Veiligheidshuis of family justice centre?

Ooit zei een slachtoffer van huiselijk geweld tegen me; ‘waar kan ik in Alphen terecht met mijn problemen?’. Ze had aangifte gedaan bij de politie, was bekend bij de GGZ, maar moest nu voor verdere steun, hulp, advies en opvang naar Leiden en opnieuw haar verhaal doen. Midden in de koude winter was ze de weg kwijt in het labyrint. Toch probeerde ze een weg te vinden door het woud van instanties. Maar al te vaak haken slachtoffers gefrustreerd af en keren terug in een geweldvolle relatie. De raad moet zich binnenkort over dit soort problemen buigen en het integrale veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar vaststellen. Belangrijk onderdeel in het nieuwe beleidsplan is de rijksontwikkeling rondom ‘het veiligheidshuis’.

Het veiligheidshuisHet veiligheidshuis is een gebouw waar verschillende ketenpartners – waaronder politie, justitie, reclassering, maatschappelijk werk, GGZ en jeugdzorg – samenwerken onder een dak. Veiligheidshuizen zijn sinds 2009 in heel Nederland opgezet met een landelijk dekkend netwerk en momenteel zijn er 43 in bedrijf. Het veiligheidshuis richt zich op het bespreken van huiselijk geweld, veelplegers, overlastgevende/criminele jongeren en ex-gedetineerden.

Hoewel Alphen geen eigen veiligheidshuis heeft, en formeel onder Leiden valt, vond de raad het nodig om bij een buurgemeente naar deze aanpak te gaan kijken. Op het gebied van criminele jongeren beschikt Alphen reeds een goedlopend multidisciplinair overleg: het Overleg Samen Sterk. Het is de vraag of deze Alphense overlegstructuur op moet gaan in het veiligheidshuis in Leiden of dat het Alphense Overleg uitgebreid moet worden tot een ‘eigen veiligheidshuis’. Met deze vraag is een delegatie 30 januari op werkbezoek gegaan naar het Veiligheidshuis in Utrecht. De delegatie bestond uit burgemeester Bas Eenhoorn, raadsleden van alle politieke geledingen en een aantal ambtenaren, waaronder de politie. In Utrecht werden de Alphenaren ontvangen door Aleid Wolfsen, burgemeester in Utrecht.

Het werkbezoek leverde veel informatie op over de werkwijze van het veiligheidshuis en hoe complex het is om een veiligheidscasus aan te pakken. Een kind dat mishandeld is, kan op straat afwijkend gedrag vertonen en overlastgevend, crimineel worden en vervolgens te boek staan als veelpleger. Voordeel van een veiligheidshuis is dat integraal vanuit verschillende disciplines naar oplossingen gekeken wordt. Sinds de instelling van de veiligheidshuizen nemen de recidive cijfers af.

Volgens Bert Groen, specialist huiselijk geweld en kindermishandeling van het landelijk kennisinstituut Movisie, worden multiprobleem gezinnen in Nederland te weinig betrokken bij de oplossing. ‘Er wordt veel ‘over’ gezinnen vergaderd in plaats van ‘met’ gezinnen. Het blikveld van het veiligheidshuis is te weinig slachtoffergericht.’

Slachtoffers worden nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd en moeten nog altijd hun verhaal bij veel organisaties doen. Er ontbreekt een loket voor slachtoffers om een antwoord te vinden op hun hulpvragen. Heel anders is dat in de Verenigde Staten waar men tien jaar geleden begonnen is met de ontwikkeling van ‘Family Justice Centers’, waarvan er inmiddels 80 van zijn en wereldwijde navolging krijgen.

Het Family Justice CenterHet Amerikaanse Family Justice Center (Familie en Justitie Centrum) is net als het veiligheidshuis een gebouw waar veel instanties zijn gehuisvest. Dit centrum vergemakkelijkt echter de zoektocht door hulpverlenings- en veiligheidsland voor slachtoffers. Van hulp, informatie en advies op allerlei leefgebieden (zorg, huisvesting, werk en inkomen, rechtsbijstand, counseling van de vrouw, maar ook relatietraining, maatschappelijk werk, hulp voor kinderen, medische zorg (spoedeisende huisartsenzorg, dan wel SEH), politiezorg, justitie) en als dit nodig is een veilig en tijdelijk inkomen. Heel anders dan in Nederland is het gebouw ‘gezellig’ ingericht, zoals een huiskamer, en werken er veel vrijwilligers. Volgens Groen kan het Veiligheidshuis in Nederland uitgebouwd worden tot een Family Justice Center. ‘Eigen is het een Veiligheidshuis plus’.

De delegatie bracht ook een bezoek aan de vrouwenopvang. Alle informatie en opgedane indrukken worden nu meegenomen in de discussie die de raad gaat voeren over het nieuwe integrale veiligheidsbeleid. In Nederland bestaat het Family Justice Center nog niet, maar veel raadsleden zijn enthousiast teruggekomen met nieuwe ideeën en inzichten. De vraag of Alphen zijn eigen overlegstructuur behoudt, dan wel uitbouwt naar bijvoorbeeld een Family Justice Center is nog niet beantwoord.

Anthony Polychronakis.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.