Politiek

« Vorige - Volgende »

Groot onderhoud sportvoorzieningen krijgt miljoen

1 december 2018 - 12:37  •  reacties

Groot onderhoud sportvoorzieningen krijgt miljoen

Alphen aan den Rijn - Om precies te zijn wordt voor 2018 en 2019 samen eenmalig 982.560 euro geïnvesteerd in de buitensport. In 2020 is dat 700.000 euro eenmalig. Vanaf 2020 wordt elk jaar 550.000 euro in een voorziening gestort. De eenmalige bedragen zijn voor inmiddels vastgesteld noodzakelijk onderhoud. De structurele jaarlijkse bijdrage is om een 'potje' te maken, zodat er een reserve is die netjes gebruikt kan worden.

De gemeente is verplicht om de buitensport voorzieningen te onderhouden. Dat was tot nu toe niet goed geregeld. Groot onderhoud werd per keer gefinancierd, op dezelfde manier als dat voor bruggen en gebouwen gebeurt. Schotanus wil van dit systeem af, onder meer omdat je voor sportvelden goed kunt inschatten hoeveel en hoe vaak vervanging nodig is. "Door de structurele bijdragen kunnen we een goede planning maken. Wij vervangen overigens niet automatisch, alleen omdat een bepaalde leeftijd is bereikt. Als een veld volgens de leeftijd aan onderhoud toe is, wordt het veld gekeurd. De keuring is dan doorslaggevend", aldus een zuinige Schotanus.

Het systeem van cofinanciering, waarbij gemeente en sportclub bijdragen aan bijvoorbeeld een nieuw kunstgrasveld, wordt losgelaten. "De clubs die dit willen en kunnen, hebben dit inmiddels voor elkaar. De pot is nu leeg", meldt de wethouder. "We staan als gemeente wel nog altijd open voor clubs die hierom vragen."

Het meerjarig onderhoudsprogramma buitensportvelden (MJOP) is tijdens de commissievergadering van 29 november besproken en gaat als hamerstuk naar de gemeenteraadsvergadering van 13 december.

Fotograaf: Pixabay
Spit en Pan

Verwante nieuwsberichten