Alphen krijgt een Kinderraad en Kinderburgemeester

Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is blij met hun eigen voorstel om een Kinderraad in te stellen. De doelgroep bestaat uit leerlingen van groep 7 en 8. "We moeten ergens beginnen", meldt indiener Marjon Verkleij (CDA).

Vrijwel de complete gemeenteraad staat achter het voorstel om een Kinderraad en een Kinderburgemeester in te stellen in Alphen aan den Rijn. De raad met leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Alphense basisscholen moet er zijn voor het schooljaar 2019-2020 begint. Wethouder Gert-Jan Schotanus schaarde zich achter het voorstel en gaat aan de slag.

Verschillende partijen willen ook een jeugdraad voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. "Wij zouden het mooi vinden als het breder wordt dan groep 7 en 8", aldus Anouk Noordermeer (VVD). In Alphen aan den Rijn zijn hier echter slechte ervaringen mee. De leerlingen haken snel af onder meer door te weinig ondersteuning. "Als we in groep 7 en 8 beginnen, groeien de kinderen vanzelf door", vindt Harre van der Nat (SP) die ook denkt dat de volwassen gemeenteraadsleden veel kunnen leren van de kinderen.

Om het project te laten slagen is wel ondersteuning van de leerlingen nodig. Die moet komen uit een landelijk project Kinderrechten Nu. Deze organisatie ondersteunt alle Nederlandse Kinderraden. Daarnaast wil de gemeenteraad de raadswerkgroep Lokale Democratie bij het Alphense project betrekken. En last but not least: "In Bodegraven-Reeuwwijk is ook een Kinderraad", vertelt Verkleij. "Wellicht kunnen we daarbij aansluiten en samen optrekken."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.