Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Er gaat niets boven Groningen?

13 februari 2018 - 13:32  •  Erik van Zuylen  •  reacties

Er gaat niets boven Groningen?

Alphen aan den Rijn - Dit signaal is nooit echt serieus genomen, waardoor nu feitelijk hetzelfde rapport opnieuw moest worden gepubliceerd. Ook nu lijkt het kabinet niet bereid maatregelen te nemen die echt zoden aan de dijk zetten.

Wie wel eens in Groningen is geweest, weet hoe mooi die stad en de indrukwekkende boerderijen eromheen zijn. Alle prachtige monumentale gebouwen die daar staan worden nu op het spel gezet. Los van het feit dat bij een volgende beving doden zouden kunnen vallen. Dit allemaal omdat de kabinetten van de afgelopen jaren -met de VVD voorop- geweigerd hebben door te pakken in de richting van een duurzame economie.

Het had 10 jaar geleden al geregeld kunnen en moeten zijn: een stabiel teruglevertarief voor duurzaam opgewekte stroom, strengere bouwvoorschriften om energieneutraal te bouwen en meer geld voor gemeenten om energiemaatregelen te nemen. Maar daar kopen de Groningers natuurlijk niets voor.

Laten we het in Alphen aan den Rijn anders doen. We hebben ontzettend veel mogelijkheden om een gemeente te worden die op een verantwoorde wijze met energie omgaat. In de afgelopen jaren is met de duurzaamheidsconferentie en het doorbraakplan duurzaamheid hard gewerkt om Alphen de duurzaamheidshoofdstad van het Groene Hart te maken.

Nu is het hoog tijd dat we actie ondernemen om die duurzame plannen ook echt waar te maken. Hoe? Door van elkaar te leren en samen te werken.

Goede voorbeelden te over: Aldi heeft net een systeem ingericht om warmte terug te winnen van de koeling om zo het pand te verwarmen. Dat kunnen Hoogvliet, AH, Jumbo en anderen vast ook! De Roeivereniging Alphen en voetbalvereniging Alphia hebben zonnepanelen op het dak gelegd. Hopelijk volgen zo snel mogelijk de andere Alphense sportclubs. Ook Zeeman heeft het dak vol zonnepanelen, een voorbeeld dat veel andere bedrijven kunnen volgen. Als we om ons heen kijken zien we overal goede ideeën. Het enige wat we hoeven doen is ervan leren en zelf aan de slag gaan met deze maatregelen, die zowel energiebesparend als voordelig zijn. Op den duur moet de vraag niet zijn: ‘Waarom heb jij zonnepanelen?’ maar ‘Waarom heb jij geen zonnepanelen?’ Door van elkaar te leren maken we pas echt grote vooruitgang.

Ook samenwerken heeft grote voordelen. In buurgemeente De Ronde Venen kopen inwoners samen woningisolatie in. Dit heeft twee voordelen: de totale impact wordt groter en het is ook nog eens voordeliger. De gemeente moet dit soort samenwerkingsverbanden zo veel mogelijk stimuleren. Onze mentaliteit is nog te veel gericht op het individu: een duurzaamheidslening voor één woning is mooi, maar voor 100 woningen natuurlijk veel effectiever.

GroenLinks gaat zorgen dat de duurzame olievlek (of in dit geval zonnevlek) in Alphen flink gaat uitbreiden, zodat we steeds minder Gronings gas nodig hebben. Doen we dat alleen voor Groningen? Nee natuurlijk niet. Wat is er mooier dan je eigen energie opwekken of veel minder energie te gebruiken? Daarmee veel geld te besparen en ook nog eens klimaatverandering stoppen? We doen het dus niet alleen voor Groningen, maar ook voor Alphen aan den Rijn! 

Fotograaf: GroenLinks Alphen aan den Rijn
Markt
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij