Fractieflits

Klankbordgroep ABR

Op woensdag 25 januari heeft de klankbordgroep onder leiding van de nieuwe voorzitter Joop v.d. Berg haar eerste vergadering van het nieuwe jaar gehouden. De klankbordgroep komt eens in de twee maanden bij elkaar en is samengesteld uit afgevaardigden van alle politieke partijen van elke gemeente. Echter sommige partijen wensen er niet aan deel te nemen. De vergadering is ook toegankelijk voor alle andere raadsleden. Ook de stuurgroep, bestaande uit de drie burgemeesters, was bij de vergadering aanwezig.

Op de agenda stond deze keer de naamgevingprocedure. Bureau Zigila heeft uit de 500 inzendingen vijf namen geselecteerd: Rijn en Gouweland, Gouwerijn, Groenenrijn, Hollands Hart en Oudshoorn. Zij vinden echter dat je de burgers beter uit drie namen kunt laten kiezen die allen perfect zijn. Bij deze keuze doe je niemand tekort en hoeft er geen gewogen stemming te zijn. Daarnaast hadden ze nog een andere optie die bestond uit de drie bestaande gemeentenamen plus de bovenste twee van de geselecteerde nieuwe namen, en waar wel gewogen wordt: de stemmen van Alphen a/d Rijn tellen voor 0,25 per stem. Hierdoor werd de discussie lastig, sommige raadsleden vonden dat je alleen uit nieuwe namen moet kiezen, andere raadsleden zijn juist overtuigd dat je voor herkenbaarheid moet gaan en dus de bestaande namen ook als keuze aan de inwoners moet stellen. De volgende fase is dat de inwoners van de drie gemeenten een keuze mogen maken. Echter de voorzitter voelde nog zoveel emotie, dat het nog niet tot een besluit kon leiden, hij heeft dit punt dan ook doorgeschoven naar de volgende vergadering. Verder lag er een voorstel over de besturingsfilosofie van de organisatie. Welke ambities heeft de ambtelijke organisatie en hoe zal de structuur eruit gaan zien? Uitgangspunt zal zijn de sterkste punten van de drie organisaties. Deze filosofie hangt nauw samen met het dienstverleningsconcept: wat voor gemeente wil je zijn? Welke dienstverlening wil je aan de burger geven? Het is een goed leesbaar stuk geworden waarbij er van uitgegaan wordt dat de gemeente ‘dichtbij’ is voor individuele publieksdienstenverlening: centraal, digitaal en maatwerk, waarbij gewerkt zal worden vanuit een serviceplein. Voor alle diensten worden de gegevens van de klant één keer ingevoerd en kan men diverse zaken afhandelen aan één balie. Het discussiepunt ging met name over hoe je de diverse kernen gaat bedienen in de nieuwe situatie: wordt het maatwerk, individuele hulp indien nodig, of gaan we toch de eerste jaren een kantoor open stellen in één of meerder kernen. Praktijk heeft uitgewezen dat hier vaak niet veel gebruik van wordt gemaakt, decentraal is duur, maar er is wel een belofte aan de burger gegeven dat zij niet veel zullen merken van de fusie. De vergadering is niet tot een besluit gekomen, er zal nog worden uitgewerkt wat droom en werkelijkheid gaat kosten. Als CDA fractie vinden we wel dat er goed aandacht moet worden gegeven aan wijk- en kerngericht werken. De nieuwe gemeente bestaat straks uit een stadskern bestaande uit 9 wijken van 70.000 inwoners en 7 kernen van 1200 tot 15.000 inwoners. Er zal worden uitgegaan van participatie van de inwoners, waar resultaat en vraaggericht gewerkt wordt via de participatieladder.

De volgende vergadering van de klankbordgroep ABR zal plaats vinden op 13 maart a.s.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, marjonverkleij@alphenaandenrijn.nl

 

Evenementenbeleid

In de raadsvergadering is het evenementenbeleid vastgesteld. Het CDA heeft via een amendement aandacht gevraagd voor de maatschappelijke betrokkenheid bij evenementen. De fractie heeft voorgesteld aan het verlenen van subsidie de voorwaarde te verbinden dat vrijwilligers bij een evenement worden betrokken en dat aan scholieren de mogelijkheid van een maatschappelijke stage wordt geboden.

Met het evenementenbeleid wordt beoogd duidelijkheid vooraf te scheppen bij het verlenen van subsidie. Omdat in de visie van het CDA het beleid niet duidelijk is voor de kleine kernen hebben wij ook op dat punt een amendement ingediend.

Helaas konden beide amendementen niet rekenen op een meerderheid in de raad.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

Bestemmingsplan N11 - Goudse Schouw

Al enige tijd wordt er gesproken over een ongelijkvloerse kruising bij de Goudse schouw. Die gaat er nu komen want het bestemmingsplan is vastgesteld en RWS heeft het benodigde geld hiervoor gereserveerd. Zodoende verdwijnen de verkeerslichten aldaar en kan het verkeer op de N11 beter doorstromen. 

Toch waren er twee problemen met deze aanpak.
Allereerst het langzaam verkeer. Het bestaande tunneltje onder de N11 bij het Rietveldse pad gaat gebruikt worden voor deze kruising en dat betekent dat een rustige en veilige uitvalsroute naar de achterliggende polder (het Zaans Rietveld) gaat veranderen in een drukke weg. Immers alle verkeer naar de N11 en van de N11 wordt nu gecombineerd met het verkeer op het Rietveldse pad. En dat is m.n. vervelend voor fietsers (o.a. scholieren) en wandelaars die nu vrij ongestoord daar kunnen wandelen en/of fietsen en straks met veel meer drukte te maken krijgen. Vooral bij de kruising met de op- en afrit naar en van Leiden kan er een onveilige situatie ontstaan.
De raad heeft nu, op voorstel van de PvdA en CDA fractie, het college gevraagd een onderzoek te doen naar de meest wenselijke/veilige oplossing voor het langzaam verkeer inclusief een studie naar een aparte fietsbrug/tunnel. De wethouder was zelf ook niet erg gelukkig met het voorliggende plan en beschouwde dit voorstel dus als een steun in de rug.  
Het tweede probleem betrof de groencompensatie en het gebruik dat vleermuizen maken van het plangebied en wellicht ook van het huidige tunneltje. Door de aanleg van deze nieuwe aansluiting op de N11 gaat er groen verloren. De wethouder heeft om dit verlies te compenseren een plan voor nieuw groen gemaakt. Daarnaast komt er een uitgebreid onderzoek naar de vleermuizen. Daarmee was dit probleem opgelost.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

 

Vernieuwing Onderwijshuisvesting Voortgezet Onderwijs van start

In de raadsvergadering van 19 januari 2012 is het voorstel “Programma Voorzieningen in de Huisvesting Onderwijs 2012” in stemming gebracht en met een ruime meerderheid aangenomen.

Een onderdeel van het voorstel is het in 2011 aangenomen Masterplan Voortgezet Onderwijs, met als doelstelling de(ver)nieuwbouw van scholen en sporthallen voor het voortgezet onderwijs.

In totaal is voor 2012 voor dit plan € 6.800.000,00 ter beschikking gesteld.

De volgende projecten worden daaruit gefinancierd:

  • Het ontwerp voor het leerpark Dillenburg, deel uitmakende van de Scope scholengroep;
  • Het ontwerp voor de Top-MAVO/sporthal aan de Tolstraat, eveneens deel uitmakende van de Scope scholengroep;
  • Het ontwerp voor het lyceum/sporthal aan de Tolstraat, ook ten behoeve van de Scope scholengroep, en
  • Het ontwerp van de 1e fase van de vernieuwbouw van het Ashram College

Er is nog een lange weg te gaan voor het Masterplan Voortgezet Onderwijs in zijn geheel is gerealiseerd en alle jongeren van onze gemeente en uit de omliggende gemeenten de beschikking hebben over moderne onderwijshuisvesting, maar de uitvoering van het plan is met het ter beschikking stellen van voormeld bedrag van start gegaan.

De CDA fractie heeft dan ook – in het belang van onze jongeren - van harte ingestemd met voormeld voorstel.

Meer informatie bij: Peter Dobbe, pdobbe@alphenaandenrijn.nl

 

Klankbordgroep Stadshart Lage Zijde

Op woensdag 18 januari is de klankbordgroep, bestaande uit afgevaardigden van elke partij behalve de SP ( zij willen niet aanwezig zijn), meegenomen met de visie van de nieuwe stadsarchitect Jos van Eldonk. Ook maakte de klankbordgroep kennis met de nieuwe projectleider van bureau Stadshart Karel van Rosmalen. Dhr. van Eldonk schetste dat traditioneel in een stad de ruimte goed gevuld is, de lege plekken markeren de stad, dus een pleintje is ruimte. Echter veel mensen hebben pleinvrees en moeten er heen getrokken worden, dus er moet een goede diversiteit zijn op het plein. Een winkelstraat met voordeuren, kleine huisje en smalle looplijnen brengen levendigheid en sociale controle, de kleine maat overrompelt je niet.

Belangrijk zijn de bronpunten: waar de mensen vandaan komen: parkeergarage en (bus) stations en de doelen: trekkers waar mensen naar toe gaan.

Levendigheid kun je sturen, van ‘iets naar niets’ loopt niet.

De vraag is: waar willen we heen als stad? Zijn voorkeur is kleinschaligheid, verklein het Thorbeckeplein, en trek de mensen er heen. Parkeren ondergronds en op het parkeerdak van de Aarhof is een goede oplossing. Ook letten op de aanloopstraten en de sub trekkers. Verder is er nog volop overleg met Corio over de winkels, met Vorm over de woningen en Kicks over de Triangel. De volgende maand hopen we meer te horen over de invulling en overeenkomsten met de ontwikkelaars.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, marjonverkleij@alphenaandenrijn.nl

 

‘Bij het CDA op de Koffie’

Op zaterdag 28 januari heeft er weer een ‘CDA op de Koffie’ plaatsgevonden. Deze keer in de Van Nesstraat. Naast bestuurs- en fractieleden uit Alphen was ook de Boskoopse CDA fractie vertegenwoordigd. Op deze manier krijgen de fracties van de verschillende gemeenten meer inzicht in wat er speelt in de drie gemeentes en dat is goed met het oog op de toekomstige fusie.

Wat opviel was dat er deze keer niet alleen aandachtspunten werden meegegeven maar ook complimenten werden uitgedeeld. Complimenten voor de verkeersvisie van onze wethouder Kees van Velzen en de opstelling van de fractie in de raad. 

Een korte enquête ten aanzien van de naam voor de nieuwe fusiegemeente leerde ons dat RijnenGouwestad en Alphen aan den Rijn bij de meeste wijkbewoners de voorkeur genieten. Aandacht werd gevraagd voor het kostenaspect dat is verbonden aan het aannemen van een nieuwe gemeentenaam.

Leuk was het ook om te merken dat een aantal mensen speciaal naar aanleiding van het persbericht naar de Van Nesstraat was gekomen om met de fractie te spreken.

Na afloop hebben een aantal fractieleden een bezoek gebracht aan de Burgemeester Bruinsslotsingel om met de heer van Vliet, voorzitter van de belangenverenigingen Groenoord en Wielingen, te spreken over de verkeerssituatie daar.

De volgende CDA op de Koffie vindt in februari plaats in Aarlanderveen.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.