Politiek

« Vorige - Volgende »

Oppositiepartijen missen besluit Leiden over ijsbaan

29 november 2018 - 18:05  •  reacties

Oppositiepartijen missen besluit Leiden over ijsbaan

Alphen aan den Rijn - Ook na het besluit van Leiden om een ijshal met een 250-meterbaan in combinatie met een zwembad te bouwen, wordt in Alphen aan den Rijn gesteggeld over een regionale bijdrage om de baan naar 333 meter te verlengen. Een motie van de oppositie haalde het onlangs niet. De hoop van de Alphense schaatsverenigingen is nu gevestigd op een ingelaste gemeenteraadsvergadering in januari.

Coalitiepartner André de Jeu van Nieuw Elan acht echter de discussie gesloten. Ondertussen is de oppositie 'not amused'. Iris van de Kolk van de SP overweegt zelfs een motie van wantrouwen tegen wethouder Gert-Jan Schotanus, omdat hij de Alphense gemeenteraad niet goed op de hoogte zou hebben gesteld. De spraakverwarring kon ontstaan, omdat het besluit tot bouwen van een ijsbaan bij burgemeester en wethouders ligt maar een gemeenteraad budgetrecht heeft en dus het geld beschikbaar moet stellen.

Leids besluit
Leiden had de regiogemeenten en de regionale ijs- en schaatsverenigingen gevraagd om een bijdrage van in totaal enkele miljoenen. Omdat de schaatsverenigingen het hun toegedachte deel niet bij elkaar kregen en een flink aantal regiogemeenten niet wil bijdragen, is er een miljoenentekort voor de uitbreiding van 250 naar 333 meter. Bovendien wordt de geplande nieuwbouw bij verder uitstel door stijging van de bouwkosten alleen maar duurder.

Het Leidse besluit is genomen door burgemeester en wethouders op 30 oktober, hier is in de media over gepubliceerd. De Leidse gemeenteraad moet zich nog over dit besluit uitspreken en doet dit op 24 januari. De Leidse wethouder Dirkse is ervan overtuigd dat zijn argumenten voldoende zijn om de raad te laten instemmen met de 250 meterbaan. De gemeenteraad heeft hierover een brief ontvangen.

Geen kans
In Alphen aan den Rijn is bij de oppositie en de schaatsverenigingen echter nog steeds hoop dat de Leidse gemeenteraad op 24 januari toch besluit om de 333-meterbaan aan te leggen. De Alphense wethouder Schotanus zal voor deze datum onderzoeken presenteren naar mogelijke scenario’s met een oplossing voor de Alphense schaatsers. Hij blijft van mening dat er geen geld naar een Leidse ijshal moet en denkt ook dat de kans vrijwel nihil is dat er een besluit door Leiden wordt genomen om alsnog voor 250 meter te gaan.

Fotograaf: Alphens EV
Zorgtalent