Politiek

« Vorige - Volgende »

Wethouder Schotanus ziet niets in plan ijsclubs

23 november 2018 - 08:49  •  reacties

Wethouder Schotanus ziet niets in plan ijsclubs

Alphen aan den Rijn - De oppositiepartijen en de schaatsverenigingen zijn teleurgesteld in de coalitiepartners Nieuw Elan, CDA en GroenLinks en in Beter Alphen. Deze partijen steunen wethouder Gert-Jan Schotanus die niets ziet in het voorstel van de oppositie om onmiddellijk 683.000 euro aan de gemeente Leiden te schenken. Een deel van het bedrag, 170.750 euro, zou door de schaatsverenigingen over een periode van 30 jaar worden 'terugbetaald' in de vorm van een sociale hypotheek. Hierbij verrichten de ijsclubs diensten, zoals schaatsclinics voor Alphense scholieren, die vertaald worden naar een geldbedrag dat in mindering wordt gebracht van deze 170.750 euro. Eenzelfde bedrag wordt door de ijsclubs gefinancierd.

"Ik denk dat er behoorlijke juridische uitdagingen in het plan van de ijsclubs en de oppositiepartijen zitten", zegt Schotanus. "De gekozen vorm is Right to Challenge, maar dat kan helemaal niet als wij als gemeente Alphen aan den Rijn geld aan een andere gemeente geven. Plus dat we vermoeden dat het in dit plan om een vorm van staatssteun gaat en dat is verboden. Ik ben bezig om juridisch advies hierover in te winnen."

De wethouder onderzoekt op verzoek van de gemeenteraad sinds oktober al een aantal alternatieven. Vanuit deze onderzoeken komt Schotanus dan met een aantal scenario’s naar de gemeenteraad. Het plan was om dit in februari te doen. Omdat de gemeente Leiden op 24 januari in haar raadsvergadering een definitieve keuze wil maken tussen een 250 en een 333 meter baan, zal de Alphense gemeenteraad een extra vergadering inlassen, waarschijnlijk op 10 januari. Schotanus zorgt dan dat zijn onderzoeken en scenario’s voor deze vergadering beschikbaar zijn, alsmede een juridisch advies over het voorstel van de oppositiepartijen.

Fotograaf: Alphens EV
Mediamarkt