Advertorial Politiek

Eerste verkiezingsdebat georganiseerd door FNV

Het was een beetje chaotisch aan het begin van de avond door het op het nippertje verschijnen van presentator Marco van Kerkhoven. Dat zette meteen de toon voor de rest van het FNV verkiezingsdebat in de Oude Wereld op dinsdag 27 februari.

Het FNV had alles goed voorbereid: er waren genoeg stoelen, er was koffie vooraf en een drankje achteraf, er was een keurige presentatie op een scherm. Helaas gooide het latertje van presentator Van Kerkhoven roet in het eten en vervolgens was het even knoeien met het geluid. De elf sprekers stonden onwennig voor de zaal, het was tenslotte het eerste echte verkiezingsdebat. Duidelijk was dat iedereen er even in moest komen.

Geen grote tegenstellingen
Het was jammer dat er nooit een echt debat tussen voor- en tegenstanders van de stellingen ontstond. Dat werd in de hand gewerkt door de manier waarop een en ander was opgezet. Van Kerkhoven maakte snel duidelijk dat het niet de bedoeling was om met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij komt dat de tegenstellingen in Alphen aan den Rijn nu eenmaal niet groot zijn. Bovendien is Alphen aan den Rijn ook echt een hele gelukkige gemiddelde gemeente, dat blijkt telkens opnieuw uit elk landelijk onderzoek.

Lijsttrekkers
Van de elf partijen hadden acht hun lijsttrekker afgevaardigd. Aan tafel stonden Marjon Verkleij (CDA), André de Jeu (Nieuw Elan), Anouk Noordermeer (VVD), Inge Prins (D66), Bernadette Wolvers (PvdA), Michel du Chatinier (CU), Ank de Groot (RGL) en Wil Verschuur (BA). Erik van Zuylen, de nummer 3 op de kieslijst, nam heel bekwaam de honneurs waar voor GroenLinks. De ervaren Hans Goedegebuure van de SGP verving de nieuwe lijsttrekker. Nieuweling Onno Uytenbogaard werd, zonder back-up door zijn partij de SP, voor de leeuwen gegooid.

Rondje voorstellen: de coalitie
Verkleij mocht de aftrap geven: "Ik ben trots op de goede besluiten van de afgelopen jaren. We hebben veel betrokken inwoners, we denken gebiedsgericht en we hebben goede basiszorg." De Jeu merkte op dat de decentralisaties met weinig geld van de grond moesten worden getrokken, maar: "Anders dan in veel andere gemeenten hebben wij hier wel maatwerk." Prins deed drie beloftes voor de komende jaren: "Wij willen werken aan goed onderwijs, goede zorg en een goed klimaat." Du Chatinier haalde de tien punten van het FNV aan: "Alle punten sluiten aan op het CU-programma."

Rondje voorstellen: het linkse blok
Uyttenbogaard meldde dat de SP echte banen wil: "We willen geen flexwerk." Van Zuylen maakt zich zorgen om de ‘onderkant’ van de samenleving: "We zien nog steeds mensen in de schulden. We hebben een actieve Voedselbank. Er zitten 3000 mensen in de bijstand. Er zijn 5000 mensen werkloos. Dat is lokaal en daar kunnen we best iets aan doen, bijvoorbeeld minder regels en meer nieuwe werkwijzen gebruiken."  Wolters wil iets doen aan de bestaanszekerheid: "Goede banen en eerlijk werk zorgen voor een leefbare samenleving!"

Rondje voorstellen: de éénpitters
Goedegebuure vindt dat er meer zorg voor elkaar moet zijn: "Meer werk voor zwakkeren, het gezin is de hoeksteen van de samenleving en er moet overal voorrang zijn voor fietsers." Verschuur vindt nog weleens malversaties en de oppositie kan niets in deze gemeente: "Ik ben de luis in de pels." De Groot had behoefte aan een stoel, maar helaas er waren statafels. "Ik maak me sterk voor de thuiszorg en voor echte banen. Het stappenplan van FNV staat allemaal ook in ons programma."

Rondje voorstellen: de VVD
De VVD zit in een ietwat aparte positie na het weglopen uit de coalitie vlak na de zomer, maar kan nu wel haar eigen rechtse koers varen. "We moeten kiezen wat belangrijk is, want we kunnen niet alles betalen dus niet alles kan. Mensen moeten langer doorwerken. Wij gaan geen beloftes doen die we niet kunnen nakomen", aldus Noordermeer.

Tijdens het debat werden ook de volgende onderwerpen behandeld:


Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.