Eerste Tiny Forest wordt in Groene Vinger aangelegd

Alphen aan den Rijn doet mee met een project van het IVN om in gemeenten Tiny Forests aan te leggen. Er is een subsidie beschikbaar om het eerste Alphense mini-bos aan te leggen. Wethouder Gert-Jan Schotanus meldt dat de gemeente er nog vier voor eigen rekening aanlegt.

Alphen aan den Rijn begint in november met de eerste aanplant van bomen in de Groene Vinger. Het Tiny Forest zal daar aan de kant van Museumpark Archeon worden aangelegd.

Een Tiny Forest is een lapje grond ter grootte van een tennisveld waarop inheemse bomen, struiken, kruiden en andere planten staan. Omdat de beplanting op een vierkante meter heel intensief is door de hoogteverschillen ontstaat een mini-bos. Een dergelijk bos trekt veel inheemse diersoorten aan, zoals vogels, kleine zoogdieren en vooral insecten.
De functie van een Tiny Forest is om meer natuur te krijgen vooral in stedelijke gebieden. De begroeiing verminderd de CO2-uitstoot en neemt veel hemelwater op. Daarnaast is zo’n bos een uitermate geschikte locatie voor scholieren om de natuur ‘in het echt’ te beleven.

Voorwaarden om aan het IVN-project deel te nemen zijn onder meer een garantie dat het bosje minimaal tien jaar blijft staan en een samenwerking met scholen. Inmiddels zijn in het project enige tientallen gemeenten opgenomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.