Advertorial Politiek

FNV: wat doet Alphen voor jongeren onder 27 jaar

Tijdens het eerste verkiezingsdebat in de Oude Wereld op dinsdag 27 februari werd een aantal stellingen besproken door kandidaten op de kieslijst. Uit de discussie kwam dat voor jongeren meer betaalbare woningen en meer mogelijkheden voor werk moeten komen.

Bernadette Wolters (PvdA) vindt een goede opleiding belangrijk: "Een goede opleiding leidt tot werk en dat is je bestaanszekerheid. Daar moeten we aandacht aan geven." De andere sprekers vinden woningen erg belangrijk.

Betaalbaar
Hans Goedegebuure (SGP) wees erop dat wonen en inkomen zorgen voor de overheid moeten zijn. "Huisvesting moet wel betaalbaar zijn. Er moet ook meer aandacht naar starters die in de kernen willen blijven als ze ‘uit huis’ gaan. Niet alleen werk is belangrijk, ook de hoogte van het inkomen telt. Jongeren moeten ook voldoende verdienen."

Speciale groepen
André de Jeu (Nieuw Elan) viel hem bij: "We moeten als gemeente maatwerk leveren samen met bedrijven en organisaties en we moeten speciale groepen niet uit het oog verliezen. Bijvoorbeeld jongeren met autisme zijn gebaat bij bepaalde woonvormen, die moeten we dan toch bouwen."

Ruim begrip
Later op de avond bleek dat jongeren een ruim begrip is. De groep bestaat enerzijds uit starters die zich een ‘normale’ woning kunnen veroorloven en jongeren die in de prijsklasse van 300-400 euro zoeken. De eerste groep wordt momenteel bediend met de verbouwde leegstaande kantoorpanden die er waren.
De tweede groep valt overal buiten de boot. "Er is veel tot stand gekomen", erkende Ank de Groot (RGL). "Maar jongeren komen niet voor alles in aanmerking. De groep tot 23 jaar krijgt geen huurtoeslag en 500 euro is voor hen sowieso te veel."

Tiny houses
Erik van Zuijlen (GroenLinks) ziet mogelijkheden voor andere woonvormen. "Ik denk dat ouderen en jongeren goed samen kunnen wonen in woonprojecten. En, ik denk ook dat tiny houses juist voor deze groep heel geschikt zijn."

Grondprijs
Een angel bij het zorgen voor goedkope woningen is dat de grondprijs in Alphen aan den Rijn hiervoor in feite te hoog is. Dat heeft te maken met de marktprijs en niet met kunstmatig hoog houden. Als de gemeenteraad de marktprijs los wil laten, is het zo dat dit een gat in de begroting veroorzaakt. Deze miljoenen moeten dan wel ergens anders vandaan komen.


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.