Advertorial Politiek

‘Stem op een vrouw’ levert niets op in Alphen

De actie van burgerinitiatief 'Stem op een vrouw' heeft onder de zeventig grootste gemeenten effect gehad. In deze gemeenteraden is gemiddeld twintig procent meer vrouwen gekozen. In Alphen aan den Rijn echter niet, hier is het aantal vrouwen hetzelfde als vier jaar geleden.

Als je de Alphense cijfers met elkaar vergelijkt, is duidelijk te zien dat de meeste partijen om en om een man en een vrouw in de bovenste regionen van hun kieslijst hadden staan. De twee uitzonderingen zijn SGP en Nieuw Elan. Bij de SGP gaat het om een principiële keuze, Nieuw Elan is een verhaal apart.

Zes van de elf partijen hadden een vrouw als lijsttrekker, de andere vijf plaatsten een man op de toppositie. De vrouwelijke lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA en D66 zijn met voorkeursstemmen gekozen. Veel mensen kiezen voor een partij en niet voor een persoon. Dan is het bovenste hokje snel rood gekleurd. Dit geldt vooral voor de landelijke partijen. 

De vrouwen van Beter Alphen en RGL zijn beiden als enigen van hun lokale partij gekozen.

Bovenste vrouw
Voor de overige partijen geldt dat zij bij een man als lijsttrekker een vrouw op positie 2 plaatsten en andersom. De vrouwen op positie 2 zijn allemaal met een behoorlijk aantal voorkeursstemmen gekozen. Het gaat dan om Caroline Blom (CU), Petra Hoogenes (Nieuw Elan), Marijke Kottenhage (GroenLinks) en Iris van de Kolk (SP). Hoogenes had overigens vier jaar geleden dezelfde positie op de lijst, maar profiteerde toen niet van het fenomeen 'bovenste vrouw'.

Nieuw Elan
Grootste partij Nieuw Elan had als enige slechts twee vrouwen in de top tien van de kieslijst. Zij zijn allebei met voorkeursstemmen gekozen. Dat is op zichzelf niet vreemd in deze lokale partij waarbij negen van de tien nieuwe raadsleden met voorkeursstemmen zijn gekozen. De reden hiervoor is dat alle topkandidaten een andere achterban hebben en ook allemaal een voorkeursactie op touw hadden gezet.

Bron voor de landelijke cijfers: NOS/Trouw/burgerinitiatief


Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.