Advertorial Politiek

‘Stem op een vrouw’ levert niets op in Alphen

De actie van burgerinitiatief 'Stem op een vrouw' heeft onder de zeventig grootste gemeenten effect gehad. In deze gemeenteraden is gemiddeld twintig procent meer vrouwen gekozen. In Alphen aan den Rijn echter niet, hier is het aantal vrouwen hetzelfde als vier jaar geleden.

Als je de Alphense cijfers met elkaar vergelijkt, is duidelijk te zien dat de meeste partijen om en om een man en een vrouw in de bovenste regionen van hun kieslijst hadden staan. De twee uitzonderingen zijn SGP en Nieuw Elan. Bij de SGP gaat het om een principiële keuze, Nieuw Elan is een verhaal apart.

Zes van de elf partijen hadden een vrouw als lijsttrekker, de andere vijf plaatsten een man op de toppositie. De vrouwelijke lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA en D66 zijn met voorkeursstemmen gekozen. Veel mensen kiezen voor een partij en niet voor een persoon. Dan is het bovenste hokje snel rood gekleurd. Dit geldt vooral voor de landelijke partijen. 

De vrouwen van Beter Alphen en RGL zijn beiden als enigen van hun lokale partij gekozen.

Bovenste vrouw
Voor de overige partijen geldt dat zij bij een man als lijsttrekker een vrouw op positie 2 plaatsten en andersom. De vrouwen op positie 2 zijn allemaal met een behoorlijk aantal voorkeursstemmen gekozen. Het gaat dan om Caroline Blom (CU), Petra Hoogenes (Nieuw Elan), Marijke Kottenhage (GroenLinks) en Iris van de Kolk (SP). Hoogenes had overigens vier jaar geleden dezelfde positie op de lijst, maar profiteerde toen niet van het fenomeen 'bovenste vrouw'.

Nieuw Elan
Grootste partij Nieuw Elan had als enige slechts twee vrouwen in de top tien van de kieslijst. Zij zijn allebei met voorkeursstemmen gekozen. Dat is op zichzelf niet vreemd in deze lokale partij waarbij negen van de tien nieuwe raadsleden met voorkeursstemmen zijn gekozen. De reden hiervoor is dat alle topkandidaten een andere achterban hebben en ook allemaal een voorkeursactie op touw hadden gezet.

Bron voor de landelijke cijfers: NOS/Trouw/burgerinitiatief


Meer nieuws

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.