van het nieuwe Romeinse Scheepvaartmuseum, dat een fantastische aanwinst voor de stad zal zijn.

Investeren in de toekomst betekent durven, doen, en oog hebben voor het grotere geheel van verleden, heden en toekomst. Dit is de enige en laatste uitbreidingsmogelijkheid voor Archeon. Door te blijven praten met alle betrokkenen, maakte GroenLinks samen met andere partijen de geesten rijp voor een investering in de toekomst van Alphen aan den Rijn. Vorig jaar forceerde we een doorbraak en lukte het een oplossing te vinden die voor iedereen goed is.  

Voor Archeon is het nu mogelijk een aansprekende en veilige toegang te maken en een prachtig museumgebouw neer te zetten. Dit is de kroon op de toeristische ontwikkeling van de Nedergermaanse limes. Deze Romeinse buitengrenzen zijn immers genomineerd als UNESCO Werelderfgoed, een titel die de gemeente Alphen aan den Rijn maar wat graag verwezenlijkt ziet worden. Met de omwonenden is overlegd over de parkeermogelijkheden en de ontsluiting van het park. De wijk Burggooi krijgt een eigen ontsluiting op de Goudse Schouw. Tot slot ook niet onbelangrijk: uiteindelijk kost de uitbreiding van Archeon de gemeente geen geld maar levert het juist geld op, zeker gezien de voorspelde bezoekersaantallen.

Ons advies: nu doorpakken. Tijd voor een realisatieplan, het regelen van de financiering en het neerzetten van een recreatieve trekker waar iedere Alphenaar trots op is. GroenLinks steunt het college van harte bij de verdere uitwerking van dit geweldige besluit.

Archeon: gefeliciteerd!

Fotograaf: GroenLinks Alphen aan den Rijn
Markt
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij