Oppositiepartijen missen besluit Leiden over ijsbaan

Ondanks een harde uitspraak van wethouder Dirkse van de gemeente Leiden lijken de Alphense oppositiepartijen niet op de hoogte van het afwijzen van een schaatsbaan van 333 meter. B&W van Leiden heeft eind oktober besloten om voor een 250-meterbaan te gaan.

Ook na het besluit van Leiden om een ijshal met een 250-meterbaan in combinatie met een zwembad te bouwen, wordt in Alphen aan den Rijn gesteggeld over een regionale bijdrage om de baan naar 333 meter te verlengen. Een motie van de oppositie haalde het onlangs niet. De hoop van de Alphense schaatsverenigingen is nu gevestigd op een ingelaste gemeenteraadsvergadering in januari.

Coalitiepartner André de Jeu van Nieuw Elan acht echter de discussie gesloten. Ondertussen is de oppositie 'not amused'. Iris van de Kolk van de SP overweegt zelfs een motie van wantrouwen tegen wethouder Gert-Jan Schotanus, omdat hij de Alphense gemeenteraad niet goed op de hoogte zou hebben gesteld. De spraakverwarring kon ontstaan, omdat het besluit tot bouwen van een ijsbaan bij burgemeester en wethouders ligt maar een gemeenteraad budgetrecht heeft en dus het geld beschikbaar moet stellen.

Leids besluit
Leiden had de regiogemeenten en de regionale ijs- en schaatsverenigingen gevraagd om een bijdrage van in totaal enkele miljoenen. Omdat de schaatsverenigingen het hun toegedachte deel niet bij elkaar kregen en een flink aantal regiogemeenten niet wil bijdragen, is er een miljoenentekort voor de uitbreiding van 250 naar 333 meter. Bovendien wordt de geplande nieuwbouw bij verder uitstel door stijging van de bouwkosten alleen maar duurder.

Het Leidse besluit is genomen door burgemeester en wethouders op 30 oktober, hier is in de media over gepubliceerd. De Leidse gemeenteraad moet zich nog over dit besluit uitspreken en doet dit op 24 januari. De Leidse wethouder Dirkse is ervan overtuigd dat zijn argumenten voldoende zijn om de raad te laten instemmen met de 250 meterbaan. De gemeenteraad heeft hierover een brief ontvangen.

Geen kans
In Alphen aan den Rijn is bij de oppositie en de schaatsverenigingen echter nog steeds hoop dat de Leidse gemeenteraad op 24 januari toch besluit om de 333-meterbaan aan te leggen. De Alphense wethouder Schotanus zal voor deze datum onderzoeken presenteren naar mogelijke scenario’s met een oplossing voor de Alphense schaatsers. Hij blijft van mening dat er geen geld naar een Leidse ijshal moet en denkt ook dat de kans vrijwel nihil is dat er een besluit door Leiden wordt genomen om alsnog voor 250 meter te gaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen gisteren 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.