Stilte voor de storm

De PvdA vindt het ontzettend belangrijk dat mensen participeren in de samenleving en dat een ieder gelegenheid krijgt om zijn/haar steentje bij te dragen aan de samenleving door arbeid. Een steuntje in de rug of een vangnet moet er zijn voor mensen die niet optimaal kunnen participeren en niet of onvoldoende vermogen hebben om te werken. De belangrijkste vraag is of gemeenten de nieuwe aangescherpte Wet werk en bijstand (Wwb) nodig hebben om mensen aan het werk te krijgen. Het antwoord van de PvdA-fractie is NEE.

De nieuwe aangescherpte Wwb
De nieuwe Wwb is in zeer korte tijd door de Rijksoverheid opgesteld en is per 1 januari 2012 in werking getreden als voorloper van de Wet werken naar vermogen (Wwnv). Gemeenten moeten aan het begin van dit jaar nieuwe aanvragen voor bijstand toetsen aan de aangescherpte Wwb. Dit betekent dat sommige mensen niet meer in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. De PvdA-fractie wordt nu al geconfronteerd met de nadelige gevolgen van de nieuwe Wwb. Inmiddels heeft de fractie kennis genomen van Alphenaren die vanwege de aangescherpte regels buiten de boot vallen. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want het aantal mensen dat nadelen gaat ondervinden van de nieuwe Wwb zal per 1 juli aanstaande toenemen. Vanaf 1 juli gelden de nieuwe regels namelijk ook voor mensen die reeds een bijstandsuitkering hebben. Volgens de PvdA zijn er twee specifieke groepen in de samenleving die vanaf 1 juli hard getroffen zullen worden door de nieuwe Wwb, te weten niet-studerende jongeren en 65plussers met een aanvullende bijstand naast de AOW.

Niet-studerende jongeren
Volgens de oude Wwb werd bij een aanvraag voor bijstand gekeken naar het gezamenlijke inkomen van de partners. De nieuwe Wwb introduceert de huishoudtoets. Deze toets beperkt het gezamenlijke inkomen niet tot partners, maar rekent bij een aanvraag voor bijstand het inkomen van alle inwonende gezinsleden mee. Een uitzondering wordt gemaakt voor alle thuiswonende studerende jongeren. Zij kunnen tot op zekere hoogte bijverdienen en hoeven dat inkomen niet mee te laten rekenen bij het gezamenlijke inkomen. De situatie van niet-studerende jongeren is anders. Dit kabinet gaat er gemakshalve van uit dat niet-studerende jongeren hun ouders moeten onderhouden. Uiteraard is er niets mis met het onderhouden van je ouders, maar als je spaart om op jezelf te gaan wonen dan kun je dat op deze manier vergeten. Het is voor de PvdA onbegrijpelijk dat deze jongeren achtergesteld worden door een wet die juist maatschappelijke participatie en onafhankelijkheid probeert te bevorderen. Onafhankelijkheid zal voor deze jongeren binnen afzienbare tijd niet mogelijk zijn.

65plussers
Zelfs AOW-gerechtigden kunnen een aanvullende bijstand ontvangen, indien zij onvoldoende rechten hebben opgebouwd voor een volwaardige AOW-uitkering. Meestal komen allochtone senioren, omdat zij vaak op latere leeftijd in Nederland zijn komen werken en autochtone senioren die jaren in het buitenland hebben gewerkt, in aanmerking voor de aanvullende bijstand. Deze late of deels deelname aan de Nederlandse arbeidsmarkt zorgt voor een gat in hun AOW en beperkte opbouw pensioen, waardoor zij afhankelijk worden van aanvullende bijstand. Met een aanvullende bijstand zijn voor deze senioren de regels van de Wwb en dus ook van de nieuwe Wwb van toepassing. Op basis van de nieuwe Wwb zijn er geen financiële gevolgen voor deze 65plussers, maar door het inkorten van de vakantiedagen van 24 weken naar 13 weken worden deze aanvullende bijstandsgerechtigden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Waarom een dergelijke beperking wordt opgeworpen door de Rijksoverheid voor senioren die niet sollicitatieplichtig meer zijn, blijft onduidelijk. Het argument van dit kabinet dat senioren met een aanvullende bijstand hun geld in Nederland moeten uitgeven, is te kortzichtig en doet geen recht aan de vrijheid om je eigen leven vorm en richting te geven. Vooral in de laatste fase van het leven is het belangrijk, dat men de vrijheid heeft om zijn/haar leven vorm te geven. Als dat betekent dat deze senioren binnen een jaar graag in Nederland en bijvoorbeeld een periode in het land waar ze zijn opgegroeid willen doorbrengen, dan moet dat mogelijk zijn. Laten we ons concentreren op en bezig houden met mensen waar het eigenlijk om gaat, te weten mensen die sollicitatieplichtig zijn en een plek op de arbeidsmarkt proberen te veroveren, in plaats van senioren die op zoek zijn naar het vertrouwde.

 

Tot slot……
De PvdA-fractie is zeer ongelukkig met de nieuwe Wwb die door de Rijksoverheid aan gemeenten is opgelegd. Dit ongenoegen zal de PvdA tijdens de raadsvergadering van 1 maart aanstaande nogmaals benadrukken en eventuele oplossingen aandragen om de grote nadelige gevolgen van deze wet voor Alphenaren enigszins te verzachten. Oplossingen zijn schaars vanwege de beperkte beleidsruimte die gemeenten hebben om deze wet te wijzigen. De Rijksoverheid heeft namelijk alles dichtgetimmerd met alle gevolgen van dien. Vanaf 1 juli aanstaande staan bijstandsgerechtigden én hun gezinnen moeilijke tijden te wachten, want dan worden de regels voor iedereen geldig. De PvdA is van mening dat we als gemeente de komende maanden oftewel de stilte voor de storm moeten gebruiken voor het bedenken van oplossingen om schrijnende gevallen op te kunnen vangen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.