Politiek

« Vorige - Volgende »

Geen vragen stellen en toch geldbedrag per maand

5 december 2018 - 14:46  •  reacties

Geen vragen stellen en toch geldbedrag per maand

Alphen aan den Rijn - Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat minister Hugo de Jonge, met in zijn portefeuille onder meer volksgezondheid, zijn wetsvoorstel over een vereenvoudiging van Wmo-aanvragen intrekt. In het voorstel wil de minister geen vragen stellen, maar iedereen hetzelfde bedrag van 17,50 euro per maand geven. Behalve het VNG heeft ook de Raad van State afkeurend gereageerd.

Wethouder Han de Jager is ook persoonlijk een tegenstander van het idee. "We hebben nu een systeem waarbij mensen die hulp aanvragen kijken wat zij zelf kunnen doen en daarna in hun eigen netwerk gaan zoeken voor hulp. Ook wordt gekeken of iemand hulp zelf kan betalen en dus geen beroep hoeft te doen op geld van ons allemaal", meldt De Jager. "En nu komt de minister met dit voorstel. Dat staat haaks op de doelstelling van de Wmo."

Net als in Alphen aan den Rijn zijn in alle gemeenten veel maatregelen de afgelopen jaren juist gemaakt om mensen met lagere inkomens te helpen. "Als iedereen hetzelfde bedrag krijgt, profiteren ook de mensen die het zelf gemakkelijk kunnen betalen. Bovendien is het voorstel van de minister een 'open einde' regeling waardoor dat onze gemeente circa 400.000 euro kan kosten."

Fotograaf: Alphens EV